Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. veljače 2020.
Na potezu IO HNS-a

TREĆELIGAŠKI REBUS Na Lonji se još nadaju ligi od 16 klubova i ulasku u viši rang natjecanja

Naprijedovo igralište Lonja ne ispunjava trećeligaške uvjete/Foto Arhiva NL
Naprijedovo igralište Lonja ne ispunjava trećeligaške uvjete/Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 4. srpanj 2019. u 14:51 2019-07-04T14:51:52+02:00

Mislim da u HNS-u moraju shvatiti da smo mi maloljudna zemlja. Mi nemamo problema s mlađim uzrastima, ali ima sredina i klubova koji su ograničeni s brojem djece. Isto tako moraju u savezu shvatiti da klubovi rade u teškim materijalnim uvjetima i moraju biti malo fleksibilniji kod traženja uvjeta - sugerira Makso Frančišković, predsjednik Naprijeda

RIJEKA Buje, Naprijed, Borac i Otočac četiri su kluba koja bi iduće sezone nastupala u Trećoj HNL - zapad da su čelnici MNO-a Rijeka prihvatili preporuku Natjecateljske komisije HNS-a i preinačili svoj prijedlog o ligi s 12 klubova na 14, odnosno 16 momčadi. MNO Rijeka je na svojoj posljednjoj sjednici čvrsto stao iza prvotnog prijedloga sustava natjecanja s 12 klubova, no time nisu zaključene sve špekulacije oko broja klubova u tom rangu natjecanja. Čelnici Buja, Naprijeda, Borca i Otočca nadaju se da će se IO HNS-a na svojoj idućoj sjednici 11. srpnja prikloniti mišljenju svoje Natjecateljske komisije i MNO-u Rijeka naložiti proširenje lige, makar to značilo zaobilaženje propisa. Primjerice, u slučaju Naprijeda, koji ne bi smio igrati na Lonji koja neispunjava trećeligaške uvjete. Čelništvo Naprijeda razmišljalo je prijaviti zamjensko igralište, ono Grobničana, no na kraju se ipak odlučilo na vlastito igralište, svjesno da ima nedostataka.

- Želja nam je nastupati u Trećoj HNL i ponovno smo predali zahtjev - govori Makso Frančišković, predsjednik Naprijeda. - Znamo da imamo male nedostatke, ali smatramo da to nije ništa strašno. Neki klubovi su godinama igrali uz takve nedostatke. Samo je u pitanju dobra volja da nam se izda privremena dozvola i omogući da kroz sezonu napravimo neophodne zahvate na stadionu. Govorimo o natkrivanju tribina i oblaganju zidova oko igrališta.

Problem stadiona

Objekt na Lonji nije u cijelosti u vlasništvu Grada Bakra što otežava zahvate na infrastrukturi.

- Kratkoročne zahvate poput oblaganja zidova je moguće odraditi, a malo veće, kao što je natkrivanje tribina, tek trebamo vidjeti... U tijeku je i legalizacija objekta. I zbog toga nije preporučljivo da idemo nešto raditi na brzinu. Međutim, neovisno o svemu tome naš stav je da se pokuša ishoditi igranje na Lonji. Mi smo klub s Hreljina i nema smisla da idemo igrati u Crikvenicu ili u Mavrince.

Naprijed ne bi bio prvi klub s privremenom dozvolom za igranje na svom igralištu dok ne otkloni nedostatke, ali to je savezu trebalo najaviti puno ranije.

- Istina, trebali smo to ranije napraviti, ali promjenila se Uprava, bivši predsjednik je, nažalost, umro i klub je u svemu tome patio. Ipak smo mi amaterski klub. Upitnik koji smo dobili od saveza traži prvoligaške uvjete što je nonsens za klub našega ranga natjecanja. Mislim da u HNS-u moraju shvatiti da smo mi maloljudna zemlja. Mi nemamo problema s mlađim uzrastima, ali ima sredina i klubova koji su ograničeni s brojem djece. Isto tako moraju u savezu shvatiti da klubovi rade u teškim materijalnim uvjetima i moraju biti malo fleksibilniji kod traženja uvjeta - sugerira Frančišković.

Mile Rončević, predsjednik Borca, bio je spreman na scenarij igranja na zamjenskom igralištu.

Nema djece

- Mi smo podnijeli zahtjev i dogovorili s općinom Čavle korištenje igrališta Grobničana ako bi se otvorilo mjesto u Trećoj HNL - govori Rončević. - Pretpostavljao sam da bi moglo doći do lige 16, ne na ovako smiješan način, ali sam znao da se do zadnjeg trenutka to neće znati. Iz tog razloga smo predali zahtjev da ne bi ispalo da se ide na ligu 16, a da mi nismo predali zahtjev. Svjesni smo, s druge strane, da smo u najgoroj situaciji što se tiče uvjeta. Imamo problem omladinskog pogona, Naprijed i mi smo na dva koraka i jednostavno nema dovoljno djece da mogu popuniti momčadi oba kluba. Ako se ide na proširenje, to je onda ista liga kao prošlosezonska četvrta plus četiri bivša trećeligaša. Ne vidim, dakle, razliku u uvjetima ako smo do prije mjesec i pol dana mogli igrati svi skupa. Za mene je to ista liga samo se zove drugačije. I ne treba toliko inzistirati na nekim stvarima. Opatiju su potjerali igrati na Kantridu, a nedavno sam bio u Maksimiru gdje se igrala Treća HNL. Jedan od uvjeta je natkrivena tribina, a njihova je tribina natkrivena s četiri šatorska krila! Za mene je to lakrdija da ne može biti veća - govori Rončević i dodaje kako Bakranima nije toliko stalo do Treće HNL ako se ne ukida Četvrta liga...

- Ako bude Treća liga sa 16 klubova mi smo tu, iako, ruku na srce, nismo toliko zagrijani. Spremni smo igrati Četvrtu ligu - poručio je Rončević. 

Ako se ide na 16 klubova, Otočac zaslužuje Treću HNL

 Marko Žubrinić, predsjednik Otočca, vrlo racionalno gleda na cijelu tu »trećeligašku zavrzlamu«.

- Rekao sam i ranije da smo mi za to da se poštuju pravila i mi nećemo potencirati našu kandidaturu ukoliko ostane na snazi prijedlog MNO-a Rijeka o 12 klubova. Igrat ćemo u tom slučaju Četvrtu ligu. U slučaju da se ide na Ligu 16, onda smatramo da Otočac zaslužuje biti u Trećoj ligi - kaže Žubrinić.

Otočac je još u veljači iskazao interes za Treću HNL, svjestan da postoje određeni problemi oko stadiona.

- U planu je uređenje travnjaka neovisno o ulasku u Treću HNL. Isto tako imamo potvrdu srednje škole da možemo koristiti njihove svlačionice dok ne riješimo problem s vlastitima... U tom dijelu možemo ispuniti uvjete. Međutim, ponavljam, ne želimo pošto-poto u Treću HNL, ali ako se ide na 16 klubova onda smo zainteresirani - rekao je Žubrinić

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.