Trenutak istine

TOMO ERCEG Slavni napadač “bilih” i “bijelih” o predstojećem Jadranskom derbiju, Heberu, Čolaku, Dinamu…

Orlando Rivetti

Tomo Erceg kada je igrao za Rijeku / snimio   I. TOMIĆ

Tomo Erceg kada je igrao za Rijeku / snimio I. TOMIĆ

Rijeka opet igra dobro, stvara puno prigoda i zabija golove. Sve pohvale i zbog činjenice da je riječ o novoj momčadi. Rijeka radi pravi posao. Sve je u službi prve momčadi i rezultata – kaže Erceg



Tomislav Erceg kao prvi napadač Rijeke bio je prvi strijelac HNL-a prije trinaest godina (2005.), zabio je 17 golova. Sveukupno cijele sezone 26! Najvažniji za Rijeku iz voleja Dinamu, ali još vrijedniji onaj u prvoj utakmici finala Kupa na Kantridi protiv Hajduka (2:1). U uzvratu na Poljudu Rijeka je dobila 1:0 pogotkom Mitua.


Nakon Ercega, igra Rijeke proizvela je još dva »kralja strijelaca« HNL-a, Leona Benka (18) i Andreja Kramarića (21), koji je s Kantride otišao nakon prvog dijela sezone.


Brazilac Heber, devetka nove Kekove Rijeke, vodi na listi strijelaca sa 15 pogodaka, nakon što je tri puta ugurao loptu u mrežu Vinkovčanina.




– Njegovi su golovi najbolja potvrda kako Rijeka ciljano dovodi igrače, za njega su Slavenu platili i obeštećenje. Na Rujevici najbolje biraju nove igrače, biraju i pogode ono što im treba za svoje taktičke zamisli igre. Heber ima instinkt kilera, zna se skriti, a nakon toga izboriti prostor, doći ususret lopti, skrenuti je u mrežu. Zabija i sudjeluje u igri mmčadi, što je doato bogatstvo.


Rijeka je podigla razinu kvalitete svoje igre u odnosu na jesen kada su bili taoci Europe. Rijeka opet igra raznovsno, nepredvidljiva je prema naprijed, svi dolaze u šanse, jer igra donosi loptu na vrućem prostoru suparničkog šesnaesterca.


Sve pohvale Rijeci


Četiri pobjede zaredom, 15 golova, najbolja su potvrda da je igra pronašla svoj identitet, na tragu one šampionske Rijeke?


– Definitivno, Rijeka opet nešto znači u HNL-u, igra dobro, stvara puno prigoda i zabija golove. Sve pohvale i zbog činjenice da riječ o novoj momčadi. Rijeka radi pravi posao. Cijeli je klub u službi prve momčadi i – rezultata.


Na sredini terena novo je ime Grahovac, Pavičić crta igru prema naprijed, a Bradarić je dirigent orkestra?


– Oni proizvode igru. Ova se trojka sredine terena sjajno nadopunjuje. Svako ima ono nešto što drugome nedostaje. Agresivni i odgovorni u fazi obrane, a napadački nepredvidljivi. Grahovac i Čolak su najbolja potvrda da Rijeka pogodi 80 posto transfera u dolasku. Velika je to stvar za funkcioniranje kluba. Financijski su napravili veliki posao, doveli jeftino, napravit će rezultat i prodati skupo…


Čolak kao nekada Erceg u vrhu napada?


– Robustan, dobar! Dobra komunikacija glave i nogu… Veliki potencijal, u stanju je napasti obranu bez lopte, sudjeluje u igri tako da asistira, ali i zabija golove. S njim je Rijeka nešto promijenila u svojoj filozofiji igre. Jedno je igrati s Gavranovićem, drugo s Čolakom. Sada je Rijeka opasnija.


Već je vrime…


Sljedeće kolo, nakon stanke, donosi Jadranski derbi, Hajduk-Rijeka na Poljudu?


– Jadranski derbi bit će trenutak istine za Hajduk, ali i za Rijeku. Hajduk igra dobro, digao se s novim trenerom Kopićem koji je dobro posložio momčad. Izgubili su jednu utakmicu, od Slavena, ali su se nakon toga iskupili u susretu s Lokomotivom, ušli u finale Kupa Hrvatske. Dinamo je Hajduku pobjegao osam bodova, ne treba gledati prazninu na ljestvici, prioritet je osvojiti Kup.


Rijeka još nije izgubila na Poljudu otkako je Kek za kormilom?


– Vrime je… ha, ha, ha…


Fnale Kupa u Vnkovcima 23. svibnja Hajduk – Rijeka, ako Riječani prođu Maksimir?


– Nije Dinamo u nekoj formi. Jurčević je preuzeo momčad, trebat će mu vremena dok pohvata sve konce na terenu i u svlačionici. Rijeka raste kao vodostaj nabujalih rijeka… U jednoj utakmici takvih rivala nema favorita. Jadranski derbi u Slavoniji.


Hajduku ste uzeli Kup 2005. godine?


– Sa mnom je počeo uspon Rijeke…


Tko će biti drugi, Hajduk ili Rijeka?


– Dvaput moraju igrati, međusobni susreti će odlučiti.


Tko je trenutačno najbolji igrač Rijeke?


– Onaj koji daje golove…


Može li Heber biti na kraju prvi strijelac HNL-a?


– Ako bude zdrav kruna će na kraju biti njegova.