Italija bez Mundijala

TALIJANI KONSTERNIRANI Buffon: ‘Ružno je završiti ovako’

Igor Duvnjak

TUŽAN KRAJ REPREZENTATIVNE KARIJERE – Gianluigi Buffon  / REUTERS

TUŽAN KRAJ REPREZENTATIVNE KARIJERE – Gianluigi Buffon / REUTERS

»Apokalipsa«, pišu tamošnji listovi. Zbogom mumijama koje kontroliraju naš nogomet – poručio je Paolo Cannavaro



Svjetsko nogometno prvenstvo bez Talijana, četverostrukih svjetskih prvaka – kako to neobično zvuči. Po legendarne »azzurre«, nekadašnji ponos ove nogometne nacije to je, međutim, od presinoć bolna činjenica s kojom su se morali suočiti baš u njihovoj nogometnoj Scali, na San Siru, nazvanom po davnoj gloriji calcija Giuseppeu Meazzi. Baš na toj najslavnijoj pozornici njihova nogometa azzurri su požutjeli sa Šveđanima, koji su obranili vodstvo 1:0 iz prvog susreta te Talijana, prvi put nakon davne 1958. godine kada se svjetsko prvenstvo igralo baš u Švedskoj, neće biti na najvećoj smotri svjetskog nogometa iduće godine u Rusiji. Inače, prije toga ih nije bilo samo na prvom SP-u 1930. godine u Urugvaju.


Gosti su odigrali »skandinavku« bez golova s izabranicima Giampiera Venture, nije pomoglo što je na kraju u napad otišao i vratar Gianluigi Buffon. Spomen njegova imena itekako razgolićuje stvarnost talijanskog nogometnog neba na kojem velikih međunarodnih zvijezda, za razliku od ranije – nema. Buffon je jedina zvijetzda i to na zalasku. Veliki sportaš nakon havarije na oproštaju od ljubljenog dresa »repke« tugu je iznio pred kamerama.


– Završio sam, vrijeme je tiranin koji me pregazio. Nije mi žao zbog mene, već zbog cijele reprezentacije. Nismo uspjeli ostvariti nešto jako bitno cijelom društvu. Tužan sam jer je moja zadnja utakmica završila ispadanjem i propuštanjem SP-a. Budućnost talijanskog nogometa? Postoji, jer imamo dobre igrače. Ružno je završiti ovako. Pozdravljam sve, a reprezentaciju ostavljam Donnarummi – govorio je u suzama jedan od najslavnijih svjetskih vratara, rekorder u azurnom dresu sa 175 nastupa, prvi vratar od 1997. godine. Mislio se oprostiti od reprezentacije u Rusiji, ali su Šveđani eliminirali njega i suigrače.




Poslovično rječit i britak talijanski tisak se obrušio na svoje loptačke izabranike, u listovima su viđeni naslovi kao »Svi van«, »Apokalipsa« ili »Azurni mrak«. U ovom slučaju »vrč je išao na vodu dok se nije razbio« o čemu se oglasio Paolo Cannavaro, mlađi brat poznatijeg Fabija, koji je bio svjetski prvak 2006. godine, tadašnji osvajač »Zlatne lopte«.


– SP smo izgubili prije 15 godina, kada smo počeli dovoditi u ligu promašaje iz cijelog svijeta, a ovi su počeli krasti mjesta domaćim igračima. Pružili smo im priliku da osjete slavu, a za to su najzaslužniji naši treneri. Nadam se da smo sada dotaknuli dno i da je ovo prilika da započnemo reformu našeg nogometa. Zbogom mumijama koje kontroliraju naš nogomet. Pružite prostor mlađim generacijama koje dolaze. Sklonite nam se s puta. Svaka čast velikom Gigiju Bufonu, koji je mogao postati prvi igrač u povijesti sa šest nastupa na svjetskim prvenstvima. Nadam se da su njegove suze posljednje koje su prolivene za naš nogomet – riječi su 36-godišnjeg Cannavara, koje kažu mnogo, možda i sve o talijanskom nogometnom harakiriju.