Muči iz neizvjesnost

Švicarski nogometni klubovi mogu opet trenirati, ali to su iskoristila samo dva kluba

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS



BASEL Švicarski nogometni klubovi od ponedjeljka smiju trenirati, međutim većina ih je odustala od treninga uslijed neizvjesnosti hoće li se liga nastaviti i zabrinutosti od strane igrača.


Od 20 klubova u prva dva razreda švicarskog nogometa u ponedjeljak su samo St Gallen i Grasshoppers održali treninge.


Od ostalih vodećih klubova, Basel, Young Boys i Lugano već su najavili da će s treninzima čekati do 18. svibnja, Thun i Luzern počinju 25. svibnja, a FC Zurich 28. svibnja.




Švicarski parlament odlučio je 30. travnja da prve dvije lige mogu ponovo početi natjecanja od 8. lipnja, ali Švicarska nogometna liga (SFL) priopćila je u četvrtak da nastavak sezone ovisi o ishodu razgovora sa saveznom vladom o pomoći njenim pogođenim klubovima.


“Takva je financijska pomoć preduvjet za sprečavanje situacije koja prijeti postojanju švicarskog profesionalnog nogometa,” navodi se. SFL bi trebao donijeti odluku o početku natjecanja na Skupštini 29. svibnja, no malo je vjerojatno da će se prvenstvo nastaviti prije 20. lipnja.


Sindikat švicarskih igrača požalio se da još nije vidio medicinske smjernice koje će njegovi članovi morati slijediti kad započne igranje.


Prošlog je tjedna rečeno da je 63,9% članova koji su sudjelovali u anketi reklo da žele da se prvenstvo otkaže, a 76% je protiv ideje da se momčadi stave u karantenu mjesec dana ili više – što je mogući uvjet za nastavak igre.