Orijentovo proljeće

Svi će nas sada shvatiti ozbiljnije, Prva HNL nije imperativ

Ivan Volarić

Mario Tadejević, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ

Mario Tadejević, Marinko Koljanin i Fausto Budicin/I. VOLARIĆ



RIJEKA Nogometaši Orijenta 1919 subotnjim gostovanjem kod Dinama II otvaraju drugi drugoligaške sezone u koji ulaze kao druga momčad na ljestvici. Dopredsjednik kluba Marinko Koljanin, trener Fausto Budicin i iskusni branič i (do)kapetan Mario Tadejević novinarima su umjesto jutarnje kave (presica je održana u 9 ujutro!), servirali dozu optimizma uz dozu tradicionalnog primorskog opreza. 


– Uložili smo zahtjev za licencu za Prvu HNL, željeli smo na taj način pratiti sportski rezultat momčadi. Međutim, jasno želim istaknuti da niti u jednom trenutku od 18 mjeseci koliko je ova Uprava na čelu sa Sašom Matijašom ovdje, nismo postavili sportski imperativ pred momčad, ali smo vrlo jasno i disciplinirano stvarali momčad – započeo je dopredsjednik kluba Marinko Koljanin.


– Imamo odličnog mladog trenera za kojega sam uvjeren da će vrlo brzo završiti u Prvoj HNL, s Orijentom ili bez njega. Želim to naglasiti jer ostajemo realni i na zemlji kakvi smo bili i na početku. Sportski cilj je uvijek bio doći do ove pozicije, a do toga smo došli i ranije nego što smo mislili. Znamo kako naprijed s malo novaca i riječkom pričom, odnosno s mladim, domaćim i karakternim igračima željnim afirmacije. Igrači znaju da ovdje neće dobiti velika obećanja, odnosno znaju da će dobiti ono što je dogovoreno. Vrlo smo zadovoljni s odrađenim pripremama, doveli smo četiri igrače. Dva prvoligaška, Fućka i Maružina, te dva mlađa igrača, Malokua i Bilića. Namjerno smo birali vrlo jake pripremne utakmice, u generalki smo skoro rutinski pobijedili jaku momčad Brava i to nam daje nade da će momčad u ovom prvenstvu dati svoj maksimum, a onda će vjerujem i rezultati biti kvalitetni.




Mario Tadejević nada se da će “crveni” i u proljetnom dijelu sezone nastaviti tamo gdje su stajali jesenas.


– Veselimo se početku drugoga dijela sezone nakon dobro odrađenih pripremama. Nismo puno promjenili momčadi, dobili smo nekoliko pojačanja. Ekipa je praktički ostala ista. Ne vidim razloga zašto ne bi nastavili tamo gdje smo stali jesenas i otišli u Zagreb “pofajtati” se za nove bodove – kazao je u Gerčevu izostanku kapetan momčadi.


Tradicionalno ozbiljni i suzdržani trener Fausto Budicin osvrnuo se na pripremno razdoblje.


– Ne bih volio previše filozofirati oko priprema. Ako u subotu odigramo dobro i osvojimo bod ili tri boda onda će pripreme biti uspješne i dobre, a u suprotnom će biti katastrofa. Naravno malo se šalim… – zastao je trener Krimejčana pa nastavio u ozbiljnom tonu. – U pripremama smo ostvarili većinu onoga što smo planirali. Nažalost zadnji tjedan smo imali izostanaka zbog ozljeda, ali nećemo kukati i plakati. Imamo malo veću igračku širinu nego jesenas. Igrači koji su možda bili u drugom planu imat će priliku pokazati koliko mogu i znaju. Gledamo s optimizmom na subotnju utakmicu. Igrači u svakoj utakmici žele najbolje, žele pobijediti, ali uz maksimalan respekt prema suparniku. Ova utakmica je gledano s moje strane jedna od lakših jer igrače neće trebati posebno motivirati i trađiti dodatno koncentraciju. Dinatmo je suparnik koji zaslužuje respekt, skup odličnih pojedinaca, čestitam im na tome što su drugu godinu zaredom ušli u četvrtfinale juniorske Lige prvaka. I oni će biti motivirani jer mi više nismo iznenađenje. Svi nas shvaćaju ozbiljnije nego prije.


OPŠIRNIJE SUTRA U TISKANOM IZDANJU