Prioritet plasman na SP

Šuker: Hrvatski nogomet u 2016. ostvario sve planove, a boljke su mu huligani i slaba infrastruktura

Hina



Hrvatski nogomet u 2016. godini ostvario je sve svoje planove, a u 2017. želi da odabranici Ante Čačića izbore plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji.


»Odlazak na veliko natjecanje prioritet je svakog saveza pa tako i HNS-u. Zato molim izbornika Čačića da nas povede prema Rusiji jer bi nam taj plasman, ne samo financijski, puno značio. Ove godine uspješne su nam bile i mlade reprezentacije, od U-15 do U-21. Kroz te selekcije nastaju A-reprezentativci koji nas vode na velika natjecanja. Bilježimo i uspješan nastup naših klubova u Europi«, kazao je u srijedu na početku Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza predsjednik HNS-a Davor Šuker ističući da su sigurnost na stadionima i slaba infrastruktura rak-rane našeg sporta.»Imamo prekrasnu dvoransku infrastrukturu na čemu treba zahvaliti državi. No, što se nogometa tiče, nemamo ništa. Neka nam uzor bude Mađarska, koja je za 35 milijuna eura u Budimpešti izgradila prekrasan nogometni stadion. Takav stadion za 25.000 gledatelja trebamo i mi, ali mi nismo građevinska tvrtka«, rekao je Šuker i naglasio kako će iskoristiti sav svoj utjecaj u Fifi i Uefi da nogometna reprezentacija ne igra na praznim stadionima.

»Vjerujemo da će nova Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem biti prijatelj sporta i nogometa te da će pomoći nogometu u segmentima u kojima treba pomoć. Pozivam sve odgovorne institucije da aktivnije krenu s provođenjem važnog Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kako bi omogućio klubovima i svim pravim navijačima da na nogometnim stadionima stvore pozitivnu atmosferu koja nam je potrebna. Imamo odlične odnose s novim rukovodstvom Fife i Uefe, a posebno smo ponosni na savjetnika predsjednika Fife Infantina, našeg Zvonimira Bobana. Prioritet nam je u idućoj godini plasman na SP u Rusiji, a očekuju nas i organizacija Europskog prvenstva U-17. Cijeli svijet će to gledati, imat ćemo 11-12 tisuća noćenja u predsezoni, nogomet je to napravio, a imamo li mi osim Rujevice pristojan stadion?«, rekao je Šuker i zaključio da sva financijska sredstva HNS uprihodi od nastupa i plasmana seniorske reprezentacije koja se od 11 velikih međunarodnih natjecanja plasirala na njih devet.


Predsjednik HNS-a pohvalio se i potpisivanjem ugovora sa svjetski poznatim proizvođačem sportske opreme Nikeom koji će oblačiti hrvatske reprezentativce do 2026. godine, a do sada su reprezentativci Hrvatske u njihovim dresovima nastupili na tri svjetska i četiri europska prvenstva.Financijskim planom je predviđeno da HNS u 2017. godini ima prihode od 130, a rashode od 136 milijuna kuna.»Uvijek u godinama u kojima nema završnica europskih i svjetskih prvenstava HNS ostvarujemo manjak prihoda nad rashodima, koje nećemo pokrivati uzimanjem nikakvih kredita već iz viška prihoda poslovanja iz prethodnih godina«, kazala je voditeljica Odjela za računovodstveno-financijske poslove HNS-a Ružica Bajrić.

Za iduću godinu Šuker je najavio izgradnju dva nogometna centra u Vinkovcima i jednog u Krapinsko-zagorskoj županiji.