Previranja u HNS-u

Što znači pobjeda Tomislava Svetine u ZNS-u? Sprema li se novi udara na Šukera i Mamića?

Portal Novilist.hr

Davor Šuker/Foto Arhiva NL

Davor Šuker/Foto Arhiva NL

U bitki za Zagreb pobijedila je struja koja ima želju mijenjati narativ HNS-a. No pritom, mora biti vrlo oprezna. Narod je ovdje, naime, odavno navikao da puše i na hladno. Stoga se radnje i likovi moraju izvesti prilično jasno i bez dodatnih "zašto". U suprotnom će priča doživjeti debakl...



ZAGREB Oporba – Zdravko Mamić 1-0! Tako su mnogi zaključili nakon što je preksinoć Tomislav Svetina porazio Peru Karatovića i time prekinuo dugogodišnju zagrebačku nogometnu monarhiju, piše Jutarnji list. No, što zaista znači pobjeda Tomislava Svetine u ZNS-u?


Činjenica jest da je ovim potezom Dinamo izgubio moć unutar svoga dvorišta, koje je dugo i čvrsto, ljubomorno držao za sebe i svoje kandidate koje je altruistički dijelio s HNS-om. Činjenica je također da je proteklog tjedna snažna lobistička mreža lutala zagrebačkim nogopustopoljinama, ne bi li nagovorila disidente na povratak matici.


Veliki pritisci


Činjenica je, konačno, da je dolazak Marijana Kustića i prenošenje Šukerove čestitke snažno odjeknulo unutar dosad jednostranog bastiona u kojem su se, realno, kovali svi kasniji pravci HNS-a. Činjenica je, konačno, iako to mnogo sebi ne žele priznati, da je ovime u mnogočemu prebrisan značaj Zdravka Mamića unutar zagrebačkog nogometa…


Koji su, međutim, zaključci?




– Ni ne znate kakve sam sve pritiske proživljavao proteklih godinu dana – otkrio je tijekom “izborne noći” novi predsjednik ZNS-a.


Disidenti


Što dokazuje da odlazak iz Dinama nije bio naprasan, već se stvarao dulje vrijeme. I da je u međuvremenu Svetina stvorio čvrsti disidentski blok, zajedno s odmetnutom Lokomotivom, odnosno Božidarom Šikićem, pa potom i Rudešom, Kustošijom i Hrvatskim dragovoljcem, što je bilo sasvim dovoljno da se u glasovanje uđe na konju. Kada je iza kandidature, barem aklamacijom, stala i i nova nomenklatura HNS-a na čelu s Marijanom Kustićem, postalo je jasno da je Karatovićeva, a zapravo Dinamova borba osuđena na neuspjeh. Bez obzira na jednotjedno kupovanje vremena.


Svetinino zauzimanje ZNS-a imat će, međutim, širu konotaciju, koja bi vrlo skoro trebala izbiti na vidjelo i u vidu odnosa snaga unutar Hrvatskog nogometnog saveza. Kako točno, pokazat će vrijeme, no Šukerova čestitka više se doima kao kurtoazna pošiljka trule kitice cvijeća nego iskreni prikaz stanja stvari. Ili, pak, Šuker pokušava u posljednji čas preokrenuti situaciju u kojoj, nema dvojbe, malo-pomalo gubi tlo pod nogama i ostaje bez dosadašnje zaštite. Mamić je u Međugorju, Vrbanović, očito, gubi značaj, a njih su dvojica bili glavni štitovi Šukerova avanziranja na čelo HNS-a…


Novi narativ


Ujedno će biti zanimljivo pratiti i promjenu odnosa snaga unutar zagrebačkog nogometa, koji redovito diktira i onaj nacionalni. Jer, koliko god bili vjesnici promjena, Svetina i Šikić do jučer su bili glavni dionici Dinamove moći, pa će i njihovi sljedeći potezi kao ljudi novih promjena morati biti vrlo jasni i striktni – i to ne samo unutar ZNS-a! – jer javnost će ih brzo proglasiti “Mamićima nakon Mamića”.


Istina je da je Jutarnjem još tijekom srpnja u Moskvi potvrđeno da će vrlo brzo doći do značajnih preslagivanja u lokalnom nogometu, koje će imati jasne konotacije i na HNS.


– I to pozitivne, rješavat ćemo se balasta – rečeno nam je tada.


Unazad nekoliko mjeseci sve se pokazuje prilično točnim. A, kako nam je jučer rečeno, “ovo još ni približno nije kraj, no sve ide svojim tijekom”.


Dakle, u bitki za Zagreb pobijedila je struja koja ima želju mijenjati narativ HNS-a. No pritom, mora biti vrlo oprezna. Narod je ovdje, naime, odavno navikao da puše i na hladno. Stoga se radnje i likovi moraju izvesti prilično jasno i bez dodatnih “zašto”. U suprotnom će priča doživjeti debakl…, napisale su kolege iz Jutarnjeg lista.