Zagreb pod jakim osiguranjem

Stigla srpska nogometna reprezentacija, Mihajlović: Neću podnijeti ostavku i ako izgubimo

Hina

Osiguranje u zračnoj luci Pleso bilo je veliko, na cesti od Zagreba do zračne luke na svakih 100 metara stajao je policajac, a službe sigurnosti bile su i na samoj aerodromskoj pisti



ZAGREB Nogometna reprezentacije Srbije, koja sutra u 18.00 sati na Maksimiru protiv Hrvatske igra kvalifikacijsku utakmicu za SP 2014., stigla je danas u 10,45 sati u Zagreb.


Srpske nogometaše dočekali su povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk i direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić.



Nogometne reprezentacije Hrvatske i Srbioje u petak će odigrati svoju prvu međusobnu utakmicu, ali hrvatski i srpski igrači već su se jednom ogledali u kvalifikacijama, i to onima za EURO 2000. godine, ali tada je Hrvatska igrala protiv reprezentacije SR Jugoslavije, za koju su uz srpske igrali i crnogorski nogometaši.




Oba dvoboja Hrvatske i SR Jugoslavije zavšili su neodlučenim rezultatima, 18. kolovoza 1999. u Beogradu je bilo 0-0, da bi 9. listopada iste godine susret u Zagrebu okončan rezultatom 2-2. U toj je utakmici Hrvatska povela golom Šukera u 20. minuti, gosti su preokrenuli rezultat pogocima Mijatovića (26) i Stankovića (31), a na 2-2 poravnao je Stanić (47). Iako je do kraja ostalo gotovo čitavo drugo poluvrijeme, a Hrvatska bila s igralem više, naši igrači nisu uspjeli postići pobjednički gol koji bi ih odveo na EURO.


Kako je SR Jugoslavija u susretima protiv ostalih reprezentacija u skupini, Irske, Makedonije i Malte, sakupila više bodova, ona je osvojila prvo mjesto i plasman na EURO, dok je Hrvatska zauzela treće mjesto u skupini, te se nije kvalificirala.



Izbornik srpske nogometne reprezentacije Siniša Mihajlović na službenoj je konferenciji za novinare dan uoči kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Hrvatske koja će se igrati u petak na stadionu u Maksimiru u 18 sati izjavio kako ne namjerava podnijeti ostavku u slučaju poraza.


»To me se uopće ne dotiče. Ne dolazi u obzir da podnesem ostavku bez obzira na rezultat«, kazao je Mihajlović.


Na pitanje kakvu atmosferu očekuje na stadionu u petak Mihajlović je odgovorio:


»Nadam se da će zagrebačka publika biti toliko inteligentna da neće raditi incidente, isto vrijedi i za utakmicu koja nas očekuje u Beogradu u rujnu. No, mi ne možemo utjecati na ponašanje gledatelja, već samo na ono igrača. Ja sam već nekoliko puta rekao, a i sada ponavljam: tko sutra dobije crveni, više neće igrati za reprezentaciju dok sam ja izbornik«.


Mihajlović je naglasio i kako postoji velika razlika između ove utakmice između Hrvatske i Srbije i one između Hrvatske i SR Jugoslavije u listopadu 1999. godine, kada je i on bio jedan od igrača na travnjaku.


»Moji igrači shvaćaju da je ovo derbi, ali nemaju neku posebnu tenziju, jer niti jedan od njih nikada dosada nije niti bio u Hrvatskoj. Za njih je ovo utakmica kao i one protiv Belgije i Škotske. Igrači su koncentrirani i nasmijani, atmosfera tijekom priprema bila je vrlo opuštena«, smatra Mihajlović.


O samoj utakmici Mihajlović je rekao:


»U suštini nikad se nismo bavili protivničkom ekipom, u nogometu je sve manje mogućnosti za iznenađenja. Očekujem uravnoteženu utakmicu, a dobit će ona momčad koja će biti ‘hladnije glave’. Možda oni padnu pod pritiskom publike, ali možda se i moji igrači uplaše te iste publike. U ovom trenutku Hrvatska na papiru jest bolja momčad, iskusniji su, uigraniji, a imaju i šest bodova više od nas«.


Kapetan srpske reprezentacije i desni branič Chelseaja Branislav Ivanović smatra kako je ovo posebna utakmica, te da nikakvo iskustvo neće biti od koristi igračima u pripremi za ovaj dvoboj.


»Ovo je za sve nas prva ovakva utakmica, koja donosi nešto potpuno novo i neočekivano. Što se atmosfere tiče, mogu reći kako mi igrači, kad počne utakmica, navijače ne čujemo. Mi ne možemo promijeniti povijest, ali možemo pridonijeti ‘fair-playu’«, rekao je Ivanović.


Njegov zamjenik, lijevi branič Manchester Cityja Aleksandar Kolarov slaže se s Ivanovićem i tvrdi kako atmosfera na tribinama neće utjecati na igru na travnjaku.


»Koliko ja znam, navijači još nikada nisu ali gol. Samo igrači koji su na terenu mogu utjecati na rezultat. U ovakvoj utakmici nebitno je stanje na tablici«, kazao je Kolarov.Glasnogovornik srpske reprezentacije izrazio je i nezadovoljstvo što je Srbiji onemogućeno održati otvoreni trening na stadionu u Maksimiru iz njima »nepoznatih razloga« iako je jasno kako im takva mogućnost nije dopuštena iz sigurnosnih razloga.

Osiguranje u zračnoj luci Pleso bilo je veliko, na cesti od Zagreba do zračne luke na svakih 100 metara stajao je policajac, a službe sigurnosti bile su i na samoj aerodromskoj pisti.