Četvrto riječko pojačanje

Stefan Ristovski: U Rijeku sam došao po trofej

Ivan Volarić

U Lovranu je bilo super! Došao je i moj otac, kaže da je bilo prekrasno. Spektakl. Vidi se koliko su navijači željni novih uspjeha i pobjeda momčadi. Došao sam pomoći momčadi i odužiti se ovim navijačima na pravi način, trofejom – kaže Ristovski



RIJEKA Makedonac Stefan Ristovski (23), desni bek, zamjena ili konkurencija hrvatskom reprezentativcu Ivanu Tomečaku i zamjena crnogorskom reprezentativcu Marku Vešoviću (Crna Gora), koji je nedavno napustio Kantridu, jedno je od rijetkih pojačanja koje se prije predstavilo navijačima nego – novinarima. U ponedjeljak nešto poslije podneva je potpisao ugovor, predvečer je već istrčao na binu na lovranskom mulu, a u utorak u podne »istrčao« pred riječke izvjestitelje u klupski press centar na Kantridi.


– Dobar dan svima. Pokušat ću pričati hrvatski! – započeo je 23-godišnji branič rođen u Skoplju, koji je najavljeni pokušaj pretvorio u vrlo solidnu izvedbu hrvatskog jezika. – Zadovoljan sam što sam se u nogometnom smislu vratio na ove naše prostore. Sviđa mi se projekt »Rijeke« i zbog toga sam se odlučio na dolazak. Sviđa mi se kako razmišljaju ljudi u klubu, kako razmišljaju o nogometu i sve su to bile neke stvari koje su me privukle na Kantridu i natjerale da promijenim sredinu. Neću puno obećavati, samo ću reći da ću dati sve od sebe i pokušati pomoći »Rijeci« u ostvarenju nekih novih uspjeha predstojeće sezone.


Mlada momčad


Jeste li pratili »Rijeku« i prije nego što se otvorila mogućnost vašega dolaska na Kantridu?




– Kako da ne! Pratim nogometna zbivanja na cijelom Balkanu. Veseli me da se na ovim prostorima radi jedan ovakav projekt. Odradio sam prvi trening s momčadi i vidio sam da se radi o jednoj mladoj, kvalitetnoj momčadi, željnoj novih uspjeha. Znam da je momčad u protekle dvije sezone stigla do skupina Europske lige, nadam se da će i ove godine proći do grupne faze, ali i osvojiti trofej u domaćem prvenstvu.


Moguće je da vam se na putu do skupina EL ispriječi jedan makedonski suparnik – »Shkendija«?


– Pričao sam baš o tome sa sportskim direktorom. »Shkendija« je dobar protivnik, ali ja osobno priželjkujem »Aberdeen«. Znate, u »Shkendiji« igra više Albanaca nego Makedonaca… Bolje da idemo u Škotsku nego u Makedoniju na »Shkendiju«. To je, naravno, moja želja.


Koliko je šestogodišnje talijansko iskustvo ostavilo traga na vaš nogometni razvoj?


– Počeo sam u omladinskom pogonu »Parme«, poslije sam otišao u Serie B. Šest godina u Italiji sigurno nije malo, ali stigao je poziv iz »Rijeke«. Prihvatio sam prijedlog da budem dio ovoga projekta, moji ciljevi sada su usko vezani uz »Rijeku«. Nadam se da ću u dresu »Rijeke« pokazati dio onoga što sam naučio za svojega boravka u Italiji svih ovih godina.


Desni bočni


Vjerojatno vam je želja nešto osvojiti u dresu »Rijeke«?


– Da! Kao što sam rekao, moja želja je pomoći »Rijeci« da nastavi rasti iz sezone u sezonu, da svake sezone dođe do što većih uspjeha i novih pobjeda.


Dolazite kao desni bek, ali u vašoj nogometnoj biografiji stoji da ste znali igrati i nešto ofenzivnije?


– Igrao sam u Italiji desnog bočnog u sustavu 3-5-2, dakle malo više prema naprijed i to mi nije predstavljalo problem. Ne mijenja toliko to igraš li malo gore ili malo nazad, bitno je da daš sve od sebe na travnjaku. Mi smo profesionalci i moramo pružati maksimum neovisno o tome na kojem mjestu u momčadi igramo.


U Lovranu ste, svega nekoliko sati nakon potpisa ugovora, imali priliku upoznati i temperament navijača »Rijeke«?


– U Lovranu je bilo super! Došao je i moj otac, kaže da je bilo prekrasno. Spektakl. Vidi se koliko su navijači željni novih uspjeha i pobjeda momčadi. Ja sam došao pomoći momčadi i odužiti se ovim navijačima na pravi način, trofejom – kazao je Ristovski.