Sportski direktor HNK Rijeka

Srećko Juričić: Utakmica može otići u oba smjera, ali spremni smo za pobjedu!

Robert Frank

Mislim da u ovoj situaciji s pravom očekujemo sva tri boda. Dinamo zna da kad dolazi u Rijeku slijedi 90 teških minuta, stoga očekujem čvrstu i dobru utakmicu dvije ponajbolje hrvatske momčadi



Sportski direktor HNK Rijeka Srećko Juričić uoči nedjeljnog derbija s Dinamom na Rujevici, vjeruje kako je Rijeka spremna ostvariti dobar rezultat. A to je, kaže, pobjeda.


– Kad je riječ o Rijeci i Dinamu, utakmica može otići u oba smjera, no mislim da u ovoj situaciji s pravom očekujemo sva tri boda. Dinamo zna da kad dolazi u Rijeku slijedi im 90 teških minuta. Upravo zato očekujem čvrstu i dobru utakmicu dvije ponajbolje hrvatske momčadi, kaže uvijek odmjereni Srećko Juričić. Sportski direktor Rijeke poznat je po staloženosti, ne zalijeće se s izjavama, čvrsto je na zemlji, priseban, stabilan, realan u prognozama i procjenama. Dinamo zadnje dvije, tri sezone posebno respektira Rijeku. Donedavno, kaže Juričić, i nije baš bilo tako. Strepilo se kad je dolazio Dinamo. A sada…


Sada im je i bod velik


– Sad slave kad protiv nas eventualno osvoje i bod, vesele su, svjesni da je i taj bod u Rijeci velika stvar. Smatraju to velikim uspjehom što je dokaz da Rijeku smatraju tvrdim, nezgodnim, neizvjesnim gostovanjem. Nekad nije bilo tako. Sjećam se da sam dolazeći u Rijeku prije tri godine zatekao situaciju u kojoj je razlika između nas i Dinama bila izuzetno velika. I u kvaliteti igrača i u kvaliteti igre. No kroz ove tri godine mi smo se u svakom smislu strašno podigli i sad ravnopravno ulazimo u utakmicu s Dinamom. U odnosu prema nama Dinamo više nema dominaciju kao nekad. Taj njihov respekt se itekako osjeća, kaže Juričić, kroz cijelu povijest Rijeke rekorder među igračima s najviše nastupa. Samim time igrač je koji je najviše puta igrao protiv Dinama, kao igrač od 1974. do 1985. Tih jedanaest godina igračkog suparništva s Dinamom Juričić je nastavio s trenerske pozicije prvog čovjeka riječke struke pune dvije godine. Uslijedila je višegodišnja pauza u druženju Rijeke i Juričića koji ju je iskoristio za gradnju karijere i uspjeha u arapskom nogometnom svijetu.




I onda su se, Voplijevim i Miškovićevim preuzimanjem kluba preko fondacije Socijal sport, stvorile pretpostavke za Juričićevu treću funkciju u Rijeci, ovog puta sportskog direktora. To pak znači da je Juričić sveukupno 16 godina u teškom rivalitetu s Dinamom, najviše kao igrač, nešto kao trener, a sada kao sportski direktor.


Radin lijek za Cicu


Juričić iz brojnih dvoboja s Dinamom pamti mnoge zgode, no ono što mu se posebno urezalo u pamćenje je potpuna blokada Zlatka Cice Kranjčara kad bi se nasuprot njega na Kantridi postavio naš Zvjezdan Radin.


– Kranjčar, inače izvanredan igrač, u potpunosti bi se izolirao. Cijelu utakmicu kad je protiv sebe imao Radina ne bi ga nigdje bilo za vidjeti, kaže Juričić.


Dodaje da Dinamo nikada, barem kad je riječ o njegovoj generaciji, nije volio igrati na Kantridi.



Srećko Juričić jedno je od najvažnijih imena u zlatnoj riječkoj nogometnoj generaciji. Igrač s najviše nastupa u dresu Rijeke (684),  bio je dio momčadi koja je osvojila dva uzastopna Kupa Jugoslavije (1978., 1979.). Kao kapetan vodio je momčad Rijeke koja je na Kantridi remizirala protiv Juventusa (1980.), te je srušila moćni Real Madrid (1984.) u utakmici koja je jedan od najsvjetlijih trenutaka riječkog nogometa. Igrač koji je na poziciji libera imao nevjerojatan pregled igre, nikad nije kasnio zbog svog sjajnog osjećaja.



– Mi smo ih respektirali, ali ih se na Kantridi nikada nismo bojali. Nas je uvijek smetalo što su i Dinamo i Hajduk na Rijeku gledali s priličnom dozom bahatosti. Podcijenjivali su nas, što nas je dodatno motiviralo, kaže Juričić.


Njegova generacija, koliko se sjeća, protiv Dinama na Kantridi nije izgubila nijednu utakmicu.


– Oni su uvijek znali igrati, ali bi, valjda i zato, uvijek krenuli u utakmicu na Kantridi malo prepotentno. Mi bi se postavili ratnički, borbeno. Što bi mi bili čvršći, to bi oni više padali. U međuvremenu bi se pogubili, i još kad bi Radin sredio Kranjčara, nije im bilo spasa. Tek ponekad bi osvojili bod, ali njihovu pobjedu ne pamtim, kaže.


Mučna 1994. godina


Juričić posebno pamti finale kupa 1994. kad je Dinamo u Zagrebu prvu utakmicu pobijedio 2:0, nakon što je Rijeka već u 20. minutio ostala s deset igrača. U uzvratu je završilo pobjedom Rijeke, ali s nedovoljnih 1:0.


– Stadion je bio krcat policije i specijalaca. Atmosfera je bila teška, negativna. Ćiro je vodio Dinamo. Stekli smo dojam da je sve i da su svi protiv nas, te da se unaprijed znalo da će Dinamo osvojiti kup. I bilo je tako, kaže Juričić. Pod sobom je tada imao dobre igrače: Žganjera, Pavličića, Brajkovića, Rubčića, Mladenovića, Horvata, Kurtovića i Scoriu, dok su za Dinamo igrali Ladić, Cvitanović, Vlaović, Panadić, Lesjak, Šimić, Zoran Mamić, Soldo, …


U svojoj dugogodišnjoj karijeri na poziciji libera u Rijeci, promijenile su se tri generacije igrača Rijeke, ali i Dinama.


– U prvoj Dinamovoj protiv koje sam igrao bili su Vabec, Blašković, Miljković, Čerček… U drugoj Kranjčar, Cerin, Zajec, Mlinarić, Bogdan… U trećoj Vlak, Bračun, Z. i B. Cvetković, Hadžić, Arslanović, Ištvanić, ali tu su još uvijek i Zajec, Kranjčar, Mlinarić, Deverić, …, prisjeća se Juričić koji kaže da je uvijek volio igrati protiv Dinama. Zanimljivo da bi u međusobnim susretima Rijeka pobjeđivala u Rijeci, a Dinamo u pravilu u Zagrebu.


– Dok bi nas u Zagrebu nadigrali, na Kantridi njihovi igrači nisu imali šanse, zaključio je Juričić. Samo neka i ovoga puta bude tako…