Sportski direktor "Rijeke"

Srećko Juričić: Imamo momčad jaču nego prošle sezone

Ivan Volarić

Možemo biti zadovoljni prijelaznim rokom. Imali smo formiranu ekipu koju smo željeli nadograditi i u tome smo uspjeli tijekom ovoga ljeta . Nadodali smo igrače koji su bili potrebni – Srećko Juričić



RIJEKA » Petnaest igračkih »ulaza« i jednako toliko »izlaza«. Ruku na srce, nitko nije mislio da će ljetni prijelazni rok na Kantridi biti tako prometan jer »Rijeka« je zadržala veliku većinu svojih udarnih igrača. Promet su uglavnom činili pričuvni igrači ili mladi igrači za koje trenutačno nema mjesta pod stijenama.



ZARADA     Rijeka je prodala igrače u vrijednosti od otprilike milijun i 200 tisuća eura, a na odštete utrošila petstotinjak tisuća eura manje. Pritom nije zabilježen niti jedan nenadoknadivi igrački gubitak, osim toga zarađeno je i od plasmana u skupine EL. Ekonomski gledano prijelazni rok za najviše ocjene.      JAJALO  Mato Jajalo igra u posljednje vrijeme na reprezentativnoj razini. »Rijeka« je nakon dugo vremena u njemu dobila vođu na sredini terena, igrača koji drži u svojim rukama konce igre cijele momčadi. Baš takav profil veznjaka je nedostajao prošlih sezona. Mato je definitivno pun pogodak!   SAMARDŽIĆ  Ozljedama iskusnih braniča Luke Marića i Daria Kneževića sve je spalo na leđa dvojca Lešković – Mitrović. Dečki su odlično izgurali završnicu prošle i početak ove sezone. Ipak, Samardžić je donio dozu iskustva nužnog u europskim ogledima. I on je baš kao i Mato – dobro pogođeno pojačanje.


Bilo je i nekoliko kapitalnih dolazaka i odlazaka. Veznjak Mato Jajalo i branič Miral Samardžić jedini su se od prinova za sada uspjeli ustaliti u momčadi što sugerira jedan vrlo jednostavan zaključak: nije lako pronaći igrača koji bi bio pojačanje za momčad koja svakim zajedničkim treningom i utakmicom raste na planu igre.




Najveći minus jest – kratka klupa. Dojam je da Kek nema širinu koju je imao prošloga ljeta. Sportski direktor Srećko Juričić zadovoljno trlja ruke, uvjeren je da je i ovoga ljeta napravio dobar posao, a dosadašnji rezultati momčadi idu u prilog toj tezi.


  – Možemo biti zadovoljni prijelaznim rokom – tvrdi Juričić. – Kao što sam rekao i prije početka prijelaznog roka, imali smo formiranu ekipu koju smo željeli nadograditi i u tome smo uspjeli tijekom ovoga ljeta. Nadodali smo igrače koji su bili potrebni. Konkretnije, to je Samardžić, koji nas je pojačao na pozicijama gdje smo bili deficitirani zbog ozljeda Marića i Kneževića. Doveden je u zadnju liniju i mladi, perspektivni branič Špikić. U vezni red smo doveli Cvijanovića, Limu i Jajala, čime smo nadoknadili ozlijeđene Maleša i Močinića, odnosno odlazak Brezovca. Vešovićevim dolaskom popunili smo mjesto na desnom boku upražnjeno Borasovim odlaskom. U napad je doveden Ivančić. Neću spominjati igrače koji su došli i otišli poput Čanadžije ili Jahovića. Kada podvučemo crtu, mislim da smo jači nego što smo bili krajem prošle sezone.


Više zaradili


Nakon dugo vremena više ste zaradili na prodaji igrača nego utrošili na odštete?


  – Tako je. Ne govorimo o iznosima, ali vidljivo je da smo ovaj put u plusu, da smo više zaradili nego potrošili na dovođenje igrača.


  Predsjednik Damir Mišković tvrdi da je najveći dobitak prijelaznog roka produženje ugovora s Močinićem, Moisesom i ostanak Kramarića?


  – Slažem se. To su naši najperspektivniji i najeksponiraniji igrači. Bilo nam je važno da ostanu i da produže ugovore.


  Čini se da ste se kroz ovaj prijelazni rok najmanje osnažili u napadu. Jahović je došao i otišao. Ostali ste na dvojici provjerenih napadača, Kramariću i Krstanoviću, te mladom Ivančiću, koji tek treba pokazati da ima kvalitetu za nešto više?


  – Još možemo reagirati ako budemo uvidjeli da nam treba napadač. Vodili smo se logikom da smo prošlu sezonu izvukli s tri napadača Benkom, Kramarićem i Krstanovićem, odnosno početak ove sezone s Kramarićem, Krstanovićem i Jahovićem. Tri napadača trebala bi biti dovoljna, ali pratit ćemo situaciju oko slobodnih igrača tako da se možemo eventualno dodatno popuniti ako bude potrebno.



KRATKA KLUPA  Čini se da je Matjaž Kek prošle sezone imao jaču pričuvnu garnituru nego ove sezone, a to bi se moglo negativno odraziti u periodu gustog ritma utakmica koje slijedi. Ohrabruje skorašnji povratak Močinića i Kneževića pa i dolasci Lime i Vešovića. Oni bi trebali »produžiti« klupu…  NAPADAČI  »Rijeka« je prošlu sezonu izgurala s napadačkim trojcem Kramarić – Krstanović – Benko. Na Benkovom mjestu sada je Ivančić, mladi zadarski napadač, kojemu trebat dati vremena da pokaže svoje kvalitete. Dojam je da bi tu dobro došlo još jedno provjereno rješenje. Dok ne dođe, neka dragi Bog čuva Kramarića i Krstanovića ozljeda i kartona. PREVIŠE PROMJENA  »Rijekina« svlačionica je unatoč činjenici da je gro prvotimaca ostao na okupu zabilježila (pre)veliki broj igračkih promjena. Netko će reći da je to uobičajena stvar u današnjem »tržišnom nogometu«, ali treneri obično ne vole da su im svlačionice poput trajektnih luka. To se, srećom, nije odrazilo na rezulate i igre momčadi.


Produženje ugovora


Dio navijača teško je primio odlazak Josipa Brezovca na posudbu u »Speziju«?


  – Na to gledam kao na dio jednog normalnog procesa u jednoj ekipi. Brezovac je bio važan kotačić u našoj ekipi. Otišao je i moramo to nadoknaditi. Mislim da imamo kvalitetne zamjene i da ćemo uspjeti u tome.


  Slijedi period kada ćete imati više vremena razgovarati s igračima oko produženja ugovora?


  – Imamo specifičnu situaciju. Dosta igrača ima ugovore s opcijom koju možemo aktivirati idućega proljeća. Sada će biti vrijeme kada ćemo o početi o tome razgovorati. U dosta povoljnoj smo situaciji jer su ugovori tako koncipirani da mi odlučujemo o produženju.


  Neke igrače na koje se ne računa uspjeli ste poslati na posudbu i tako rasteretiti klupsku blagajnu, za razliku od Mehmeda Alispahića i Drage Gabrića koji treniraju s drugom ekipom?


  – Alispahić će nastupati za drugu ekipu. Vidjet ćemo kako ćemo riješiti Gabrićev slučaj – rekao je sportski direktor »bijelih«.