Zaboravljena kriza

Španjolski mediji slave trostruku krunu “furije” i hvale revolucionarni izum del Bosquea

Hina

Tako je Marca španjolsku pobjedu u Kijevu protiv Italije opisala naslovima »Španjolska i nitko drugi' te, »Hvala, hvala, hvala«. AS je tekstove pohvale opremio naslovom »Najbolja ekipa u povijesti«



MADRID – Zemlja koju trese velika ekonomska kriza, u kojoj je 24.4 posto ljudi nezaposleno, a banke na rubu propasti napokon je dočekala trenutak radosti. Nogometna reprezentacija Španjolske je osvojila naslov europskog prvaka postavši prva reprezentacija na svijetu koja je spojila tri velika naslova, ali i prva koja je obranila europsku titulu.



Suze i očaj tresu Apenine nakon teškog poraza talijanske reprezentacije u finalu europskog nogometnog prvenstva od Španjolske (0:4). Talijanski mediji žale za propuštenom prilikom, ali i priznaju Španjolcima da su ‘nepobjediva armada’. »Italijo, svejedno hvala,« istaknula je La Repubblica pozdravivši ulazak Španjolske u nogometnu povijest nakon što je ‘Furija’ postala prva reprezentacija na svijetu koja je spojila tri velika naslova. »Lica Marija Balotellija u suzama reklo je sve. Bili smo poniženi i doživjeli smo spektakularnu nogometnu lekciju,« dodaje La Repubblica.


Gazzetta dello Sport je tekstu pod naslovom ‘Kraj velikog sna’ pokušala pronaći opravdanje u velikom umoru talijanskih igrača, te ozljedama Giorgia Chiellinija i Thiaga Motte. »Utakmica je vrlo rano krenula nizbrdo,« piše Gazzetta naglasivši kako je pobijedila ‘Velika Španjolska’.




Corriere della Sera smatra kako je ‘Španjolska bila bolja, ali da Italija napokon ima pravu momčad. Sada se trebamo okrenuti budućnosti,« dok La Stampa dodaje kako ‘finalna priča nije imala sretan kraj’. Španjolska stvara povijest, suze u Italiji’ bio je jasan Il Messaggero. »Prandelli i njegovi dečki napravili su čudo. Nakon raznih spletki, optužbi za korupiju odigrali su gotovo savršeno prvenstvo. Uprsko silnim problemima bili su u stanju složiti igru i pokazati svoj talent,« zaključuje Il Messaggero



Španjolski mediji euforično opisiju trijumf ‘Furije’. Slavi se ‘trostruka kruna’, Xavi, Iniesta i društvo proglašavaju se najboljom momčadi svih vremena, hvali se ‘revolucionarni’ izum Vicentea del Bosquea – igra bez napadača.


Tako je Marca španjolsku pobjedu u Kijevu protiv Italije opisala naslovima »Španjolska i nitko drugi’ te, »Hvala, hvala, hvala«. AS je tekstove pohvale opremio naslovom »Najbolja ekipa u povijesti«. El Pais slavi trostruku krunu, dok El Mundo Deportivo donosi naslov ‘Nepobjediva Španjolska’ dodajući kako se finalna utakmica pretvorila u ‘egzibiciju moćne La Roje’.


Svi komentatori se slažu kako ova pobjeda neće pomoći španjolskoj ekonomiji, no nadaju se kako bi mogla ubrizgati dozu povjerenja u ovim teškim vremenima.»Nogomet ne može zamijeniti dobar politički ili ekonomski napredak, ali može ubrizgati dozu povjerenja u teškim vremenima,« piše El Pais.

I vodeći svjetski mediji slave novog – starog nogometnog vladara Španjolsku duboko se naklonivši ‘Furiji’.


»Prvaci iz bajke’, Španjolska osvojila nemoguće’, ‘Neviđeni uspjeh La Roje’, ‘Nema dvojbe tko je najbolji’ – samo su neki od naslova koji su preplavili svjetski tisak jutro nakon španjolskog trijumfa u Kijevu.


Francuski ‘L’Equipe navodi kako se španjolska reprezentacija posve zasluženo upisala u nogometnu povijest, dok agencija France Presse navodi kako su ‘Barcelona i Casillas’ bili prejaki za Italiju. Engleski listovi navode kako napadač Manchester Cityja Mario Balotelli nije mogao do slavlja pored velike Španjolske.


»Sve je bilo brzo gotovo i Španjolci su mogli započeti slavlje,« piše Daily Mail, dok je komentator Telegrapha španjolsku vrstu označio kao »čarobnu skupinu nogometaša koja se upisala u povijest’.


»Španjolska je svijetu pokazal kako se igra nogomet – znanjem, silnim kretnjama, ritmom. Španjolska igra je izgledala lijepo i jednostavno,« zaključak je ‘britanskih pera’.Jedan od glavnih brazilskih listova ‘O Globo’ navodi kako je ‘Španjolska ponizila Italiju’, dodajući kako je ‘Furija i dalje svjetski i europski vladar nogometa’.

Portugalska ‘A Bola’ piše kako će ova ‘pobjeda barem malo razveseliti Španjolce izmorene i krizom i problemima. »Furija je ispisala povijest,« dodao je novinar portugalskog sportskog lista, a njemački ‘Kicker’ navodi kako je ‘Italija u suzama, jer europska kruna ostaje Španjolskoj.«