Sporni transfer

Španjolski Vrhovni sud odbacio žalbe: Neymaru i Barceloni bit će suđeno zbog prevare i korupcije

Hina

Reuters

Reuters



Španjolski Vrhovni sud odbacio je žalbe brazilskog nogometaša Neymara, Barcelone i Santosa, te će im biti suđeno zbog prijevare i korupcije prilikom Neymarova transfera iz brazilskog Santosa u Barcelonu 2013. godine.


»Žalbe Santosa, Barcelone, Neymara, njegove majke Nadine Goncalves i obiteljske kompanije N&N, u kojima su tražili da se odbace optužbe za prijevaru i korupciju, su odbijene i na ovu odluku nema prava žalbe«, priopćio je u ponedjeljak Vrhovni sud.


Španjolsko tužilaštvo traži da Neymar i njegov otac budu kažnjeni sa dvije godine zatvora i novčanom globom od deset milijuna dolara. Tužitelji također traže da Barcelona plati devet milijuna dolara novčane kazne, a Santos sedam milijuna. Čak i ako budu proglašeni krivima, Neymar i njegov otac vjerojatno neće završiti u zatvoru jer im je to prvi takav prekršaj.




Postupak je pokrenut nakon žalbe brazilskog investicijskog fonda DIS, koji je trebao dobiti dio novca od Neymarova transfera u Barcu. U DIS-u tvrde da je Barcelona prikrila pravi iznos transfera, te da su zbog toga oštećeni za značajan iznos novca.


Barcelona je prvotno tvrdila da je vrijednost transfera iznosila 57,1 milijuna eura, no kasnije je utvrđeno da je transfer vrijedio 83,3 milijuna eura.