Vremenske (ne)prilike

Snijeg odgađa utakmicu Rijeka – Slaven Belupo za nedjelju?

Ivan Volarić

Na Kantridi su se već pripremili za tu mogućnost, naručili su posebne lopte, boju za linije, ali što ako snijeg tako jako zapadne da se ne može u nekom razumnom roku otkloniti s travnjaka?



RIJEKA Vremenske prognoze su se obistinile i na Kvarner je stigao prvi snijeg ove zime. Pahuljama se u Rijeci i okolici vesele oni najmlađi, odraslima uglavnom donosi brige i probleme. U prometu i svakodnevnom životu.  Eventualni snijeg mogao bi poremetiti puno toga i na Kantridi, a uoči posljednje utakmice nogometaša »Rijeke« protiv »Slaven Belupa« koja je zakazana u 19 sati kada zubato sunce odavno već »spava«, a temperature će se opasno spustiti, što uvećava mogućnost snježnih padalina. Nogomet po snijegu u Rijeci? E, toga se ne sjećaju ni oni najstariji navijači. Neki tvrde  da je navodno jedna utakmica odigrana u snježnim uvjetima početkom 70-tih godina, ali nitko to ne može potvrditi sa stopostotnom sigurnošću.


– Iskreno, ne sjećam se niti jedne utakmice na Kantridi po snijegu. Kada spominjete tu utakmicu s početak 70-tih godina možda je bilo snijega, ali nisam siguran da ga je bilo na travnjaku. Možda ga je bilo po prometnicama, oko stadiona. Mislim da je tada Brnjac doživio prometnu nezgodu prije utakmice, ali nisam baš siguran u to – govori Ivan Kocjančić, kapetan »Rijeke« iz tih godina i dugogodišnji učitelj juniora »bijelih«, te čovjek kojemu je malo toga moglo promaknuti na Kantridi u posljednjih četrdesetak godina.


Današnja utakmica bi dakle možda mogla biti povijesna, ukoliko se naravno obistine »crne prognoze« i ukoliko suci procjene da postoje uvjeti za igranje po snijegu.




– Mene ne brine toliko snijeg koliko jaki vjetar, ali, dobro, recimo da se ostvare prognoze o snijegu. U tom slučaju je sudac taj koji procjenjuje da li postoje uvjeti za igru ili ne – tumači Josip Brezni, tajnik Udruge prvoligaša.


Na Kantridi su se već pripremili za tu mogućnost, naručili su posebne lopte, boju za linije, ali što ako snijeg tako jako zapadne da se ne može u nekom razumnom roku otkloniti s travnjaka?


– U tom slučaju utakmica bi se igrala u nedjelju, ali ne u istom terminu – nastavlja Brezni. – U razgovoru s ljudima s televizije dogovorili smo pričuvni termin od 15 sati.


Iako je teško vjerovati u tako radikalan rasplet, postavlja se pitanje što ako vremenske (ne)prilike ne dozvole igranje i u nedjelju.


– Ne bih išao tako daleko, ali tu se onda otvara niz mogućnosti od toga da se utakmica odigra za tri, četiri dana pa do toga da je odgodimo za proljeće – rekao je Brezni.


Na Kantridi bi bili najzadovoljniji da se utakmica odigra danas, naknajkasnije sutra…


– Mislim da nema smisla igrati po snijegu posebno jer u nedjelju najavljuju lijepi dan. Ako uvjeti budu na rubu mislim da je bolje da igramo u nedjelju nego u uvjetima gdje neće biti nogometa – smatra trener bijelih Elvis Scoria.