Tribine opet nosile "bijele"

Sjajni ambijent na Kantridi: Večer kada je i zapad napadao

Ivan Volarić

Budući da »Rijeka« napadala prema zapadnoj tribini ubrzo je stigao odgovor s terena. Prvo u vidu majstorije Kramarića za treći, pa Sharbinijev četvrti pogodak. I velika riječka fešta mogla je početi



RIJEKA » U 28. minuti utakmice na zapadnoj tribini podignuti su u zrak plavi i bijeli papiri. Ubrzo je more ruku formiralo željenu sliku. Dva slova F, kao Forza Fiume, i između toga krug i križ.



Uoči utakmice s Hajdukom predsjednik Rijeke Damir Mišković boravio je na Rabu, gdje je minulog vikenda održana čuvena Fjera. Kao što je dobro znano, Rabljani su u pravilu veliki navijači kluba iz Splita, u staroj jezgri više je nacrtanih grbova Hajduka nego portuna. Prvi čovjek s Kantride je svejedno u Rab uplovio »kao da je doma« – sa zastavom Rijeke koja se vijorila na pramcu. S obzirom da se i na Rabu ipak može pronaći domaćeg stanovnika koji će potiho, da ga nitko ne čuje, reći »znaš, ja navijam za Rijeku«, možda Rijekina popularnost i Mišković polako preotmu srca i dalje prema jugu… (I. B.)





Srećom da nije bilo riječ o utakmici pod okriljem UEFA-e koja je posebno osjetljiva na znakovlje poput Keltskog križa neovisno o tome što njega Armada koristi od svojega postojanja. Na ogradi je istovremeno osvanuo natpis »Zapad u napad«… Budući da »Rijeka« napadala prema zapadnoj tribini ubrzo je stigao odgovor s terena. Prvo u vidu majstorije Kramarića za treći, pa Sharbinijev četvrti pogodak. I velika riječka fešta mogla je početi. Tako je uostalom već godinama… Armada kao da je bacila neku kletvu na svoje najveće rivale kada je svojevremeno dignula natpis na kojemu je u zaključku stajalo: … »i sada ste ljuti jer vas čeka 100 godina klečanja iza imena Rijeka!«


Kako je »Hajduk« izgledao u 120. derbiju to se uopće ne čini kao nešto što se neće ostvariti. Uostalom, brojke su neumoljive. »Rijeka« je u posljednjih deset godina uspješnija u jadranskim derbijima. Ovo je 16. pobjeda u tom periodu, »Hajduk« ima tri manje, a 13 susreta završilo je bez pobjednika. Istina, »Hajduk« je u tom periodu osvojio više trofeja (dva Kupa, dva Superkupa i dva prvenstva) od »Rijeke« (3 Kupa i jedan Superkup), no kakvom brzinom se mijenjaju nogometni odnosi snaga na Jadranu to vrlo vjerojatno neće tako dugo trajati.



Juniori Rijeke osvojili su drugo mjesto na turniru u Foči. Poraženi su u finalu od Budućnosti (1:0) iz Podgorice, a prethodno su dobili Crvenu zvezdu 1:0 i Željezničar 2:0. Napadač Matko Budan proglašen je najboljim igračem turnira.



   Kantrida inače nije bila dupke puna, prodano je blizu 9.000 ulaznica, odbije li se tampon zona od šestotinjak mjesta, ispada da je moglo stati još oko tisuću gledatelja. Ovakav »Hajduk« očito više nije magnet za gledatelje kao što je to nekada bio slučaj… Inače, iz kaveza namijenjenog gostujućim navijačima Splićane je bodrilo petstotinjak pripadnika Torcide. Ambijent je u cjelini bio dostojan derbija, pripadnici Armade su uz pomoć ostalih tribina stvorili prekrasnu atmosferu koju su pokvarili tek oni navijači sa zapada koji su ponovo pobrali zvižduke jer su u 60. minuti ubacili baklje na tartan… Na kraju igrači su po starom dobrom običaju proslavili pobjedu sa svojim najvjernijim pristalicama.