Grad u kockastom

Sjajna atmosfera u Kalinjingradu. Sreli smo brojna poznata lica, ali show je ukrao “vipovac” Sanader

Marko Cvijanović

Foto Facebook

Foto Facebook

Doktor Ivo vjerojatno nije slutio da će postati svojevrsna atrakcija, iako ostaje nejasno zbog čega su se to hrvatski navijači silno željeli fotografirati s čovjekom ne osobito upečatljivim političkim kurikulumom. Valjda im je to bila fora…



KALINJINGRAD E, to je bila fešta u kockastom. Na svakom pedlju središta Kalinjingrada. Ponajviše na Trgu pobjede odakle se orila pjesma razdraganih hrvatskih navijača, koji su u velikom broju stigli da bi uveličali prvi nastup hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Vlasnici restorana i kafića su slavodobitno trljali ruke, jer… Pivo je teklo u potocima. Promili su se, međutim, kretali u granicama normale, jer nije bilo većih incidenata. Kulminacija sreće i zadovoljstva dogodila se točno u 15 sati kad se u Kalinjingradu zaorila najveća hrvatska navijačka zastava od oko tisuću kvadrata i dužine 96 metara, u vlasništvu navijača iz Crikvenice i Bribira, predvođenih legendarnim Dadom.


– Malo je bilo straha hoće li sve dobro proći na granici s obzirom na veličinu zastave, ali riješili smo sve i zastava se ipak zavijorila na glavnom trgu u Kalinjingradu – rekao je Dado na oduševljenje vjerojatno petnaestak tisuća hrvatskih ljubitelja najvažnije sporedne stvari.


Među njima je, naravno, kao i uvijek, bilo puno Riječana i Primoraca. Poput petorice stalnih “suputnika”, koje je zaskočila zanosna Ruskinja Ekaterina, ne mogavši odoljeti zajedničkoj fotografiji. Uzalud su se dečki “opirali”, Ekaterina je dobila fotku za vječnu uspomenu.




Kalinjingrad će ostati lijepa uspomena i Joži i Danici Kramarić, roditeljima centarfora “kockastih” Andreja, koji su u Rusiju, između ostaloga, stigli da bi sa sinom 19. lipnja proslavili njegov 27. rođendan. Pitanje jesamo hoće li stići na rođendansku proslavu u Nižnjem Novgorodu s obzirom na pozamašnu udaljenost. Joža i Danica odlučili su Rusijom proputovati – automobilom! I za sada im dobro ide.


– Nigdje nam se ne žuri, nastavit ćemo put polako uz obalu… Uživamo – kaže tata Joža. A mama? Kao i svaka druga…


– Kao majka uvijek gledam da se Andrej ne ozljedi. I ne samo on, uvijek strepim da se ne ozlijedi netko od naših reprezentativaca.


Reuters


Reuters



Naravno da su Kramarići seniori bili odjeveni u kockaste dresove s brojem 9 na leđima, mama Danica je za ovu priliku imala “svježi” dres s nedavne prijateljske utakmice između Hrvatske i Brazila u Liverpoolu. Ponosno ističu da su bili i u Francuskoj prije dvije godine.


– Tada smo prošli više od pet tisuća kilometara, jednom smo čak prespavali u automobilu, jer smo malo feštali onu pobjedu nad Španjolskom u Bordeauxu – objasnila je mama Kramarić.


Bilo je na ulicama Kalinjingrada još puno poznatih lica. Među njima i ono nekadašnjega hrvatskoga premijera Ive Sanadera  s VIP propusnicom oko vrata. Doktor Ivo vjerojatno nije slutio da će postati svojevrsna atrakcija, iako ostaje nejasno zbog čega su se to hrvatski navijači silno željeli fotografirati s čovjekom ne osobito upečatljivim političkim kurikulumom. Valjda im je to bila fora…


Sreća da je naišao jedan nigerijski navijač s “Domaćicom” u rukama pa je “Ćaći” ukrao show. I bolje da jest. Tko zna, možda brendirana hrvatska slastica pronađe put na nigerijsko tržište.