Odigrao utakmicu karijere

Sharbini: Od Bangkoka do Londona u mjesec dana!

Marko Cvijanović

Već je bilo sve gotovo za Tajland. Nazvao me predsjednik Damir Mišković i želio da ostanem u »Rijeci«. Poslije toga sve je krenulo kako treba, počeo sam igrati, i to dobro igrati. Došla je pobjeda nad »Feyenoordom«, moje dobre igre, izbornikov poziv, pogodak Argentini… Ispalo je super, baš super – kaže Anas



LONDON  Anas je djelovao prilično svježe s obzirom na činjenicu da je ustao u cik zore. Netko od uzbuđenja ne bi mogao ni zaspati, ali Anas jednostavno nije taj tip. On je »kulirao« i na svom novom iPhoneu prebirao po londonskim uspomenama, među kojima posebno mjesto zauzimaju zajedničke fotografije s Lionelom Messijem i Sergijom Agüerom.


Zaslone njegovih laptopa i mobilinih uređaja jamačno će krasiti još jedna fotografija. I vjerojatno ostati urezana u njegovim sjećanjima za sva vremena. Trenutak proslave pogotka na Upton Parku čvrsto stisnutih šaka na koljenima podno tribine što nosi ime slavnoga Bobbyja Moorea. Protiv Argentine i Messija. Najvećeg nogometaša svih vremena. Ne može bolje, zar ne?


  – Istina, ne može bolje – kaže Anas. – Kako je poslije prospavane noći? Isto kao i poslije utakmice. Jedino što sam nekoliko puta pregledao gol na internetu. Baš dobar gol, jel’tako? Lopta je otišla točno tamo gdje sam gađao. Idealno! Odskočila je od mokre trave taman da bude kako treba. Romero nije imao šanse. Stvarno je bio gušt. Bio je to najveći trenutak u mojoj karijeri. A koji drugi bi mogao biti najveći. Zabiti Argentini i Messiju, najboljem nogometašu na svijetu svih vremena i to u Londonu gdje je nogomet i izmišljen. Ne može biti ništa veće od toga.


  Poslije utakmice čestitke su stizale brže nego što ih je Appleov uređaj mogao »progutati«. Na zaslonu je, kad ga je upalio poslije utakmice, kod poruka stajao broj 59! Tko se sve javio?    


Anas Sharbini četvrti je prvotimac »Rijeke« koji je postigao pogodak za hrvatsku reprezentaciju. Prije njega to je nedavno pošlo za rukom Andreju Kramariću, koji je pogocima Malti i Azerbajdžanu postao prvi igrač »Rijeke« koji je postigao pogodak u kockastom dresu u utakmicama natjecateljskoga karaktera, odnosno Mladenu Mladenoviću (dva pogotka u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske (2:2) 1994. godine) i Dariju Kneževiću (debitantski nastup na turneji u Hong Kongu protiv istoimene reprezentacije 2006. godine.).   Legendarni Pero Radaković dvaput je kao igrač »Rijeke« bio strijelac za jugoslavensku reprezentaciju u utakmicama od rezultatskoga značaja. Osim onog čuvenog pogotka Nijemcima u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Čileu 1962. godine, Radaković je postigao i pogodak u kvalifikacijskoj utakmici protiv Južne Koreje (5:1), što je prethodila odlasku na SP.


Bliski susreti


– Obitelj, prijatelji, navijači… A tko sve nije. Supruga Romana pratila je utakmicu uživo na tribinama, bila je sa suprugama Jajala i Tomečaka. Je, čestitao je i trener Matjaž Kek, koji mi je prije utakmice poslao poruku da će pratiti samo duel dviju »desetki«. Ja sam mu poslije utakmice poslao fotografiju Messija i mene zajedno. Nek se zna da su na slici dvije »desetke«. Svaka je zabila gol. Za njega se to moglo pretpostaviti, ali za mene… Nisam to mogao ni sanjati, ali dogodilo se. I neka se dogodilo. Imat ću poslije karijere o čemu pričati.  

Budući da Anasa rijetko što može impresionirati, dvoboj sa slavnim »gaučosima«, koliko god to čudno može zvučati, nije ga oborio s nogu.


  – Nisam primijetio neku osobitu razliku u odnosu na utakmice Europske lige. Dobro… Moramo biti realni i priznati da Argentinci nisu igrali punim gasom, jedino je Mascherano u drugom poluvremenu »skidao« sve po redu. Messi se čim je počela utakmica parkirao na desnu stranu kod aut-linije i nije mrdao. Doduše, kad bi uzeo loptu prošao bi kako god bi zamislio. Bliski susreti? Bilo ih je na terenu. U prvom poluvremenu sam mu uklizao taman kad je bio u stopostotnoj situaciji za gol. Da ne bi opet rekli da Anas igra samo prema naprijed. Mislim da bi Messi u onoj situaciji dao gol da nisam uklizao… Malo sam ga i okrznuo po nogama, ali najprije sam dirao loptu. Nema zime, sve je bilo čisto, ha, ha, ha…


  U 55. minuti i to se dogodilo. Anas Sharbini progurao je Messiju loptu kroz noge! Doduše, ne onako suptilno kao MIlan Badelj desetak minuta kasnije, ali u Anasovom nogometnom kurikulumu stajat će i taj podvig.


  – Ona Badeljeva »žica« je bila čudo, ja sam to napravio na malo drukčiji način, špicom, ali prošla je kroz noge. Piše se, ha, ha, ha… Malo se šalimo na Messijev račun, ali znam da nas ne bi bilo nigdje da je išao punim gasom. Čovjek je stvarno najbolji na svijetu.


Njegova klasa vidi se u svakom njegovom dodiru s loptom, jednako ga poštuju i cijene njegovi i protivnički igrači.    

LeBronov dres


Od srijede će mnogi više cijeniti i Sharbinija. Uostalom, prvi put poslije odlaska na Europsko prvenstvo 2008. godine Anas je dobio poziv jednoga hrvatskoga izbornika uoči utakmice od rezultatskoga značaja. Hrvatska u nedjelju na San Siru protiv Italije igra utakmicu za prvo mjesto u skupini H kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.  

  – Lijepo je da sam se izborio mjesto na popisu igrača za utakmicu s Italijom. Siguran sam da će to biti velika utakmica, vjerujem da će stadion biti pun, a da će nam naši navijači pomoći ostvariti dobar rezultat. Naši najvažniji igrači su u odličnoj formi i mislim da Hrvatska u ovom trenutku ima bolju momčad. To, međutim, moramo potvrditi i na terenu. Nadam li se nastupu? Ne zamaram se time, tu sam ako me izbornik Kovač bude trebao. Naravno da bih volio igrati, tko ne bi volio, ali najvažnije je da ostvarimo povoljan rezultat. Tko god bude igrao. Za mene je već super stvar što sam se u Londonu vratio na veliku scenu.


Anas je u pravu. Prije samo mjesec dana sve je djelovalo izgubljeno. Trener »Rijeke« Matjaž Kek više nije znao kako probuditi igrača kojemu je karijera opasno kretala neželjenim smjerom. Ne u financijskom smislu, jer Anas je na stolu imao izdašnu ponudu tajlandskoga prvoligaša Burirama, a u džepu avionsku kartu za Bangkok. Trebalo je samo sjesti u zrakoplov… Nije se dogodilo. I bolje da nije.


  – Ne možeš vjerovati kako se sve to odigralo u kratkom razdoblju. Već je bilo sve gotovo za Tajland, stvarno sam trebao otići. Nazvao me predsjednik Damir Mišković i želio da ostanem u »Rijeci«. Poslije toga sve je krenulo kako treba, počeo sam igrati, i to dobro igrati. Došla je pobjeda nad »Feyenoordom«, moje dobre igre, izbornikov poziv, pogodak Argentini… I sve to u skoro mjesec dana. Da mi je netko prije mjesec dana rekao što će mi se sve dogoditi, ne bih vjerovao. Ispalo je super, baš super.


  Kod Anasa, međutim, uvijek ima neki »ali«… Nešto je u Londonu ipak nedostajalo. Nije stigao u shoping, a silno je želio dres od LeBrona Jamesa.


  – A ništa, obavit ćemo to drugi put!


  Tipični Anas Sharbini. I nemojte misliti da jednoga dana neće upoznati i slavnoga LeBrona. Gdje god bio.