Trener Zaprešićana

Samir Toplak: Ako Rijeka ove sezone ne bude prvak, nikad neće ni biti

Ivana Vaupotić

Meni je najvažnije uvjeriti igrače da možemo iznenaditi »Rijeku« – kaže trener Intera



ZAPREŠIĆ Na spomen gostovanja na Rujevici trener »Intera« Samir Toplak ni ne pokušava sakriti oduševljenje ovosezonskim izvedbama današnjeg suparnika.


– Moram reći da mi se izuzetno sviđa nogomet koji igra »Rijeka«. To je nešto fenomenalno, oni doslovno melju sve koji im se nađu na putu. Imaju jak ritam, agresivni su na svakom dijelu terena… Ma, stvarno igraju odlično! Po onome što sam vidio, oni su veliki favorit za osvajanje prvenstva. Ako »Rijeka« ove sezone ne bude prvak, nikad neće ni biti – poručuje Toplak.


Na isti način 46-godišnji stručnjak iz Gornjeg Kneginca gleda i na današnju utakmicu.




– U prošloj i ovoj sezoni bilježimo dobre rezultate s »Rijekom«, i tu vjerojatno ima nešto. Međutim, moram priznati da oni protiv nas nikada nisu bili veći favorit nego sada. Kada bih izjavio da se mi na Rujevicu idemo nadigravati s »Rijekom«, ljudi bi mi sigurno rekli da nisam normalan – dodaje trener »Intera«.


To, pak, ni slučajno ne znači da Zaprešićani sa sobom nose bijelu zastavu.


– Nogomet je čudesna igra u kojoj svi imaju priliku da nešto naprave. Na kraju krajeva, poraze bilježe i »Barcelona«, »Bayern«, »Manchester City« i drugi najveći klubovi. Tako i »Rijeka« jednom mora izgubiti. Mi smo napravili neke kombinacije za Rujevicu i pokušat ćemo nešto iskemijati. Doživjeli smo samo jedan poraz u zadnjih sedam utakmica i imamo odličnu atmosferu u svlačionici. No, moramo biti na vrlo visokoj razini jer momčad poput ove »Rijeke« nemilosrdno kažnjava najsitnije greške suparnika – kaže Toplak, koji danas ne može računati na kartoniranog Mislava Komorskog i ozlijeđenog Andreu Ottochiana.


Suvišno je isticati da će taj taktički segment ostati tajna do početka utakmice.


– Nešto smo pripremili za Rujevicu. Meni je najvažnije uvjeriti igrače da možemo iznenaditi »Rijeku«. Kod nas ne postoji imperativ, ovo je jedna od onih utakmice u kojima nemamo što za izgubiti. No, jasno mi je da u obrani moramo biti besprijekorni, na granici fanatizma. Izdržimo li dovoljno dugo da »Rijeka« postane nervozna, naše šanse će rasti. Ako je »Dinamo« protiv »Seville« mogao igrati klasični bunker na svom terenu, možemo i mi na Rujevici – objašnjava zaprešićki šef struke.


Definitivno ne treba sumnjati da Toplak ima neki plan za današnju utakmicu. Uostalom, pohvale trenera »Rijeke« Matjaža Keka na njegov račun i činjenica da »Inter« svake sezone afirmira nekoliko do jučer anonimnih igrača jasno pokazuju da je Gornji Kneginec dao vrsnog stručnjaka.


– Uzvratio bih na isti način, ali mislim da je to nepotrebno. O radu Matjaža Keka dovoljno govore rezultati i igra »Rijeke« u ovoj sezoni. Pretpostavljam da je predivno biti trener u gradu koji diše za svoj klub. Meni je slično u Zaprešiću, gledajući kroz okvire hrvatskog nogometa. Stvaranje igrača nosi zadovoljstvo, a klub raste iz sezone u sezonu. Vjerujem u svoj rad i čekam svoju priliku – rezonira trener »Intera«.


Budući da tribine stadiona u Zaprešiću najčešće nisu popunjene, svojevrsni problem predstavlja reakcija igrača na Rujevici.


– Nevjerojatna je ta energija koju »Rijeka« dobiva s tribina na domaćim utakmicama. Taj ambijent je fantastičan za nogomet. Svojim igračima stalno govorim da im atmosfera na Rujevici mora biti motiv više, bez obzira na to što će tamo rijetki navijati za nas. Nadam se da će njihova reakcija biti pozitivna – zaključuje Toplak.