Branič "Rijeke" o pozivu iz Slovenije

Samardžić: Ne igra se protiv Rooneyja baš svaki dan…

Ivan Volarić

Miral Samardžić u društvu Španjolca Alexa / Foto: V. KARUZA

Miral Samardžić u društvu Španjolca Alexa / Foto: V. KARUZA

Imamo dosta jasnu situaciju u skupini. Engleska je prva, a mi i Švicarci smo u utrci za drugu poziciju. Nadam se da ćemo biti drugi, ili da ćemo ići s trećega mjesta u dodatne kvalifikacije – kaže slovenski reprezentativni branič



RIJEKA » Miral Samardić postigao je u Zadru svoj peti ovosezonski pogodak u dresu »Rijeke« u službenim utakmicama što je više nego zapaženi golgeterski učinak za – obrambenog igrača. Doduše, to se donekle moglo pretpostaviti nakon što je u svojem prvom nastupu, nakon svega jednog treninga odrađenog sa svojom novom momčadi po dolasku iz tiraspoljskog »Sheriffa«, ugradio svoj pogodak u pobjedu nad »Dinamom« u utakmici Superkupa. Nakon toga zabijao je »Ferencvarošu« u pretkolu EL, pa GOŠK-u u Kupu Hrvatske, a onda i »Osijeku« u prvenstvu. Uglavnom su to bili pogoci glavom nakon prekida. Braniča, rođenog prije 28 godina u Jesenicima, krasi kvalitetna igra glavom, dobar skok, uostalom i u Stanovima se upisao u strijelce nakon prekida. Konkretnije, kornera Tomasova, samo što ovoga puta nije morao visoko skočiti, već utrčati na drugu stativu i podmetnuti nogu. Čudno je kako su Zadrani zaboravili na 187 centimetara visokog stopera.


   – Što da kažem? Sve se lijepo vidjelo na tekmi. Lopta je preletjela sve i došla meni na nogu. Nije bilo teško zabiti gol. Bio je igrač uz mene, ali ne znam, valjda je zaboravio na mene. Jednostavno sam otišao na drugu stativu i zabio gol – govori Samardžić po čijem pogotku je postalo kristalno jasno da će »bijeli« ostaviti novu proljetnu pobjedu. Zadrani su se nakon toga raspali…


   – Istina, poveli smo 2:0 i to je praktički bilo gotovo. Teško mi primamo dva pogotka.




  


Tjeramo svoje


Riječani, iako odavno već lišeni svih briga oko konačnog plasmana na prvenstvenoj ljestvici, nemaju milosti za momčadima kojima svaki bod može značiti prvoligaški život.


   – Nije da nemamo milosti prema momčadima koje se bore za ostanak u ligi, već jednostavno igramo svoje. Idemo iz utakmice u utakmicu sa željom da pobijedimo i to je to. Kod nas nema popuštanja ni za koga. Svoje tjeramo, a kao što sam rekao, želimo dobiti svaku utakmicu do kraja. To je naš cilj i naš moto.


   Osim toga, tako se najbolje »pumpa« samopouzdanje za novu sezonu koja brzo dolazi.


   – Ima i u tome nešto. Kao što znamo, počinje brzo nova sezona i sigurno da su ove pobjede itekako dobrodošle da se napunimo samopouzdanjem, samim time da se podignu i kvalitete igrača. Osim toga, sada dolazi i prijelazni rok pa je i to dodatni motiv igračima u ovim utakmicama.


   U subotu na Kantridu dolazi još jedan »utopljenik«, »Osijek«, i to u utakmici koja ima jedno posebno značenje za navijače »Rijeke« s obzirom na događaje koji su se zbili prije 16 godina. Miral je možda ipak malo premlad da bi se sjetio Krečakove zastavice.


   – Iskreno, ne znam puno o tome, ali kao što sam rekao, idemo iz utakmice u utakmicu, s ciljem da dobijemo sve do kraja. Neće biti lako jer »Osijek« se bori za opstanak i njima su potrebni bodovi. Bit će tvrda i teška utakmica.


  


Ugovor s Rijekom


Ali, zadnje utakmice na Kantridi su melem za dušu navijača, pune golova i atraktivnih poteza.


   – Zabijamo dosta kod kuće, nadam se da ćemo nastaviti u tom ritmu i protiv Osječana.


   Stoperi »Rijeke« su uz bekove najbolji i najkonstantniji dio »Rijekine« momčadi ove sezone pa ne čudi stoga da ima dosta interesa inozemnih klubova za njima. Navodno i za Samardžića ima nekih upita.


   – Ne znam ništa o tome. Imam ugovor s »Rijekom«, tako da su moje misli usmjerene prema igrama u »Rijeci«. Ako dođe nešto crno na bijelo, onda ćemo sjesti i razgovarati te vidjeti što je najbolje za klub i za mene.


   Samardžiću je neposredno nakon pogotka u Stanovima stigao poziv slovenskog izbornika Srećka Kataneca za kvalifikacijski ogled s Engleskom u Ljubljani 14. lipnja. Sve to znači i da praktički neće imati odmor između dvije klupske sezone.


   – Neće biti velike stanke za mene, ali s druge strane, to je dobro jer ću ostati u ritmu, neću fizički izgubiti ništa. Opet, sigurno da bi dobro došao odmor u psihološkom smislu, ali izdržat će se, sve je to dio profesionalizma. Što se tiče kvalifikacija, imamo dosta jasnu situaciju u skupini. Engleska je prva, a mi i Švicarci smo u utrci za drugu poziciju. Nadam se da ćemo biti drugi, ili da ćemo ići s trećega mjesta u dodatne kvalifikacije.


   Igranje protiv tako ugledne reprezentacije sigurno dodatno motivira.


   – Za takve tekme se živi! Ne igraš svaki dan protiv Rooneya. Jedva čekam tu utakmicu! – poručio je Samardžić