EMOTIVNA PRESICA U SOČIJU

SUBAŠIĆ KROZ SUZE: Teško mi je pričati o Hrvoju…

Hina

Danijel Subašić/Igor Kralj/PIXSELL

Danijel Subašić/Igor Kralj/PIXSELL

Majica sve govori... Oprostite na suzama. Emocije su jeb... stvar. Ta majica će uvijek biti na meni i uz nas - rekao je vratar "kockastih"



SOČI Iako pobjeda protiv Danske polako pada u zaborav, a sve misli su okrenute četvrtfinalnom ogledu protiv Rusije, sjajna predstava Danijela Subašića u osmini finala i dalje je jedna od najvećih priča World Cupa u Rusiji. Subašić je na novinarskoj konferenciji u Sočiju govorio o načinu na koji se koncentrirao uoči pucanja jedanaesteraca, o snazi hrvatske vrste, o idućem suparniku u Rusiji, no jedno pitanje ga je posebno dirnulo. Bilo je to pitanje o njegovom odnosu s Hrvojem Ćustićem koji je prije deset godina preminuo nakon što je glavom udario u zid na zadarskim Stanovima. Bilo je to zadnje pitanje na druženju s novinarima i Subašić nije izdržao. Emocije su ga slomile.


– Teško mi je i pričati o tome, majica sve govori – kazao je Subašić sa suzama u očima.– Oprostite na suzama. Emocije su jeb… stvar – kazao je kada se malo primirio.Nakon smrti njegova velikog prijatelja zarekao se da će majicu s njegovom slikom nositi do kraja karijere. Nosio ju je Zadru, Hajduku, Monacu, Ligi prvaka, europskom i svjetskom prvenstvu.– Ta majica će uvijek biti na meni i uz nas – poručio je Subašić koji je postao tek drugi vratar u povijesti svjetskih prvenstava koji je obranio tri jedanaesterca. Uvijek nasmijani Suba spustio je rampu Eriksenu, Schoneu i Jorgensenu i poslao Dance kući.Prije njega to je uspjelo Portugalcu Ricardu na SP-u 2006. godine. Portugal je tada u četvrtfinalu pobijedio Englesku 3:1, a Ricardo je zaustavio udarce Lampardu, Gerrardu i Carragheru.– Bio sam miran, dan ranije sam obranio 5-6 jedanaesterac i nadao sam se da ću to ponoviti. Mislio sam daj Bože da se vrati kada je potrebno. Poklopilo se, hvala dečkima što su izdržali taj pritisak, nije bilo lako. Sve je super završilo, mi smo u četvrtfinalu – kazao je.Na pitanje tko će biti junak iduće utakmice, Subašić je naglasio: – Nije bitno tko će biti junak, svi smo skupa u ovome bilo dobro, bilo loše. Bitno je da igramo kao ekipa i da idemo dalje.Subašić je u tri utakmice na prvenstvu (protiv Islanda je branio Kalinić) u 300 minuta igre primio samo jedan gol uz sedam obrana što je 87.5 posto uspješnosti. Nakon što su “kockasti” ušli u četvrtfinale Subačić je postao jedan od glavnih kandidata za nagradu za najboljeg vratara SP-a. Prema kladionicama ispred njega su Brazilac Alisson i Frabcuz Hugo Lloris, a domovini je postao jedan glavnih junaka ove ekipe.– Lijepo je živijeti ove trenutke, neka traju, ali znate kakva je popularnost, jednu utakmicu si gore, a drugu dole. Drago mi je da sam mogao pomoći – kazao je skromno.Subašić je svjetsna kako Hrvatsku u četvrtfinalu očekuje još teži zadatak, motivirani domaćin i prepun stadion u Sočiju.– Bit će teška utakmica, dobra su ekipa. Igraju kvalitetno u bloku i brzo izlaze, a igrat će pred svojim navijačima. Međutim, bit će veći izazov kada su svi protiv tebe – dodao je.Na pitanje kakvu Rusiju očekuje, kazao je u svom stilu.– Oni igraju kod kuće, valjda nas trebaju napasti. Mislim da imamo odgovore na to što nas čeka – zaključio je Subašić.