HNK Rijeka na pripremama

SIMON ROŽMAN Ne zamaram se odlascima igrača, samo što boljim radom

Denis Frančišković

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Ne preopterećujemo se i ne zamaramo previše mogućim odlascima, znamo od starta kako stvari u Rijeci funkcioniraju. Želim samo da igrači na svakom treningu daju sve od sebe, a u finišu priprema tražit ćemo momčad koja je najbolje uigrana - kaže Rožman



RIJEKA – Nogometaši Rijeke u Umagu su odigrali prvu pripremnu utakmicu istarskih priprema, drugu ove zime.


Nakon uvjerljive domaće izvedbe nad slovenskim trećeligašem, celjskim Šampionom (9:0), poraženi su tijesno u završnici susreta (1:2) od Slovačkog, trenutno šestoplasirane momčadi češkog prvenstva. Češki prvoligaš znakovita imena bio je tvrd protivnik Riječanima, ali može se reći – dobrodošao.


U utakmici koju su trener i novinari izvedbu Riječana ocijenili osrednjom, ogledom s dva različita lica, Simon Rožman mogao je dosta toga vidjeti. Prije svega kako momčad funkcionira u igri pod pritiskom na stražnju liniju i u okolnostima visokog presinga.




Poglavito je to bilo vidljivo u prvom poluvremenu kada je češki sastav glavninu igre premjestio na riječku polovicu. U nastavku Riječani su primijenili isti recept na suprotnoj strani, do izražaja je tada došao napadački potencijal »bijelih«. I okomita, brza tranzicija koju je s nekoliko poteza začinio Pavičić, pokretač većine akcija.



Nogometaši Rijeke danas će odigrati i treću pripremnu utakmicu, protivnik na umaškom travnjaku je mađarski MTE Budafoki, novi prvoligaš, a susret je zakazan s početkom u 15 sati.– Bit će do dobra prilika da ispravimo neke stvari koje nisu štimale, a sada ćemo malo obrnuti momčadi u igri 60:30 minuta. Želimo da u ovom razdoblju svi dobiju dobru minutažu i dokažu se – kaže trener Rožman.Zanimljivo, sve tri momčadi, MTE, Slovačko i Rijeka, u istom su hotelu Melia Coral i mogu biti zadovoljne – vrijeme je iznad očekivanja iako se druga poluvremena igraju u popriličnim zimskim uvjetima.Riječani ovom utakmicom zaključuju prvi dio umaških priprema i vraćaju se na Kvarner, a nova runda istarskih priprema je od 20. do 24. siječnja, 22. je zakazana utakmica s kranjskim Triglavom.


Rožman je s početnom postavom zapravo pokazao kako bi trebala izgledati proljetna Rijeka s postojećim kadrom. Pritom je najzanimljivije bilo kako će funkcionirati stoperski dvojac Galović (lijevo) i Escoval (desno).


I kako će se nadopunjavati s bokovima, Smolčićem (lijevo) i Tomečakom (desno). Rijeka je u prvom dijelu dobila jeftini gol glavom iz peterca, a Galović se pokazao mirnoću i stabilnost iako je bilo i nekoliko povratnih lopti Prskalu koje nisu bile očekivano precizne.


Kvalitete Tomečaka na desnom beku su znane, a Smolčić je sada prvo rješenje za lijevog beka, izdanak domaće škole kojeg će se i dalje forsirati.


Bilo je zanimljivo tko će s Pavičićem zaigrati na mjestu zadnjeg veznog gdje je konkurencija poprilična. Rožman se odlučio za kombinaciju ofenzive (Pavičić) i defenzive (Capan) iako ovisno o protivniku i sustavu za ta mjesta još konkuriraju Lepinjica, Lončar i Halilović.


Korektni Galović


U Rijekinoj igri prema naprijed, kad je u pitanju najjača postava, zasad je sve kristalno jasno. Iza prvog napadača trio je Acosty – Andrijašević – Gorgon kojeg će biti teško izbaciti iz udarne postave. Konkurenti koji prvi »kucaju na vrata« su Puljić i Murić, a Iglesias i Vuk morat će se još puno potruditi i dokazati na ovim pripremama.


– Sad smo u najtežem tjednu priprema, mislim da je u prvih 60 minuta s naše strane bilo puno dobrih stvari. Sigurno ima još stvari što ih moramo ispraviti u igri, ali zadovoljan sam kako je bilo u trkačkom smislu. Moram reći i da posjednjih 30 minuta nije bilo na razini koju bismo svi skupa željeli – kaže trener Rožman.



Rijeka je dovođenjem Galovića barem privremeno zaokružila listu dolazaka. Hoće li ih biti još? Sve ovisi o odlascima, a u njihovom fokusu su u posljednje vrijeme Čolak, Acosty, Puljić, Lepinjica…Vrijeme je kad klupski operativci Srećko Juričić i Ivan Mance posebno »osluškuju« tržište i bude li trebalo, moraju prompto reagirati.Dojam je da su spremni za takvu opciju kao i prošle zime, kad su dovedeni Murić i Halilović i pomalo se profilirali u bitne pojedince »bijelih«.


– Rezultat sigurno nije onaj koji nas zadovoljava, ali zasad sve ide po planu. On nije u prvom planu nego neke druge stvari koje smo planirali u svim ovim utakmicama. Protivnik je bio jako dobar i mislim da samo moramo nastaviti raditi i dalje ovim putem, a stvari koje nisu bile OK moramo sljedećih 14 dana ispraviti.


Opet nije zaigrao Velkovski. Ne radi se o težoj ozljedi, a Rožman nije htio riskirati. No, zabrinjava da makedonski reprezentativac ne igra i ne uigrava se na osjetljivoj poziciji koju će on ili zasad Čeliković morati popuniti u slučaju ozljeda ili kartona prvog stoperskog dvojca.


– Velkovski je na granici limita, bili smo primorani malo ga odmoriti. Galović je kao naš novi igrač odmah dobio priliku i sasvim korektno sve odradio. Zadovoljan sam za sada njegovim pristupom i onim što je pokazao – dodaje Rožman.


Očekivano najveća »gužva« je u srcu momčadi, veznih igrača je sasvim dovoljno, toliko da se Rožman odlučio i za mali eksperimet pa je Lepinjica posljednjih pola sata odigrao na mjestu stopera.


Eksperiment i Halilović


– Na okupu imamo sedam veznih igrača tako da smo malo drugačije rasporedili uloge, Vidjet ćemo još ovaj mjesec kako će sve ići i funkcionirati, posebice hoće li biti odlazaka.


Sada stvarno imamo veliku konkurenciju u veznom redu. Hoćemo li Lepinjicu i dalje forsirati na stoperu? Ne, to je sada tako ispalo, morali smo neke stvari korigirati – objašnjava trener Riječana.U nastavku susreta ulogu kapetana preuzeo je Halilović, igrač na kojeg Rožman posebno računa u kreativnom dijelu igre.

– Razdijelili smo minutažu na 60 i 30 minuta i Halilović je jedan od onih koji je ušao u nastavku utakmice. On je jedan od iskusnijih igrača i jako bitan za našu momčad.


No, zna se da je Gorgon kapetan, a dva dokapetana su Prskalo i Andrijašević – kaže Rožman i objašnjava kako je raditi u situaciji i ozračju kada svakog trenutka netko od važnih igrača i poluga momčadi može »dignuti sidro« izlaznim transferom.


– Ako ne bude odlazaka, ovo je naša kadar s kojim nastavljamo prvenstvo. Vjerujem da će momčad biti konkurentna za sve postavljenje klupske ciljeve.


Ne razmišljam previše o tome hoće li netko otići danas ili sutra. I ne radimo u tom smjeru. Razmišljamo tako da prvih 14 dana priprema dobro radimo i da svi dobiju šansu. Onda ćemo polako tražiti automatizme, skupinu od 11 igrača koji će biti najbolji u datom trenutku. Ne preopterećujemo se i ne zamaramo previše mogućim odlascima, znamo od starta kako stvari u Rijeci funkcioniraju.


Želim samo da igrači na svakom treningu daju sve od sebe, a u finišu priprema tražit ćemo momčad koja je najbolje uigrana kako bismo dobro startali u prvenstvu. Jesu li Smolčić i Štefulj konačna rješenja za lijevi bok? Da… – znakovito zaključuje Rožman.