Zajednička kandidatura

SAD, Kanada i Meksiko žele nogometno SP 2026. godine, održavalo bi se čak u 23 grada

Hina

Reuters

Reuters

Sve tri zemlje imaju iskustva s organizacijom svjetskih prvenstava



SAD, Kanada i Meksiko istakli su zajedničku kandidaturu za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. godine, a čak 23 grada izrazila su želju da budu jedni od organizatora. 


Čak 17 gradova SAD-a želi domaćinstvo, među kojima su najveći New York, Los Angeles i Washington, iz Kanade su se prijavila tri grada Toronto, Montreal i Edmonton, a iz Meksika glavni grad Mexico City, Monterrey i Guadalajara.


Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo na kojem će sudjelovati 48 reprezentacija i igrat će se 80 utakmica, a, ukoliko bude prihvaćena zajednička kandidatura, 60 mečeva će se igrati u SAD-u te po 10 u Kanadi i Meksiku. Konačnu odluku o domaćinu SP 2026. FIFA će donijeti na kongresu 13. lipnja, a osim ove tri zemlje kandidaturu je istaknuo i Maroko.




Sve tri zemlje imaju iskustva s organizacijom svjetskih prvenstava. SAD je bio domaćin svjetskog prvenstva 1994. godine i to je bilo SP s najvećom posjećenošću stadiona. Meksiko je jedina zemlja koja je dva puta bila domaćin svjetskog nogometnog prvenstva – 1970. i 1986. godine – a Kanada je 2015. organizirala svjetsko žensko nogometno prvenstvo.