Prijelazni rok nogometaša

S. Belupo je doveo najzvučnije ime, Dinamo najviše zaradio, a Rijeka najviše izgubila…

Ivana Vaupotić

Transfer Danija Olma u Red Bull Salzburg "modrima" je donio najmanje 18 milijuna eura/Foto REUTERS

Transfer Danija Olma u Red Bull Salzburg "modrima" je donio najmanje 18 milijuna eura/Foto REUTERS

Zbog trenera Tomislava Stipića u Slaven Belupo došao je Jeffren Isaac Suarez Bermudez, 32-godišnji ofenzivac koji je nogometno školovan u čuvenoj La Masiji, a uknjižio je 34 nastupa i tri gola za Barcelonu. Povrh toga, igrao je za Sporting iz Lisabona, Valladolid, belgijski Eupen i Grasshoppers, gdje je i upoznao Stipića



ZAGREB Na prvu loptu će zvučati čudno, ali najveći dobitnik ovog zimskog prijelaznog roka pod okriljem HT Prve lige je Tomislav Stipić, stručnjak koji je prije četiri mjeseca sjeo na klupu Slaven Belupa. Kada je dolazio u Koprivnicu, taj je 40-godišnjak iz Njemačke bio velika nepoznanica za širu nogometnu javnost, a sada se ispostavilo da ima veliki kredibilitet.


Naime, zbog njega je u Slaven Belupo došao Jeffren Isaac Suarez Bermudez, 32-godišnji ofenzivac koji je nogometno školovan u čuvenoj La Masiji, a uknjižio je 34 nastupa i tri gola za Barcelonu. Povrh toga, igrao je za Sporting iz Lisabona, Valladolid, belgijski Eupen i Grasshoppers, gdje je i upoznao Stipića.


Istina, Jeffren više nije u naponu snage, no njegova biografija jasno pokazuje da je mogao naći angažman na nekoj atraktivnijoj lokaciji. No, on je zbog iskustva u Grasshoppersu otišao kod Stipića, baš kao i Robin Kamber, 23-godišnji veznjak koji je 28 puta u 28 nastupa za švicarske reprezentacije mlađih dobnih kategorija postigao osam golova.


Oživljavanje




Naravno, sasvim je jasno da je u međuvremenu karijera negdje krenula stranputicom. Inače igrači takvog životopisa ne bi ni dolazili u Hrvatsku. Opet, nije tajna da je HT Prva liga mnogima poslužila kao idealan poligon za oživljavanje karijere. Uostalom, to je sigurno bio jedan od motiva koji su u Koprivnicu doveli i Francka Etoundija, povremenog reprezentativca Kameruna te Davora Lovrena, nekad veliku nadu Dinama.


Uz Slaven Belupo, tijekom ovog zimskog prijelaznog roka najaktivniji je bio Inter. Suradnja s novim poslovnim partnerima u Zaprešić je dovela trenera Željka Petrovića i dosta mladih igrača koji su u jednom trenutku puno obećavali. U klub su stigli Osman Hadžikić, Manuel Haas i Manuel Martić iz Austrije, Damian van Bruggen i Oussama Zamouri iz Nizozemske, te Sacha Marasovic iz Francuske. Najzvučnije pojačanje Intera je, pak, Komnen Andrić, koji je došao na šestomjesečnu posudbu iz Dinama.


Maksimirsku 128 također su napustili Dani Olmo i Mario Šitum. No, njih dvojica su ostvarila transfere. Olmo je otišao u RB Leipzig za 18 milijuna eura i dodatne bonuse, koji bi modru zaradu mogli dići do 30 milijuna eura, dok se Šitum pridružio Robertu Prosinečkom u turskom Kayserisporu. Kada su u pitanju dolasci, Sadegh Moharrami vratio se u redove lidera HT Prve lige, nakon šestomjesečne posudbe u Lokomotivi.


Drugoplasirani Hajduk je ostao bez Filipa Bradarića, kojeg je Cagliari preusmjerio na posudbu u Celtu iz Viga, a često kritizirani Oleksandr Svatok vratio se u Ukrajinu. Nije tajna da Splićani kao svoje najveće pojačanje vide povratak Igora Tudora na klupu. Što se igračkog kadra tiče, u klub su stigli Nihad Mujakić i Kristian Dimitrov, dva mlada stopera u potrazi za afirmacijom.


Osijek rekordno


Osijek je postavio novi klupski rekord kroz transfer braniča Boška Šutala u Atalantu za pet milijuna eura. Iz kluba je otišao i Benedikt Mioč, koji se pridružio svom nekadašnjem trener Zoranu Zekiću u moldavskom Sheriffu. U bijelo-plave redove se, pak, vratio Eros Grezda čija karijera je krenula silaznom putanjom od ljeta 2018. godine, kada je iz Gradskog vrta prodan Glasgow Rangersima za 2 milijuna eura.


Lokomotiva je pojačala konkurenciju za obrambene pozicije, kroz posudbu Marka Leškovića iz Dinama i dovođenje Dominika Kovačića i Ivana Čelikovića. Na Kajzericu se vratio iskusni napadač Đorđe Rakić, a doveden je i Frane Vojković, koji je nekada bio velika nada Hajduka.


Dvadesetogodišnji ofenzivni veznjak Paulius Golubickas, kojeg Litavci vide kao budućeg lidera svoje reprezentacije, skrasio se u Gorici, a na istu adresu su stigli njegovi vršnjaci, Dario Špikić i Gojko Gadže. Turopolje su ove zime napustili Lukasz Zwolinski, Mario Marina i Nemanja Ljubisavljević.


Nakon pet godina u Istru 1961 se vratio Slavko Blagojević, kao pojačanje za vezni red. Uz njega su u Pulu stigli BiH napadač Gedeon Guzina te Tomislav Duka, nekadašnji golman Splita i Hajduka. Varaždin je, pak, na klupu vratio Samira Toplaka, kojem glavna pojačanja predstavljaju univerzalci za lijevi bok, Denis Glavina i Matija Špičić, te Domagoj Drožđek, napadač na posudbi iz Lokomotive.


U odnosu na prvi dio prvenstva, najviše zvučnih odlazaka je imala Rijeka. Dario Župarić i Roberto Punčec skrasili su se u MLS-u, Jakov Puljić je novi član poljske Jagiellonije, a Zoran Kvržić je također otišao kod Prosinečkog u Kayserispor. U rubrici dolazaka impresivno zvuči posudba napadača Felipea Piresa iz Hoffenheima, a na Rujevicu su stigli stoper Nino Galović iz japanskog kluba zvanog Sagan Tosu, te Daniel Štefulj, povratnik s posudbe iz Varaždina, koji je već zabiježio dvije asistencije u bijelom dresu.


Moglo bi biti još prijelaza, zimski rok završava 17. veljače.