Prva HNL

Rujevička ljepotica: “Rijeka” goste iz grada na Dravi ispratila – petardom

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Osječkim darovima unatoč trenera Matjaža Keka najviše može veseliti činjenica da je njegova momčad i četvrtu utakmicu zaredom sačuvala svoju mrežu



RIJEKA – »Rijeka« je demolirala »Osijek« u posljednjem susretu uoči prvenstvene stanke i svojoj najboljoj partiji od početka sezone. Sve je bilo gotovo nakon prvih 45 minuta kada su samo tri lopte završile u Mikulićevoj mreži. Moglo je i dvostruko više.


Plod dobre igre Riječana, Kekovog novog taktičkog recepta pronađenog u Splitu (4-3-3), ali i ludo hrabre zamisli gostujućeg trenera Dražena Beseka koji je od svoje skromne momčadi tražio da od prve minute napadne drugu momčad prvenstva i tako razotkrije sve svoje slabe točke. Između ostaloga sporu i nesigurnu zadnju linija koja je obilato sponzorirala rastrčane riječke napadače. Sve govori podatak da je teškaš u vrhu riječkog napada Albanac Bekim Balaj postigao dva pogotka iz kontre!



Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Gledatelja: 4729. Sudac: Duje Strukan (Split). Strijelci: 1:0 Balaj (16′), 2:0 Bezjak (32′), 3:0 Mitrović (43′), 4:0 Balaj (49′), 5:0 Sharbini (90′). Žuti kartoni: Samardžić, Bradarić (Rijeka), Radotić, Lesjak, Roce, Džolan (Osijek).RIJEKA: Vargić -, Ristovski 7, Samardžić 7, Mitrović 7,5, Bertoša 7, Močinić 7,5, Maleš 8, (76′ Radošević -), Bradarić 7,5, Bezjak 7,5, (60′ Roshi -), Balaj 8, (82′ Sharbini 7), Tomasov 7-OSIJEK: Mikulić 5, Matas 5, Džolan 5, (27′ Šarić 5), Maslać 5, Radotić 5, Šorša 5, Lesjak 5, Ugarković 5, Roce 5, (76′ Špoljarić -), Perošević 5, (68′ Štrkalj -), Mandić 5




Osječkim darovima unatoč trenera Matjaža Keka najviše može veseliti činjenica da je njegova momčad i četvrtu utakmicu zaredom sačuvala svoju mrežu. Osječani su ostali bez opasnijeg udarca u okvir gola. Veliki posao ponovo je napravio trojac veznih igrača kojim je dirigao Mate Maleš najveće Kekovo pojačanje ovoga ljeta. Vratila se i sigurnost u zadnju liniju, pa je Vargić svoj jubilarac, stotu utakmicu u dresu »Rijeke«, mogao gotovo odraditi u odijelu i svečanim cipelama. Osječani su na kraju dobro prošli sa samo pet pogodaka u mreži…


 Ambiciozan Besekov plan da napadne drugu momčad prvenstva počeo je padati vodu nakon otprilike 15-ak minuta igre kada su Riječani prvi put brzim prijenosom lopte stvorili višak na krilu. Ristovski se sjurio s desne strane u kazneni prostor, Radotić ga povukao s leđa zaradio žuti karton, a domaći slobodan udarac. Prekršaj je počeo izvan kaznenog prostora, a Tomasovljev pokušaj završio u živom zidu. Dvije minute kasnije gostujući stoper Džolan napravio je jednu od brojnih neforsiranih pogrešaka zbog kojih je nakon manje od pola sata igre morao s terena.


Umjesto da jednu svijeću koja je pada ispred njega ispuca na suparničku polovicu ili rutinski primi dopustio je da mu je odnese Bekim Balaj i sjuri se prema vrataru Mikuliću. Albanski napadač zaobišao je Mikulića, te zakucao loptu u nebranjenu mrežu. U 26. minuti ponovo je (pre)visoko postavljena osječka obrana ostala na brisanom prostoru, Bradarić dao jednu od brojnih upotrebljivih loptu za Bezjaka, koji je gurnuo Močinića iskosa samoga pred Mikulića. Veznjak »bijelih« se umjesto na udarac odlučio na lažnjak pa je otišla u nepovrat velika prilika.


No, zato u 32. minuti Balaj nije oklijevao, s istog mjesta uputio je nakon dodavanja Tomasova udarac kojega je Mikulić odbio na noge budnom Bezjaku za 2:0. Tri minute kasnije Bertošin oštar ubačaj na prvu stativu dočekao je Balaj glavom i poslao zamalo kraj gola, a 36. minuti ponovo je Močinić iskoristio obilje prostora, te natrčao na odbijanac negdje oko bijele točke i u padu poslao loptu zamalo kraj vratnice. Vrlo dobro »Rijekino« poluvrijeme uz obilatu pomoć gostujućeg trenera zaključio je efektnim pogotkom Matej Mitrović u 43. minuti. Bradarić je izveo udarac iz kuta, a stoper »Rijeke« dočekao ubačaj na visini prve stative i poslao loptu u suprotne rašlje – 3:0.


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina



 Riječani su u nastavku nastavili tamo gdje je su stali uoči odlaska na odmor. Neumoljivo su koristili svaku grešku u gostujućim redovima, posebno one kardinalne kao u 49. minuti kada je Močinić presjekao loptu na otvaranju osječkog napada, te gurnuo Balaja prema Mikuliću. Albanski napadač je prvo na vrhu kaznenog prostora zaobišao Lesjaka, a onda plasirao loptu kraj istrčalog vratara – 4:0. Minutu kasnije Ristovski je projurio desnom stranom, ušao u kazneni prostor, a Tomasov natrčao na povratnu loptu i pogodio vratnicu. U 52. minuti Bezjak je zamalo promašio nebranjenja vrata. Osječani su u tim trenucima izgledali kao razbijena vojska, gotovo svaki organiziraniji dolazak »bijelih« pred gostujući kazneni prostor mirisao je na pogodak.


Srećom po goste Riječani su sredinom nastavka osjetno spustili nogu s gasa, ali i u takvim okolnostima stizali u velike prilike kao što je ona Tomasova u 75. minuti. Primio je dugu loptu, izbjegao zaleđe, ali izašao gubitnikom u sučeljavanju s Mikulićem. Dvije minute kasnije Osječani su (Špoljarić), uputili prvi ozbiljniji udarac u okvir gola. Vargić se nije dao iznenaditi. U 79. minuti Balajev je poslao loptu zamalo iznad grede, u 85. minuti Mikulić je odbio Bradarićevu bombu s 20 metara, a u 86. minuti Mitrović je gotovo s gol-linije izbacio Štrkljin pokušaj da postigne počasni pogodak za svoju ekipu. U 90. minuti Sharbini je izašao ispred Mikulića, ali samo indirektan udarac s vrha peterca. Osječani su očekivali snažan udarac, no umjesto toga dočekali su prijevremeni vatromet iza istočne tribine i Anasov slabašn udarac po kojem je lopta ušetala kroz noge osječkih igrača u mrežu za konačnih 5:0.  


TIJEK SUSRETA:


90+2 – GOOOL! 5:0 – Sharbini je svom snagom pucao u živi zid Osijeka, lopta je nekog putem dotakla i završila u mreži.


90+1 – Sharbini je dobro ušao s lijeve strane, a Mikulić nakon gužve pokupio loptu rukama u nedozvoljenoj poziciji. Rijeka ima indirektni udarac sa samo pet metara, a svi Osječani stali su na liniju gola.


90′ – Igrat će se tri minute nadoknade.


86′ – Nikako ne uspijeva Osijeku postići makar počasni gol. Pucao je Štrkalj, a Mitrović izbacio loptu s gol crte.


82′ – Bekim Balaj ipak neće do hat tricka. Umjesto njega na travnjak ulazi Sharbini.


79′ – Iskazao se sada s druge strane i danas uglavnom nezaposleni Vargić, koji je dobro odbio pokušaj Špoljarića. Odmah u idućem napadu, ponovno tuče Balaj i ponovno par centimetara iznad vratnice.


77′ – Mikulić je odlično ušao u šut Tomasovu, da bi na odbijenu loptu natrčao Močinić, ali je šalje visoko preko gola.


72′ – Ristovski je dao dobru dijagonalu prema Tomasovu, ali Mikulić pravovremeno istrčava.


68′ – Samo da je par centimetara bio precizniji, Balaj je sada mogao doći do hat tricka.


65′ – Nekoliko posljednjih minuta igra je malo umrtvljena. Rijeci se logično više ne žuri, a niti Osječani ne pokazuju preveliku ambiciju.


60′ – Izlazi Roman Bezjak, ulazi Odise Roshi.


58′ – Močinić je potegnuo sa 16 metara s desne strane, malo preko vratnice.


52′ – Mikulić je spasio da Bezjak ne postigne pogodak za 5:0.


50′ – Rijeka ne staje. Sada je Tomasov zatresao gredu.


49′ – GOOOL! 4:0 - Močinić je nakon pogreške Šarića brzo proigrao Balaja koji rutinerski zaobilazi Mikulića i postiže svoj drugi pogodak na susretu.


48′ – Ristovski za Mitrovića koji glavom šalje “svijeću” preko gola.


47′ – Mandić je dao Matasu, koji ubacuje s desne strane, no Lešković izbacuje u korner.


46′ – Počinje drugo poluvrijeme.


45′ – Mario Maslać je iz slobodnog udarca s 25 metara proturio loptu kroz živi zid, Vargić je na mjestu.


43′ – GOOOL! – Mitrović je vjerojatno riješio pitanje pobjednika u ovoj utakmici, pogodivši sjajno glavom suprotni kut Mikulića, nakon ubacivanja Bradarića iz kornera.


39′ – Mini pritisak Osječana. Sada Ristovski otklanja opasnost nakon gužve pred Vargićem.


36′ – Mogao je Močinić još povećati vodstvo, ali nakon gužve u šesnaestercu Osijeka puca pored vrata.


32′ – GOOOL! 2:0 – Tomasov je poslao dobru dijagonalu za Balaja čiji udarac s 10-ak metara kratko odbija Mikulić, ali samo do noge Bezjaka, koji loptu rutinirano sprema u mrežu.


27′ – Iz igre izlazi Ivica Džolan, ulazi Tomislav Šarić.


26′ – Brza kontra “bijelih” izbacila je u dobru priliku Močinića, no Džolan mu nekoliko metara pred vratima gostiju izbija loptu.


19′ – Perošević promašuje loptu nakon dobrog ubacivanja Matasa.


16′ – GOOOL! 1:0 -  Pola posla za vodstvo Rijeke je napravio Džolan, svojim nespretnim vraćanjem lopte glavom vrataru. Presjekao ju je brzi Balaj, koji lako zaobilazi Mikulića i poentira za vodstvo Rijeke.


14′ – Slobodni udarac je s desnog ruba šesnaesterca oštro po zemlji izveo Tomasov, ali ne dalje od živog zida gostiju.


13′ – Žuti karton i Radotiću zbog prekršaja rukama na Ristovskom.


12′ – Roce nije uspio primiriti vrlo upotrebljivu loptu Radotića u šesnaestercu Rijeke. Da jest, moglo je biti izgledno po goste.


11′ – Žuti karton za Mirala Samardžića, koji je laktom u skoku poklopio Peroševića. Samardžiću je ovo treći žuti, pa će propustiti nastup u idućem kolu.


5′ – Osječani se očito nisu došli braniti. Matas je prošao po desnoj strani, proigrao Peroševića, koji tuče s 15-ak metara, ali Samardžić odbija loptu.


3′ – Tomasov se našao sam na nekoliko metara od vrata Mikulića, ali obrana Osječana otklanja opasnost.


1′ – Počeo je susret, Rijeka ima prvi napad.


0′ – Rijeka je dala podršku humanitarnoj akciji za Matea Miletića. Na tribini je razvukla poruku “Koga briga za Matea…. Armadu briga”.


0′ – Ivan Vargić primio je prigodni dar povodom stotog nastupa u dresu Rijeke.


0′ – Susret zbog lakše ozljede neće započeti ni Anas Sharbini, pa se Kek odlučio napasti s dvojicom napadača – Balajem i Bezjakom.