Od agonije do ekstaze

Ronaldo: Ovo mi je bio najsretniji trenutak karijere

Marko Cvijanović

Čekao sam ovaj trenutak od 2004. godine i poraza od Grčke - Cristiano Ronaldo / Foto Reuters

Čekao sam ovaj trenutak od 2004. godine i poraza od Grčke - Cristiano Ronaldo / Foto Reuters

Ronaldo je zbog ozljede koljena igru napustio u 25. minuti, a stradao je u osmoj minuti utakmice nakon starta Dimitrija Payeta. Pokušao je igrati, ali jednostavno nije išlo. I u suzama je napustio teren. Na njegovu sreću, Portugal je ipak stigao do europskog naslova



Cristiano Ronaldo u suzama je završio svoj nastup u finalu, ali i sa suzama radosnicama dočekao pobjedu Portugala protiv Francuske.


– Ovo je najsretniji trenutak u mojoj karijeri. Sretan sam, presretan. Čekao sam ovaj trenutak od 2004. godine i poraza od Grčke. Molio sam Boga da mi pruži još jednu priliku – kazao je Ronaldo koji je tijekom finala prošao put od agonije do ekstaze.


Ronaldo je zbog ozljede koljena igru napustio u 25. minuti, a stradao je u osmoj minuti utakmice nakon starta Dimitrija Payeta. Pokušao je igrati, ali jednostavno nije išlo. I u suzama je napustio teren. Na njegovu sreću, Portugal je ipak stigao do europskog naslova.




– Oduvijek sam maštao o naslovu osvojenom s reprezentacijom. Sada se moj san ostvario. Za mene je ovo, a vjerujem i za sve Portugalce, poseban trenutak, dan za pamćenje.


Ronaldo je na klupskom planu osvojio sve što se može osvojiti. U dresu Reala je dva puta bio prvak Europe, a Ligu prvaka je osvojio s Manchester Unitedom. Tri puta je bio engleski prvak, a jednom prvak Španjolske. U karijeri je osvojio čak 17 klupskih trofeja, a tri puta je biran za najboljeg nogometaša svijeta. Sada je napokon dočeka trenutrak sreće u dresu portugalske vrste.


– Nažalost, u finalu nisam previše igrao. No, vjerovao sam u dečke. Znali smo da uz pravi pristup i dobru taktiku možemo pobijediti snažnu Francusku.


Portugalski majstor je na ovom prvenstvu oborio i dva rekorda i izjednačio još jedan. Postao je nogometaš s najviše nastupa na europskim prvenstvima (21), a postao je i prvi nogometaš koji je bio strijelac na četiri europska prvenstva. Dva je pogotka postigao na EP-u 2004., jednog 2008. godine, tri na Euru 2012. i tri u Francuskoj, odnosno ukupno devet. S devet postignutih golova Ronaldo je dostigao Michela Platinija, koji je do ovog turnira bio najbolji strijelac u povijesti europskih prvenstava. Platini je svih 9 golova zabio na EP-u 1984. godine, kada je predvodio Francusku do naslova prvaka.