Novi posao

Ronald Koeman preuzeo Nizozemsku

Hina

Reuters

Reuters

Koeman je bio bez posla od listopada prošle godine kada je dobio otkaz u Evertonu



Nizozemski nogometni stručnjak Ronald Koeman (54) izabran je za novog izbornika nizozemske reprezentacije.


Koeman je potpisao ugovor do srpnja 2022. godine postavši već šesti izbornik ‘oranja’ u posljednjih osam godina.


Posljednji je reprezentaciju vodio Dick Advocaat koji je sredinom prošle godine naslijedio Dannyja Blinda, no nije uspio odvesti Nizozemsku na Svjetsko prvenstvo u Rusiju ove godine.




Nizozemska je na posljednja dva svjetska prvenstva osvojila treće (2014) i drugo mjesto (2010), ali je u kvalifikacijama za Rusiju u skupini završila na trećem mjestu, iza Francuske i Švedske.


Koeman je bio bez posla od listopada prošle godine kada je dobio otkaz u Evertonu. Tijekom karijere je vodi i nizozemske velikane Ajax, Feyenoord i PSV, portugalsku Benficu, španjolsku Valenciju, te premierligaša Southampton.


On je već radio u reprezentaciji, kao asistent Guusa Hiddinka na svjetskom prvenstvu 1998. godine, neposredno nakon što je okončao bogatu igračku karijeru.


Za nizozemsku reprezentaciju je odigrao 78 utakmica i postigao 14 golova, a u dresu ‘oranja’ osvojio je europsku krunu 1988. godine.


Ostao je upamćen i po pogotku iz slobodnog udarca u 112. minuti utakmice koji je Barceloni donio prvi trofej u Kupu prvaka u produžetku finala protiv Sampdorije 1992. godine. Bilo je to zadnje finale starog formata »Kup prvaka«, a od iduće sezone je startala Liga prvaka.