Čuda su se događala...

Roma, Deportivo i Barcelona su uspjeli ono što Liverpool večeras priželjkuje

Hina

Jurgen Klopp, trener Liverpoola/Foto REUTERS

Jurgen Klopp, trener Liverpoola/Foto REUTERS

Najveći preokret ostvarila je čudesna Barcelona koja je prije dvije sezone uspjela nadoknaditi čak četiri gola zaostatka iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka i pobjedom 6-1 protiv PSG-a izborila je plasman u četvrtfinale.



ZAGREB Premda je teško povjerovati kako bi Liverpool bez ozlijeđenih Mohameda Salaha i Roberta Firmina mogao nadoknaditi tri gola zaostatka iz prve utakmice polufinala protiv Barcelone, u povijesti elitnog natjecanja ‘Starog kontinenta’ čuda su se ipak događala.


Najveći preokret ostvarila je čudesna Barcelona koja je prije dvije sezone uspjela nadoknaditi čak četiri gola zaostatka iz prve utakmice osmine finala Lige prvaka i pobjedom 6-1 protiv PSG-a izborila je plasman u četvrtfinale.


Do tada u povijesti europskih kupova niti jedna momčad nije se vratila nakon što je prvi dvoboj izgubila 0-4. Do te večeri za pamćenje je 58 utakmica u fazi na ispadanje završilo pobjedom domaćeg sastava 4-0 i niti jedan od njih nije u uzvratu ispustio prednost. Sve do 8. ožujka 2017. kada je Barca postala prva koja je uspjela nadoknaditi nenadoknadivo.Barcelona je vodila 3-0 golovima Luisa Suareza (3), Layvina Kurzawe (40-ag) i Lionela Messija (50-11m), a kada je Edison Cavani pogotkom u 62. minuti smanjio rezultat na 3-1 činilo se kako će PSG ipak u četvrtfinale. Francuzi su u 88. minuti imali siguran prolaz, a potom se raspali. U preostalom vremenu Neymar (88, 90-11m) i Sergio Roberto (90+5) su zabili za senzaciju.

Još su samo dvije momčadi u povijesti LP nadoknadile poraz od tri razlike, Roma i Deportivo.




Roma je lani u četvrtfinalu izgubila u Barceloni sa 1-4, ali je na Olimpicu odigrala fantastičnu utakmicu pobijedivši sa 3-0. Golove za rimsku ‘vučicu’ zabili su Edin Džeko (6), Daniele De Rossi (58-11m) i Manolas (82).


Veliki preokret priredio je i Deportivo protiv Milana u četvrtfinalu 2004. godine. Nakon što je Milan u prvom susretu na San Siru pobijedio 4-1, očekivao se siguran prolaz ‘Rossonera’ u polufinale. Međutim, Deportivo je na Riazoru priredio senzaciju i pobjedom 4-0 izbacio talijansku momčad koju su predvodili Kaka i Ševčenko. Veliki Milan su srušili Walter Pandiani (5), Juan Carlos Valeron (35), Albert Luque (44) i Fran (76).


Te sezone u četvrtfinalu Ligi prvaka dogodilo se još jedno čudo. Monaco, u kojem je tada igrao i naš Dado Pršo, izbacio je Real Madrid nakon što je ‘Kraljevski klub’ na Santiago Bernabeu slavio 4-2, a potom u Kneževini poveo 1-0 golom Raula u 36. minuti.


Međutim, Monaco je priredio senzaciju i s tri gola okrenuo rezultat i izborio polufinale. Junak je postao je Ludovic Giuly koji je zabio dva gola (45, 66), a među strijelce se upisao i Fernadno Morientes (48), Realov igrač na posudbi u Kneževini. Monaco je u polufinalu izbacio Chelsea, no u finalu je izgubio od Porta.


Deportivo je priredio senzaciju i 2001. godine u drugom krugu natjecanja. U direktnom sudaru za plasman u četvrtfinale PSG je na Riazoru nakon 55 minuta vodio 3-0, no domaćin je u ludoj završnici zabio četiri gola i osigurao prolaz. Junak preokreta bio je Walter Pandiani koji je zabio tri gola (57, 76, 84), a strijelac je bio i Diego Tristan (60).Jedan od najvećih preokreta u povijesti Lige prvaka priredio je Manchester United u finalu 1999. godine. Bayern je na Camp Nou poveo u šestoj minuti golom Maria Baslera i vodio je sve do sudačke nadoknade kada su Teddy Sheringham (90+1) i Ole Gunnar Solskjaer (90+3) okrenuli rezultat.

‘Bio je to možda i najveći trenutak u mojoj trenerskoj karijeri. Bilo je to nezaboravno finale’, kazao je tadašnji menadžer ‘Crvenih vragova’ Alex Ferguson.


Te sezone ManU je izveo nemoguće i u polufinalu protiv Juventusa. U prvom susretu igranom na Old Traffordu Juve je do sudačke nadoknade vodio 1-0, a domaćine je spasio Ryan Giggs. ‘Stara dama’ je u uzvratu u Torinu nakon 11 minuta vodila 2-0 golovima Filipa Inzaghija. No, ‘Crveni vragovi’ su golovima Roya Keanea (24), Dwighta Yorka (34) i Andyja Colea (84) okrenuli rezultat i izbori finale u kojem su nakon još veće drame dobili Bayern.


Čudo je priredio i Liverpool protiv Milana u finalu 2005. u Istanbulu. Milan je nakon prvog poluvremena vodio 3-0 golovima Paula Maldinija (1) i Hernana Crespa (39, 44), no ‘Redsi’ su u prvih 15 minuta nastavak nadoknadili veliki zaostatak, a strijelci su bili Steven Gerrard (54), Vladimir Šmicer (56) i Xabi Alonso (60). Liverpool je potom nakon izvođenja jedanaesteraca stigao do europskog naslova.