Izbornik BiH

Robert Prosinečki vratio u reprezentaciju Matu Jajala i Izeta Hajrovića

Hina

Robert Prosinečki/Foto REUTERS

Robert Prosinečki/Foto REUTERS

Na pitanje je li dobio kakvu konkretnu ponudu za drugi trenerski angažman, Prosinečki je odgovorio niječno, ustvrdivši kako su sve drugo medijska nagađanja.



SARAJEVO Izbornik nogomentne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinčeki kazao je u ponedjeljak kako vjeruje da se njegovi igrači mogu vratiti u utrku za plasman na prvenstvo Europe u nogometu 2020. unatoč dosadašnjoj lošoj igri u kvalifikacijama i porazima koje su pretrpjeli.


Prosinečki se pojavio na konferenciji za novinare u Sarajevu prvi put nakon što je ponudio ostavku na dužnost izbornika kada su njegovi igrači katastrofalno poraženi u kvalifikacijama u srazu s reprezentacijom Azerbajdžana rezultatom 4-2.


BiH je trenutačno na četvrtom mjestu u kvalifikacijskoj skupini J sa sedam osvojenih bodova, a prva je Italija sa 18 bodova, dok je druga Finska sa 12 bodova.




Taj posljednji poraz je BiH ostavio tek teorijske izglede za plasman na EURO 2020, no unatoč toj činjenici Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH Prosinečkom je dao potporu da nastavi voditi reprezentaciju.


Odgovarajući na pitanje do kada mu je točno produžen ugovor, Prosinečki je rekao da je to vezano za okončanje kvalifikacija u prosincu, odnosno za doigravanje kroz Ligu nacija u ožujku sljedeće godine.


»Postoje samo dvije vrste trenera: oni koji su dobili otkaz i oni koji će ga tek dobiti«, kazao je Prosinečki, neizravno potvrđujući kako se njegova karijera na čelu reprezentacije BiH polako bliži kraju.


Ocijenio je da unatoč trenutačnom stanju još ima autoritet među igračima. I dalje je optimist pa tvrdi kako se sve još može preokrenuti, no samo pod uvjetom da igrači daju sve od sebe.


»Najbitnije je vratiti atmosferu. Ovi momci imaju kvalitetu, a moj je cilj na dolasku bio da moramo ići na Europsko prvenstvo«, kazao je Prosinečki.


Reprezentativcima BiH sada predstoje utakmice s Finskom i Grčkom kako bi eventualno uspjeli izboriti drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini.


»Nemamo pravo na kiks. Samo s pobjedama možemo ostati u utrci za drugo mjesto (u skupini)«, dodao je Prosinečki uz konstataciju kako njegovi nogometaši još imaju priliku popraviti greške jer imaju kapacitet za to.


Sada moraju dati sve od sebe jer ih očekuju utakmice koje, kako ističe Prosinečki, nisu ni malo lake jer su Finci dokazali koliko su dobri, a Grcima unatoč slaboj igri ne nedostaje motivacije.


Na popisu Prosinečkog za utakmice, koje će se u listopadu protiv Finske igrati u Zenici te u Grčkoj na njihovom terenu, 25 je igrača, a Prosinečki je na njega sada vratio napadače Dinamovog Izeta Hajrovića i Armina Hodžića (MOL Fehervar) te veznjaka Udinesea Matu Jajalu.


Na pitanje je li dobio kakvu konkretnu ponudu za drugi trenerski angažman, Prosinečki je odgovorio niječno, ustvrdivši kako su sve drugo medijska nagađanja.