Počinju pripreme

Robert Murić i Petar Mamić na Gračanovu popisu za EURO U-21

Ivana Vaupotić

Nenad Gračan/Foto Arhiva NL

Nenad Gračan/Foto Arhiva NL

Uzor i vodilja nam je naša A reprezentacija. Uvjeren sam da uz zajedništvo, disciplinu i kompaktnost možemo ostvariti ciljeve koje smo si zacrtali. Svima nam je jasno da je skupina vrlo teška, ali moram istaknuti da igrači jedva čekaju natjecanje. Sigurno je da će tamo biti dovoljno motivirani i disciplinirani - tvrdi Gračan.



ZAGREB Među 25 igrača koje je Nenad Gračan pozvao na početak priprema za skorašnje U-21 Europsko prvenstvo nalaze i novopečeni osvajači Hrvatskog nogometnog kupa, Petar Mamić i Robert Murić. Kontinentalna smotra na rasporedu je od 16. do 30. lipnja u Italiji i San Marinu, a Hrvatska se nalazi u skupini C, gdje će joj suparnici biti Engleska, Francuska i Rumunjska. Iako ždrijeb nije bio milostiv prema nadama hrvatskog nogometa, Gračan je optimist i vjeruje da ova generacija može postići kvalitetan rezultat.


– Uzor i vodilja nam je naša A reprezentacija. Uvjeren sam da uz zajedništvo, disciplinu i kompaktnost možemo ostvariti ciljeve koje smo si zacrtali. Svima nam je jasno da je skupina vrlo teška, ali moram istaknuti da igrači jedva čekaju natjecanje. Sigurno je da će tamo biti dovoljno motivirani i disciplinirani – tvrdi Gračan.


Plasman u polufinale Europskog prvenstva značio bi nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine. No, prije toga treba izboriti jedno od prva dva mjesta u skupini C. Hrvatska će 18. lipnja igrati s Rumunjskom, 21. lipnja s Francuskom, a 24. lipnja s Engleskom.




– Na pripreme smo pozvali smo 25 igrača jer neki imaju postojeće ozljede. Osim toga, nije isključeno ni da se netko ozlijedi u razdoblju koje dolazi. Pokušali smo sve složiti tako da na svakoj poziciji imamo po dva igrača. Na desnom beku imamo i igrače koji mogu odigrati i kao stoperi – dodao je izbornik.


Prva prozivka zakazana je za 3. lipnja u Zagrebu. Nakon toga Gračan i njegovi suradnici iz stručnog stožera vode reprezentaciju u Medulin, gdje će biti odrađene pripreme. U tom razdoblju bit će zaključena i lista sa 23 igrača za Europsko prvenstvo.


– Najmanje problema imamo u veznom redu jer svi igraju dobro i imaju kontinuitet nastupa. Što se napada tiče, Jakoliš je bio dobar u kvalifikacijama, ali nema kontinuiteta. Zbog toga smo pozvali i Kulenovića. Na kraju ćemo vidjeti tko će biti u sastavu za Europsko prvenstvo – zaključio je Gračan.


Vratari: Josip Posavec (Hajduk), Ivo Grbić (Lokomotiva), Adrian Šemper (Chievo).


Braniči: Duje Ćaleta-Car (Olympique Marseille), Borna Sosa (Stuttgart), Filip Benković (Celtic), Petar Mamić (Rijeka), Filip Uremović (Rubin Kazan), Nikola Katić (Glasgow Rangers), Domagoj Bradarić (Hajduk), Toni Borevković (Rio Ave), Branimir Kalaica (Benfica), Marijan Čabraja (Gorica).


Vezni igrači: Nikola Vlašić (CSKA Moskva), Ivan Šunjić (Dinamo), Luka Ivanušec (Lokomotiva), Toma Bašić (Bordeaux), Nikola Moro (Dinamo), Lovro Majer (Dinamo), Kristijan Bistrović (CSKA Moskva)-


Napadači: Alen Halilović (Standard Liege), Josip Brekalo (Wolfsburg), Marin Jakoliš (Admira Wacker), Robert Murić (Rijeka), Sandro Kulenović (Legia Varšava)