Promjena propozicija

Rijeka u 2. pretkolu Europske lige ako Dinamo osvoji Kup!

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Finalist Kupa više ne ide u Europu, neovisno o tome je li osvajač nacionalnog Kupa ujedno i prvak države. U praksi bi to značilo da »Split« neće kroz kup izboriti europsku scenu bez obzira na to što će »Dinamo« vrlo vjerojatno osvojiti duplu krunu



RIJEKA – UEFA je promijenila propozicije koje reguliraju plasman u pretkola Europske lige i odlučila ubuduće više vrednovati plasman u prvenstvu nego u Kupu Hrvatske.


Finalist Kupa više ne ide u Europu, neovisno o tome je li osvajač nacionalnog Kupa ujedno i prvak države. U praksi bi to značilo da »Split« neće kroz kup izboriti europsku scenu bez obzira na to što će »Dinamo« vrlo vjerojatno osvojiti duplu krunu. Nogometaši »Rijeke« u iduća dva kola mogu i matematički potvrditi drugo mjesto što im kao i da su treći jamči plasman u prvo pretkolo Europske lige.


Međutim, realan scenarij po kojem prvak »Dinamo« osvaja i Kup, osim što otvara četvrtoj momčadi u ligi plasman u Europskoj ligi, otvara i mogućnost da druga momčad u prvenstvu izbori plasman u drugo pretkolo ovog europskog natjecanja.




Prevedeno na »hrvatski«, to znači da »Hajduk« i »Rijeka« moraju navijati za »Dinamo« u finalu Kupa. Splićanima će u tom slučaju i četvrta pozicija biti dostatna za plasman u prvo pretkolo EL, a »Rijeci« će to donijeti dva tjedna više vremena za odmor, odnosno pripreme. Naime, prvo pretkolo igra se 2. i 9. srpnja, a drugo 16. i 23. srpnja.