Golijada za dušu navijača

“Rijeka” na pogon Tomasova pregazila “Lokomotivu”

Ivan Volarić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA – Točno 25 minuta živio je plan Tomislava Ivkovića da može po oprobanom receptu Zorana Mamića s Kantride odnijeti bod. Naime, trener »Lokomotive« posložio je momčad u rasporedu 3-6-1 s time da je i jedini istureni igrač Ante Rukavina nerijetko znao stizati nadomak vlastitog šesnaesterca i odrađivati obrambene zadatke.



Stadion na Kantridi. Gledatelja: 4000. Sudac: Goran Gabrilo (Split) 7. Strijelci: 1:0 Tomasov (25′), 2:0 Tomasov (31′), 3:0 Balaj (36′), 4:0 Bradarić (45′) 5:0 Sharbini (69′). Žuti kartoni: Mamić, Mrčela (Lokomotiva).RIJEKA: Vargić –, Vešović 7, Samardžić 7, Lešković 7, Leovac 7,5, Jugović 7, (58′ Ajayi 7), Močinić 7, Bradarić 8, Tomasov 8,5, (75′ Mišić -), Balaj 7, (77′ Dangubić -), Sharbini 7,5LOKOMOTIVA: Sluga 5,5, Mrčela 5, Addy 5, (61′ Gržan) 5, Prenga 5, (46′ Bručić) 5, Bartolec 5, Ceraj 5, (54′ Biljan) 5, Begonja 5, Andrijašević 5, Mamić 5, Kolar 5, Rukavina 5


Raspored, koji je »Dinama« dvaput ovoga proljeća odveo s Kantride neokrznutoga, pretvorio se vrlo brzo u dekadentni bunker u stilu Igora Pamića koji se srušio kao kula od karata od razmaku od 25. do 36. minute.




»Bijeli« su kaznili neočekivano kukavički pristup gostujuće momčadi i svoj izvedbi dali dozu atrakcije odigravši još jednu nadahnutu proljetnu partiju nakon koje nisu ostali uskraćeni ni oni najzahtjevniji nogometni sladokusci. »Rijekinu« golijadu otvorio je u 22. minuti Marin Tomasov. Anas Sharbini uputio je dijagonalu s poludistance pred Slugina vrata. Taj ubačaj uhvatio je nespremne braniče gostiju, na njega je zamalo zakasnio Balaj, ali sve je pratio Tomasov koji je u visini druge stative dočekao loptu i pospremio u mrežu – 1:0.


Foto I. Tomić


Foto I. Tomić


Foto R. Brmalj


Foto R. Brmalj



U tom trenutku počeo je rijetko viđen raspad sistema u gostujućim redovima. Igrači »Lokomotive« u idućih 20 minuta izgledali su kao skupina rekreativaca koja se okuplja jednom tjedno na terminu, a ne igrača koji predstavljaju budućnost »Dinama« i hrvatskog nogometa.


 Igrači u »bijelim« dresovima rastrčali su se Kantridom, te u svakom dodiru s loptom nastojali ponuditi nešto posebno. Kao na primjer u 31. minuti kada je Bradarićev ubačaj s desne strane primio Tomasov u letu na vrhu kaznenog prostora, a onda odmah volejom poslao loptu uz pomoć grede za leđa iznenađenog Sluge – 2:0. Rijetko viđeni pogodak, ukupno peti Marinov u posljednjih šest utakmica.


Četiri minute kasnije Anas Sharbini je povaljao nekoliko igrača »Lokomotive«, a Tomasov natrčao na njegovo dodavanje i loptu poslao u vratnicu. U nastavku akcije Riječani su zaradili udarac iz kuta nakon kojega je uslijedio Leovčev pokušaja udarca iskosa. Balaj je sve to pratio i skrenuo loptu s nekoliko metara za treći pogodak »bijelih«. Lopta je nekoliko puta prolazila kroz noge utučenih igrača »Lokomotive« prije nego što je u 45. minuti Tomasov izveo slobodan udarac, a Bradarić skrenuo glavom loptu taman onoliko koliko je trebalo da prevari nemoćnog Slugu i postane 23. strijelac »Rijeke« u službenim utakmicama ove sezone.


Da je potpuno promašio utakmicu Ivković je sam potvrdio početkom nastavka kada je odustao od rasporeda 3-6-1 i zaigrao s četiri braniča u zadnjoj liniji. Nije mu previše pomoglo jer »Rijeka« je bila u naletu i bilo je samo pitanje kada će novim pogotkom još jednom dokazati da je ove sezone mogla dvaput izgubiti od »Lokomotive« samo slučajno ili pod uvjetom da u sve upletu prste neki vanjski faktori (suci) kao što je to bio slučaju u Kranjčevićevoj ulici prošle jeseni i ovoga proljeća.


Dobre vile i vratar Sluga čuvale su goste od 45. do 69. minute kada je Anas Sharbini konačno razbio proljetnu golgetersku krizu i kroz noge braniču »Lokomotive« poslao loptu u donji lijevi kut za 5:0. Šesti gol umalo je stigao nedugo nakon što je Kantrida srdačno pozdravila 20-godišnjeg napadača poniklog u »Rijekinoj« školi, Filipa Dangubića, na njegovu prvoligaškom debiju. Prvo je Sharbinijev pokušaj zaustavila greda, a onda je Sluga odbio dobar Dangubićev udarac prije nego što je sudac Gabrilo po sili propisa morao prekinuti prvoklasnu nogometnu zabavu za navijače »Rijeke«.


TIJEK SUSRETA:


90′ – Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade.


87′ – Bradarić je opalio iz velike daljine, ali zamalo pored desne vratnice Sluge.


80′ – Nakon prekršaja nad Dangubićem slobodan udarac za “Rijeku” s 18 metara izvodi Leovac, ali niska lopta prolazi pored živog zida i pored gola.


77′ – Izlazi i Balaj umjesto kojeg ulazi Filip Dangubić.


75′ – Ovacije na Kantridi. Iz igre izlazi sjajni Marin Tomasov, ulazi Mišić.


69′ – GOOOL! 5:0 – Leovac je našao Sharbinija koji s lijeve strane dijagonalno šalje loptu između nogu braniča “Lokomotive” i zabija u donji lijevi kut nemoćnog Sluge.


66′ – Tomasov opet sam pred Slugom, ali lopta mu malo bježi i završava u rukama vratara Lokomotive.


62′ – Pokušaj Kolara iz daljine odlazi pored gola.


58′ – Iz igre izlazi Jugović, ulazi Ajayi.


58′ – Opet Tomasov i opet izbija sam pred Slugu, no uklizavanjem sa strane opasnost otklanja Addy.


56′ – Tomasov je umalo postigao treći pogodak. “Lobom” je ve prevario slugu, ali loptu mu s gol crte izbija Bartolec.


55′ – Balaj je sada zapucao novu stopostotnu priliku. Napadač Rijeke primio je dobru loptu od Tomasova, trzajem se riješio obrane gostiju i onda pucao malo preko gola.


47′ – Nova prilika za “Rijeku” – nakon ubačaja iz kornera, tuče Lešković, ali obrana “Lokomotive” blokira šut.


45′ – GOOOL! 4:0 - Tomasov sada upisuje i asistenciju. Ubacio je loptu iz prekida s desne strane, Bradarić ju je samo dotaknuo glavom i skrenuo u mrežu Sluge.


43′ – Jedna od rijetkih prilika gostiju. Puca Kolar, ali samo u obrambeni blok.


41′ – Kakva akcija. Vešović je prošao s desne strane, proguravši loptu kroz noge Mamiću, lopta potom dolazi do Balaja čiji udarac iz blizine sjajno zaustavlja Sluga. Zaista je sjajno gledati kako u ovim trenucima izgleda i igra “Rijeka”.


36′ – GOOOL! 3:0 - Bilo je samo pitanje kad će pasti novi gol. Ubacio je prizemno s lijeve strane Leovac, Balaj samo zakucao u mrežu.


35′ – Tomasov je bio vrlo blizu postizanja “hat tricka”, ali u brzom napadu “Rijeke” pogađa stativu.


35′ – Leovac je pokušao iz velike daljine, možda čak s 35 metara, ali lopta ne ide u okvir gola.


31′ – GOOOL! 2:0 – Opet Tomasov, koji postiže jedan od najljepših golova u HNL-u ove sezone. Primio je dugu loptu na 16 metara, smirio je i iz poluvoleja opalio, a lopta od prečke završava u mreži Sluge.


24′ – GOOOL! 1:0 – Tomasov koji posljednjih tjedana igra u sjajnoj formi dovodi “Rijeku” u vodstvo. Sharbini je prekrasno ubacio u kazneni prostor, tamo je najbrži Tomasov koji zakucava za 1:0.


22′ – Opet se nakon kornera najbolje snašao Lešković, ovaj je put pucao nogom, ali opet samo – pored gola.


18′ – Sharbini je brzo izveo prekid za Tomasova, no njegov ulazak u pet metara blokira obrana “lokosa”.


14′ – Petar Mamić je pokušao izravno pucati s 20-ak metara, ali daleko od okvira vrata Rijeke.


13′ – Vargić je sada spasio “Rijeku”. U brzoj kontri Andrijašević je našao Rukavinu, on proigrao Kolara koji izlazi sam pred Vargića, ali vratar Rijeke uspijeva obraniti.


9′ – Prvi korner za Rijeku. Mrčela je izbio loptu ispred Balaja. Tomasov je izveo s lijeve strane, u skoku je najviši Lešković, ali puca glavom pored gola.


7′ – Tomasov je požurio pred vrata Sluge i završio u zaleđu. Početak utakmice donosi početno ispitivanje snaga, bez prilika zasad.


1′ -Počeo je susret, prvi napad ima Lokomotiva.