Toni Datković

Rijeka je pala u formi, ali može svakoga pobijediti

Denis Frančišković

Toni Datković/L. STANZL/Pixsell

Toni Datković/L. STANZL/Pixsell

Težimo igri, a znamo i da »Rijeka« jako voli loptu i posjed. Ako mi ostvarimo bolji posjed, u njih mi se mogla uvući i veća nervoza, a to bi išlo na naš mlin – kaže Datković.



RIJEKA Toni Datković, »napola Pažanin, napola Riječanin«, u posljednjem kolu zabio je svoj prvijenac za »Lokomotivu«. Loptu je dočekao na glavu i trzajem kraj uspavane obrane »Slavena« matirao ukupanog vratara… »Lokosi« su odigrali goropadno u Koprivnici, pobijedili 5:2 i ubilježili četvrtu pobjedu što im je u konačnici donijelo i diobu trećeg i četvrtog mjesta s Riječanima.


Toni je rođenjem Zagrepčanin, ali u duši Pažanin i srcu Riječanin. U »Rijeku« je došao kao kadet, potom odradio dvije godine juniorskog staža i potpisao dvogodišnji profesionalni ugovor. Uslijedila je dvogodišnja posudba u »Pomorac« i nastupi za mladu vrstu Hrvatske, a zatim dodatno trogodišnje kaljenje u »Zavrču« i »Kopru« gdje je bio kapetan. I napokon dolazak u redove »Lokomotive«. Stasit, jak na lopti, borben igrač. Svakako zaslužuje pozornost.


– U »Lokomotivi« sam godinu i tri mjeseca i zasad sam prezadovoljan. Igram dobro i stvarno je OK. Momčad je stvarno kvalitetna, u vrhu smo. Najvažnije je da dobro radimo pa ćemo vidjeti… – kaže Datković, itekako zadovoljan dosadašnjim učinkom svoje momčadi.




»Lokomotiva« je zasad poražana jedino od »Dinama« i »Osijeka«, ali ima četiri pobjede nakon sedam kola.


Posveta Luci


– Novi trener Goran Tomić, koji je došao zimus, jako nas je dobro posložio, dobro igramo i efikasni smo. Stvorila se jako dobra momčad, prava smo klapa, a i dobili smo ljetos nekoliko jako dobrih pojačanja. Kliknulo je između svih nas tako da smo super odigrali dosadašnji dio prvenstva, imali smo dosad tek dva poraza. To nije ništa strašno, ali kad se već borimo za vrh, svaki nam je bod važan. Nadamo se da ćemo zadržati ovu poziciju – priželjkuje Toni.


Ranije je uglavnom igrao u vezi ili na poziciji lijevog braniča, potom sve više na mjestu stopera gdje se i ustalio.


– Prošao sam stvarno dosta pozicija. Sad igram stopera, ali ne strikno jer igramo s tri igrača u liniji pa nekad igram lijevog bočnog, a nekad lijevog stopera.


U Koprivnici je zabio, a potom otrčao po loptu u mrežu i stavio je ispod majice. Znakovito…


– Taj pogodak posvetio sam mojoj supruzi Ivi, koja je Riječanka te našoj Luci koja će se roditi u siječnju. Ne sjećam se kad sam zabio posljednji gol. Stvarno mi je to dobro došlo u pravom trenutku, što se tiče psihe i svega ostalog. To nekako napuni igrača dodatnim samopouzdanjem. Sretan sam i nadam se da neću sada stati na tome, opet dugo čekati novi pogodak – dodaje Toni.


Mentalitet


Uz Rijeku ga veže posebne emocije.


– Djetinjstvo smo proveo na Pagu, poslije, kad sam došao u kadete na Kantridu, šest godina sam živio u Rijeci. Taj dio života ostaje mi u sjećanju, vezan sam po puno linija za Rijeku.


Kad je u pitanju tajna uspjeha »lokosa«, naglašava sazrijevanje momčadi.


– U ovo prvenstvo smo jako dobro krenuli. Psihološki smo stvarno dobro ojačali, stvorili dobar mentalitet. Svi smo navikli na »Rijeku« iz sezone kad je gazila sve pred sobom. Sada je izgleda malo pala u formi. Gledamo na tu utakmicu kao i na svaku drugu, ne brinemo se previše tko je s druge strane. Nadamo se nastavku pozitivnog niza, znači da možemo i do tri boda – kaže Datković, koji u »Rijeci« vidi ekipu koja je u maloj prolaznoj krizi i koja može svakoga pobijediti. Ali i njegova momčad sada je u takvom tonusu i ozračju.


– »Rijeka« se još uvijek malo traži, ali neovisno o tome imaju jako veliku kvalitetu momčadi. »Bijelima« je nešto pala forma, ali Kek i igrači u svakom trenutku mogu svakoga dobiti u našoj ligi. Sve ovisi o danu. Mi moramo biti stopostotno spremni i koncentrirani. Riječani nisu počeli kako su očekivali, hvataju formu i vjerujem da će i oni doći na svoje. Prvenstvo je još jako dugo, bude tu uspona i padova kod svih ekipa. Mi težimo igri, a znamo i da »Rijeka« jako voli loptu i posjed. Ako mi ostvarimo bolji posjed, u njih mi se mogla uvući i veća nervoza, a to bi išlo na naš mlin – zaključuje Datković.