Zoran Zekić

Rijeka je bila i ostala jaka momčad, Bišćan je donio svježinu

Dalibor Keler

Zoran Zekić/Foto Arhiva NL

Zoran Zekić/Foto Arhiva NL

Bit će mi čudno što Matjaža nema na drugoj strani. Mnogo smo dvoboja odradili, izgradili smo zdravo rivalstvo, a kroz njega mi je postao drag. Naviknuo sam se nekako na njega kada igramo s Rijekom – rekao je Zoran Zekić



OSIJEK Utakmice Osijeka i Rijeke posljednjih sezona pripadaju u red derbija HT Prve HNL. Ovaj koji slijedi sutra u Gradskom vrtu opet će imati posebnu natjecateljsku težinu jer su oba rivala u otvorenoj borbi za titulu jesenskog viceprvaka.


Nedavno su ti okršaji imali dodatnu pozadinu zbog trenera jer su Osijekov Zoran Zekić i donedavni Rijekin Matjaž Kek pripadali u društvo najdugovječnijih stratega HNL-a. Zapravo, za Zekića ovo će biti prvi put da će biti na klupi u susretu s Rijekom, a da na drugoj strani neće biti Matjaža Keka. Zanimljivi su bili ti njihovi dueli, ne samo na taktičkom nego i na retoričkom planu. Znalo je zaiskriti među njima tijekom utakmica, ali kada bi se strasti smirile među njima dvojicom uvijek bi ostalo konačno poštovanje.


O početku tog rivalstva Zekić je znao reći »kako se Kek sigurno veseli svakom novom susretu s Osijekom« jer ga je Rijeka prije dvije godine uredno derala. No, u međuvremenu Osijek je stao na noge i stasao, pa su prošle sezone bijelo-plavi slavili u tri od četiri utakmice, a u toj jednoj, u kojoj su poraženi na Rujevici, bili su sasvim blizu remija. U svakom slučaju, sutra će u Gradskom vrtu započeti nova era u derbijima Osijeka i Rijeke jer je novi Zekićev izazivač Igor Bišćan. No, duh Matjaža Keka bit će tu negdje, bar ako se Zekića pita.




– Bit će mi čudno što Matjaža nema na drugoj strani. Mnogo smo dvoboja odradili, izgradili smo zdravo rivalstvo, a kroz njega mi je postao drag. Naviknuo sam se nekako na njega kada igramo s Rijekom – rekao je Zoran Zekić, trener Osijeka, a onda je kroz smijeh dodao:


– Dvije godine me čovjek »razvaljivao« na terenu, a sad kad smo došli do sebe i počeli pobjeđivati Rijeku, onda je zbrisao.


Ta šala samo potvrđuje kako je trener bijelo-plavih dobro raspoložen ovih dana, a onda je dodao u ozbiljnom tonu:


– Uz Keka me stvarno veže dosta toga glede trenerske karijere. Protiv njega sam i počeo svoj trenerski put na velikoj sceni kada smo se susreli u pretkolu Europske lige. Tada sam bio na klupi moldavskog Šerifa. Nema dvojbe kako je Matjaž ostavio dubok trag i napravio mnogo dobrih stvari i za Rijeku i za hrvatski nogomet u cjelini.


Koliko god uspješan bio, u jednom trenutku, trener ipak postane povijest nekog kluba, pa će Zekić protiv sebe imati novi izazov. Otkako je Igor Bišćan stigao na Rujevicu, Rijeka se vratila svojim starim pobjedničkim navikama. U Bišćanovoj eri odigrali su šest utakmica i zabilježili pet pobjeda i remi. U toj seriji, u prošlom su kolu, nanijeli prvi poraz Dinamu, lideru prvenstva.


– Rijeka je bila i ostala jaka momčad. Prije Kekova odlaska očito je došlo do malog »zamora materijala« kod njih, a Bišćan je, kao novo lice, donio tu potrebnu svježinu i odmah su živnuli na rezultatskom planu. Riječ je čvrstoj i ozbiljnoj momčadi. Rijeku nikada nisam niti ću ju ikada podcjenjivati, bez obzira na to kakve rezultate imala u određenom trenutku – kaže trener osječkog prvoligaša.


Otvoreno je pitanje kako će Zekić složiti veznu liniju s obzirom na to da se nakon odrađenih žutih kartona vraća prvi klupski strijelac i asistent Haris Hajradinović.


– Tko se vraća? Hajradinović? Nisam primijetio da nam je nedostajao u Zagrebu – opet je na šalu okrenuo Zekić, izbjegavajući odgovor.


Za očekivati je kako će se Hajradinović vratiti u sredinu terena nakon što je dva mjeseca, silom prilika, proboravio na krilnim pozicijama. No, sad je Ezekiel Henty zdrav pa nema potrebe Harisa gurati uz aut linije. No, trener nije želio pričati o kadrovskim pitanjima, draže mu je bilo pričati o stanju momčadi.


– Forma nekih prvotimaca ne izgleda baš onako kako očekujem. Ne znam jesu li ih uljuljkali dobri rezultati koje imamo ili nešto drugo, ali bilo bi poželjno kada bi shvatili kakve su utakimice pred nama. O ova posljednja četiri susreta ovisit će ocjena cijele polusezone. Dakle, trebamo ozbiljno zapeti u tim utakmicama – zaključio je Zoran Zekić, trener bijelo-plavih.