Čudan susret

Rijeka dominacijom “razbila” Slaven, ali osvojila samo bod

Portal Novilist.hr

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

»Slaven Belupo« odnio je bod s Kantride predvođen izrazito raspoloženim vratarom Ivanom Kardumom prema kojem je upućeno čak 34 udaraca. Nisu naravno svi išli u okvir gola (16), no činjenica je da je momčad »Rijeke« dominirala kao rijetko kada



RIJEKA – Nogometaši »Rijeke« ipak nisu uspjeli prevladati veliki kadrovski udarac ozljedom jedinog raspoloženog napadača Bekima Balaja.


 »Slaven Belupo« odnio je bod s Kantride predvođen izrazito raspoloženim vratarom Ivanom Kardumom prema kojem je upućeno čak 34 udaraca. Nisu naravno svi išli u okvir gola (16), no činjenica je da je momčad »Rijeke« dominirala kao rijetko kada, međutim na kraju nije uspjela doći do željenog cilja. Doduše, treba reći i da su »bijeli« osim udaraca s distance najčešće prijetili ubačajima s bokova koji su uzalud tražili glavu Bekima Balaja. Bugarski napadač Ventsislav Hristov, kojega je Kek gurnuo od prve minute na teren, je drugačiji tip napadača. Više voli loptu u prostoru ili u nogama nego na glavi sa suparničkim stoperom na leđima. Ukratko, nije prvi špic koji obično ima ulogu »minera« bunkera kakvoga je prema očekivanjima složio Ante Čačić.



Stadion na Kantridi.Sudac:  Matko Matoc (Zaprešić) 6. Gledatelja:4.500. Žuti karton: Grgić, Gregurina, Brlek (S. Belupo). RIJEKA: Prskalo –, Tomečak 6, Samardžić 6,5, Mitrović 5,5, Leovac 6, Bradarić 6,5, (43′ J. Mišić) 6,5, Radošević 6,5, Jugović 6,5 (82′ Tomasov) –, Alex 7,5, Sharbini 7, Hristov 6,5(53′ Ivančić) 5,5S. BELUPO: Kardum 8, Purić 6, Fuštar 6, Grgić 6, Delić 6, Crepulja 5,5, Brlek 6, Mirić 7 (85′ Peričić) –, Parlov 6,5, (64′ Paracki) –, Gregurina 5,5, P. Mišić 6,5, (78′ Ejupi) –Strijelci: 0:1 Parlov (32′), 1:1 Alex (33′).




Probao je Kek u nastavku i s Ivančićem, no svakome tko je pratio prijateljske utakmice posljednjih mjeseci zna da je riječ o očajničkim pokušajima. Zadarski napadač ne zabija ni niželigašima, a nije uspio uputiti niti jedan udarac u okvir gola u utakmici koja je obilovala prilikama. Navijači »Rijeke« ispratili su na kraju igrače gromoglasnim pljeskom za njihovu izvedbu iako je ovim remijem »Dinamo« otišao na 11 bodova prednosti. Riječani su zaslužili pohvale za odnos prema igri i ono što su prikazali, ali nogomet se igra za golove, a ne za dojam. Uostalom, sredinom nastavka gostima se otvorila prilika o kakvoj su igrači »Rijeke« mogli samo sanjati. Petar Mišić našao se sam pred Prskalom s loptom u nogama i početničkom reakcijom uprskao priliku utakmice koja je po svim paramterima trebala završiti pobjedom »Rijeke« osim po činjenici da u bijelim redovima jednostavno nije imao tko zabiti pogodak ili ponoviti Alexovu majstoriju iz prvoga poluvremena.


Matjaž Kek svoje napadačke muke nakon ozljede Bekima Balaja riješio je tako što je od prve minute u vatru gurnuo nedovoljno spremnog bugarskog napadača Ventsislava Hristova. Josip Ivančić ostao je na klupi za pričuve, a sve ostale napadačke varijante pod radnim naslovom »igra prve špice« stavljene su barem privremeno u ladicu. U momčad se vratio  Španjolac Alex i na klupu istisnuo Josipa Mišića. Kekov kolega Čačić postavio je osmoricu igrača u dvije linije ispred Karduma, te Mirića i Mišića gurnuo u krilo riječkih stopera uzdajući se u njihovu brzinu. Iako se s obzirom na rasplet situacije na travnjaku činilo da je taj Čačićev plan preambiciozan u 32. minuti dogodila se upravo koprivnička kontra u režiji te dvojice igrača.


Mitrović je izašao malo previsoko u pokušaju presjecanja jedne lopte, Mirić to predosjetio pa gurnuo loptu u prostor za leđa Mirala Samardžića. Petar Mišić sjurio se s lijevoga boka, izbjegao zaleđe, te stigao do lopte prije od istrčalog Prskala. Nakon toga slijedila je formalnost. Lopta je stigal do Parlova kojemu nije bilo teško pogoditi nebranjenu mrežu kraj zakašnjelog pokušaja bloka Mitrovića – 0:1. »Farmaceuti« su u prvih 45 minuta doslovce jednom prešli organizirano centar i stigli do vodstva u kojem su uživali manje od 60 sekundi. Jugović je navukao na sebe dvojicu igrača na desnoj strani, produžio za Španjolca Alex koji je primio loptu na 18 metara od vratiju te ljevicom pogodio desni gornji kut vratara Karduma. Prekrasan pogodak, kojega će brojni klinci na tribina još dugo prepričavati svojim prijateljima koji nisu bili na utakmici.


Prije i poslije pogodaka sve je do odmora bilo u znaku riječke momčadi koja je lakoćom nizala (polu)prilike i promašaje. Doduše, Riječani su iskoristili prvu priliku u 5. minuti kada je Alex poslao loptu kraj istrčalog Karduma, a Matoc poništio pogodak iz prilično neobjašnjivih razloga. Zaleđe nije bilo, niti ga je pomoćnik signalizirao, a eventualni prekršaj u napadu se nije dao iščitati ni nakon pregleda TV snimke. Seriju domaćih pokušaja bez konačnog efekta započeo je Hristov u 9. minuti (Kardum je odbio), a nastavili su Leovac (10′, opet Kardum), Hristov (26′, kraj gola), Radošević (26′ kraj gola), Jugović (29′ preko gola), Radošević (35′ kraj gola), Hristov (36′ kraj gola) i Bradarić (39′, kraj gola). U završnici poluvremena Kek je morao napraviti neplaniranu zamjenu, ozlijeđenog Bradarića odmjenio je Josip Mišić.


Nastavak je donio iste odnose snaga na terenu. Koprivničani su se parkirali na svoju polovicu, a Riječani nastavili stezati obruč i tražiti vodeći pogodak. U 47. minuti pokušao je Radošević, a u 53. minuti Kek je izvukao posljednji napadački adut. S klupe je uveo Ivančića umjesto umornog Hristova. U 55. minuti Kardum je čudesno zaustavio Sharbinijev, pa nakon odbijene lopte Mišićev snažan udarac. U 61. minuti gostujući vratar je ukrotio još jedan Mišićev opasan pokušaj, a minutu kasnije gosti su kao u prvom poluvremenu dočekali trenutak dekoncetracije u domaćoj obrani.


Parlov je ušao iza leđa neopreznom Mitroviću, a budni Prskalo istrčao i odnio loptu u odsutnom trenutku. U 73. minuti sreća je pokazala dva svoja lica. Prvo je pomazila Koprivničane. Josip Mišić je sa 18 metara pogodio vratnicu. Nakon toga naklonila se i Riječanima. Mirić i Petar Mišić krenuli su u kontru »dva na dva«.  Mirić je navukao na sebe Mitrovića i Radošević, te proigrao Petra Mišića koji je ostao sam ispred Prskala. No, lopta se nekontrolirano odbila od njegove noge kraj gola. Završnica je protekla u grčevitim riječkim pokušajima da materijaliziraju premoć. Radošević je u 81. minuti sa 30 metara tukao pod gredu, a Kardum izbacio loptu u korner.


Dvije minute kasnije Kardum je odbio novi Mišićev udarac, a onda je Sharbinijev pokušaj netko od njegovih braniča skrenuo zamalo kraj vratnice u korner. Nezapamćeni niz neiskorištenih prilika zaključio je Tomasov u sučevoj nadoknadi vremena. Kardum je ponovo bio u pravo vrijeme na pravom mjestu kao i u većem dijelu utakmice.       Tijek susreta:

90′ – Rijeka i dalje pritišće, ali je sve manje vremena. Mišić je opet tukao izvana, ali samo preko gola. Igrat će se tri minute nadoknade.


Snimio D. ŠKOMRLJ


Snimio D. ŠKOMRLJ



86′ – Mirić je na rubu kaznenog prostora srušio Sharbinija, koji sam izvodi slobodan udarac ali lopta završava u bloku.


83′ – Posljednja Kekova izmjena – Jugović izlazi, Tomasov ulazi.


81′ – Predivan pokušaj Radoševića s tridesetak metara pod samu gredu, ali Kardum se definitivno pretvara u junaka susreta.


73′ – Mišić je zatresao vratnicu Slavena. Već u idućoj akciji, njegov prezimenjak u redovima Slavena izbija sam pred Prskala, ali promašuje stopostotnu priliku šaljući lptu pored gola.


70′ – Iz daljine je opet pucao Sharbini, no ravno u vratara Slavena.


63′ – Radošević je tukao s dvadesetak metara. od svega samo korner za Rijeku.


62′ – S 18 metara se okušao Mišić, Kardum još jednom siguran


58′ – Visoko preko gola završio je novi pokušaj Sharbinija.


55′ – I dalje traje pritisak Rijeke – Kardum je u dvije uzastopne akcije obranio udarce Mišića i Sharbinija.


53′ – Kek će pokušati novo rješenje u napadu. Umjesto Hristova u igru uvodi Ivančića.


50′ – Nakon prekršaja Gregurine nad Sharbinijem za žuti karton, Mišić je ubacio iz slobodnog udarca, lopta opet ne nalazi nikoga.


49′ – Leovac je ubacio na drugu vratnicu, ali Hristov ne stiže na vrijeme.


43′ – Bradarić zbog ozljede mora napustiti teren, ulazi Mišić.


39′ – Novi pokušaj Bradarića iz daljine, ali opet neprecizno.


33′ GOOOL! 1:1 Kratko su se radovali gosti. Jugović šalje povratnu loptu za Alexa koji sa 18 metara sjajno pogađa gornji desni kut – same rašlje – Slavenovog gola.


32′ GOL 0:1 – Slaven je praktički u prvom prelasku centra došao do vodstva. Mišić je u padu asistirao za Parlova koji dovodi goste do 0:1


29′ – Teško se sjetiti kad je Rijeka protiv nekoga ovako suvereno dominirala. Sada je Sharbini nakon greške Crepulje dodao Jugoviću, koji tuče iz prve, ali također preko vrata.


26′ – Pored vrata je tukao i Radošević.


25′ – Sharbini je sjajno proigrao Hristova. Bugarski napadač pucao je na prvu, ali pored gola. Riječani imaju veliku inicijativu, posjed lopte je čak 74 posto u korist domaćina, ali zasad bez pravog rješenja za gol gostiju.


17′ – Pokušao je po zemlji ubaciti Leovac, ali lopta završava u rukama vratara gostiju.


10′ – Utrčao je Leovac, no Kardum oči u oči s braničem Rijeke opet izlazi kao pobjednik. Gostujući vratar zasad drži Slaven u utakmici.


8′ – U prilici se našao Bradarić, tukao iz voleja, ali Kardum opet brani.


5′ – Sudac je poništio pogodak Alexa Fernandeza zbog prethodnog kontakta koji je ocijenjen kao prekršaj. Dvojbena odluka, čini se.


2′ – Radošević je tukao iz velike daljine, ali Kardum je siguran.