Osvrt O. Rivettija

Riječani sačuvali glavu (mrežu) u Istanbulu

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Nogometaši Rijeke vraćaju se iz Istanbula netaknute mreže. U drugom, riječkom poluvremenu, morat će tražiti prolaz do play-offa Europske lige protiv Basaksehira. Neugodnog suparnika koji je u jučerašnjem ogledu pokazao oba lica. Kao, uostalom, i Rijeka, koja se na kraju žestoko borila za – aktivan rezultat. Odradila je radničku i ratničku utakmicu, gubila se i vraćala u igru. Nakon što je u otvaranju zauzdala domaćine…


U nadmudrivanju bivših izbornika, Abdullaha Avcija (Turska) i Matjaža Keka (Slovenija), bolje je utakmicu pripremio Rijekin trener bez obzira na to što prvenstvo Turske još nije počelo. Kek je otjerao domaćina na svoju polovinu terena, Rijeka je dvadesetak minuta imala apsolutnu kontrolu situacije na sredini terena. Turci su rijetko uspjevali donijeti loptu u riječki kazneni prostor. Stvorili nekoliko prigododa igrajući u rasporedu 4-4-1-1, odnosno s dvojicom napadača, Bezjakom i Gavranovićem, na zadnju liniju domaćina.


Raspala se, međutim, nakon manje od pola sata, sredina terena (Maleš, Bradarić), s Vešovićem i Tomasovim na bokovima. Nisu uspjevali pohvatati konce kada su Turci podvalili još jednog čovjeka na tom dijelu terena, Holmena (onaj srednji u rasporedu 4-2-3-1), i bočnog Doku koji je Vešovića i Ristovskog tjerao u probleme. Riječani su očekivali navalu po lijevoj strani svoje obrane, preko Višće, gdje Kek nije prebacio bržeg i žustrijeg Vešovića, ali je Tomasov bio dovoljno aktivan u oba pravca (i prema sredini), da je Višća do odmora živio od mrvica uz aut liniju.




Razmišljao je prije utakmice Matjaž Kek o trećem veznom po struci na sredini terena, ali bit će jedno od taktičkih rješenja kada pravo nastupa stekne Franko Andrijašeić. Jučer su Maleš i Bradarić sve rupe zatvorili u otvaranju utakmice, začelipi i turski izvor napajanja igrom – Emrea. Kada su domaćini ubrzali igru Rijeka je izgubila raspored na sredini terena. Lopta je sve češće gostovala pred Prskalovim vratima, a jedan gol spasio je Bezjak. Igrao je rukom i skrenuo loptu koja je išla prema mreži. Bio je to kazneni udarac. Greška norveškog suca.


Previše su prostora ostavljali Riječani, stajali daleko od svog igrača. Nije bilo suradnje. Kretanja i pas igre. Domaćini su došli do igre – agresijom. Puno prekršaja s obje strane. Više zbog taktičkog nereda, prljavih udaraca nego tvrdih u kost…


Rijeka se vratila čvrstom bloku u nastavku. Više trčanja i srca, urednije zatvaranje prostora. Tomasov je u 54. minuti imao loptu za – nokaut. Otišla je pored vratnice.


Prije utakmice jedina je dvojba bila Vešović ili Matei, zapravo bilo je jasno da će prednost dobiti Vešovićeva brzina i mišići u odnosu na Rumunjevu genijalnost poteza. Dobio je posljednjih pola sata umjesto Gavranovića, kojega je u jučerašnjem ofenzivnom neredu bio uglavnom usamljen i izgubljen… Bez obzira na iskustvo i znanje igranja takvih utakmica.


Europa nije HNL, često naglašava Rijekin trener, Matjaž Kek. Neki su u natavku u nekim razdboljima šetali umjesto da idu u blok… Previše je bilo loših postavljanja i pogrešnih dodavanja. Bez obzira što su Turci, osim što su bogati klub, i dobra momčad. Za većinu igrača Rijeke ovo je bilo europsko vatreno krštenje. Ako ne računamo onaj prošlosezonski nesretni Aberdeen.