Europska liga

Riječani s lakoćom ukrotili Vikinge: Hansson izazvao bijelu lavinu pogodaka

Ivan Volarić

Kramarić je plasirao loptu u donji lijevi kut nemoćnog Geze za 1:5 i najuvjerljiviju gostujuću europsku pobjedu »Rijeke« u povijesti ne računaju li se utakmice Balkanskog kupa, Rappan i SE kupa



TORSHAVN Manje od sat vremena igre bilo je dovoljno da nogometaši »Rijeke« već u prvoj utakmici protiv »Vikingura« obave najveći dio posla i naprave veliki korak prema play off-u Europske lige.


Naime, kada je u 52. minuti Adis Jahović svojim prvijencem u dresu »Rijeke« u službenim utakmicama postigao treći pogodak momčadi postalo je jasno da će uzvrat za sedam dana na Kantridi poslužiti treneru Matjažu Keku  kao prilika za uigravanje momčadi za gostovanje u Parku mladeži ili pak pružanje minutaže igračima koji inače manje igraju.


Ispostavilo se na kraju da je to bila rutinska zadaća, baš kao i slijetanje u zračnu luku Vagur. Istina, trećoj momčadi prvenstva Farskih otoka se ne može zanijekati fanatično zalaganje, ali riječ je objektivno o momčadi koja bi vjerojatno bila teški prosjek u Drugoj HNL.  




Razlika u kvaliteti bila je evidentna, a kada se na to nadovezao i dovoljno ozbiljan pristup »bijelih« dobio se rezultat koji na kraju nije realno oslikao stanje stvari na terenu. »Bijeli« su po šansama mogli ostvariti i uvjerljiviju pobjedu!



Stadion »Torsvollur«. Gledatelja: 1000. Sudac: Dimitar Meckarovski (Makedonija) 7. Strijelci: 0:1 Lešković (14′), 1:1 Hansson (35′), 1:2 Kvržić (45′), 1:3 Jahović (52′), 1:4 Kvržić (76′), 1:5 Kramarić (80′-11m). 


VIKINGUR: Geza 5, B. Hansen 5, Gregersen 5, E. Jacobsen 5, H. Jacobsen 5,  Hansson 6 (od 64′ H. Hansen -), Djurhuus 5 (od 45′ Đorđević), S. Vatnhamar 5,5, S. Olsen 5,5, A. Olsen 5,5 (od 77′ Sorensen -), Justinussen. 5RIJEKA: Vargić -, Tomečak 7, Mitrović 7, Lešković 7, Leovac 7, Jajalo 7 (od 68′ Zlomislić -), Brezovec 7, Jugović 7, Kramarić 7,5 (od 82′ Čanađija -), Kvržić 8, Jahović 8 (od 64′ Ajayi 7).



Ozbiljnost je naslutio trener Matjaž Kek kada je na teren poslao gotovo svoje najjače snage u ovom trenutku. U zadnjoj liniji zaigrao je prema najavama Mitrović umjesto odsutnog Samardžića, Jugović i Kvržić (umjesto Sharbinija) zauzeli su pozicije uz aut linije, a Jahović je krenuo u vršku napada od početka umjesto odsutnog Krstanovića. Upravo Jahović (2′) otvorio je mini seriju prilika uoči vodstva »Rijeke« u 14. minuti. Brezovec je u 14. minuti izveo udarac iz kuta, a Lešković glavom poslao loptu u mrežu – 0:1.


»Bijele« je na stadionu Torsvollur bodrila skupina od točno osam pripadnika Armade. Smjestili su se iza svojega transparenta, povremeno se oglašavali, a kada je Lešković zabio vodeći pogodak upalili jednu baklju. Ostala je na tribinama, ali izazvala žustru reakciju jednoga policajca i trojice redara koji su se došli uvjeriti da više neće biti baklji. I nije ih bilo. 



Jahović je i u 17. minuti propustio pospremiti jedan odbijanac u mrežu da bi u 31. minuti nastalo veliko veselje na tribina. Domaći su došli do prvoga kornera. Četiri minute kasnije postalo je jasno zbog čega su navijači »Vikingura« proslavili korner kao pogodak.


Suni Olsen izveo je korner, a Hallur Hansson glavom poput Leškovića poravnao rezultat 1:1. Domaćini, čija igra se svodi na nabijanje dugih lopti i pokušaje da se glavom prenese u šesnaesterac, konačno je urodila plodom.



Pored skupine od osam pripadnika Armade za bijele je na stadionu »Torsvollur« navijala i skupina od desetak članova Uprave, odnosno predstavnika grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Stigao je na dan utakmice i predsjednik Damir Mišković sa suprugom Snježanom. Privatnim zrakoplovom s Krka



Trebalo je nekoliko minuta da se gosti priberu, a onda u prvoj minuti sučeve nadoknade vremena dođu ponovo u vodstvo. Zoran Kvržić vukao je loptu paralelno s kaznenim prostorom, oslobodio si prostor za udarac, a onda kraj zakašnjelog bloka poslao loptu uz lijevu vratnicu – 1:2. Neuhvatljivo za Mađara na vratima »Vikingura«.Očito je taj pogodak utjecao na voljni moment domaćih jer početkom nastavka kao da je splasnulo ono što ih je krasilo do odmora – silna agresivnost i velika želja. Uostalom, u  52. minuti stigao je treći riječki pogodak.

Kvržić je centrirao s desne strane, a Jahović glavom utrčao na prvu vratnicu i glavom zatresao mrežu – 1:3. Riječani su počeli lakoćom ulaziti u prilike kraj potpuno razbijenog suparnika pa je bilo samo pitanje kada će se dogoditi ono što se dogodilo u 76. minuti.



»Bijeli« će noćiti u Torshavnu, a tek u jutarnjim satima petka krenuti prema kući. Ruta je ista: zračna luka Vagur – Newcastle – Krk.



Kvržić je na dodavane Jahovića sam izašao pred vratara i rutinski obavio ostatak posla za 1:4. U 80. minuti stigao je domaće i peti pogodak. Soli Vatnhamar prekršajem u kaznenom prostoru zaustavio je Ajayija, a Kramarić plasirao loptu u donji lijevi kut nemoćnog Geze za 1:5 i najuvjerljiviju gostujuću europsku pobjedu »Rijeke« u povijesti ne računaju li se utakmice Balkanskog kupa, Rappan i SE kupa.


Matjaž Kek mogao je nakon toga pričuvati neke igrače za iduće prvenstvene utakmice i pružiti priliku Čanađiji za debi u »bijelom« dresu.