Pod riječkom urom O. Rivettija

Riječani kroz pakao Istanbula i Osijeka

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



Počela je nova nogometna sezona na hrvatskim prostorima, ali bez one emisije u kojoj je Joško Jelićić, stručni analitičar u naslovnoj ulozi. Jamačno nedostaje više od »sokola« Matea Beusana. Jeličić je, naime, izgubio puno »prijatelja« zbog svoje objektivnosti, seciranja igre, trenera i igrača, dok Beusana uvijek treba uzimati s rezervom… Zavisi o tome u čiju je koristi dosuđen (ili nije…), kazneni udarac. Jeličićeve analize su – edukacija. Oni pogođeni njegovim stručnim strelicama znali su mu prebacivati »neka se uhvati posla, sjedne na klupu i vodi momčad«. Hrvatsko poimanje komentatorskog posla. Nikada u povijesti televizije nismo imali takva analtičara. Nažalost, kada je u pitanje priznavanje stručnosti i vrednovanje rada u novcu, živi u pogrešnoj državi.


U posljednjih deset godina najpoznatija, vjerojatno i najbolja TV postaja na svijetu, BBC, na web stranicama objavljuje primanja svojih zaposlenika i honoraraca, od direktora, preko novinara do – portira. Financira je država, dakle porezni obveznici, u Velikoj Britaniji, nema reklama. Cijena transparentnosti je – hajka na »zlatne dečke«. Na vrhu top liste najplaćeniji je engleski Joško Jeličić, Gary Lineker, bivša nogometna zvijezda (nogomet igraju dvije momčadi od 11 igrača, a na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci…), s godišnjjim prihodom od 1.600.000 funta za svoju nogometnu emisiju. Jeličić, navodno, svoj honorar potroši u nekoliko dana, a ne razgovara više (oni s njim…), s Mamićima, Vučevićem… I mnogim drugima. Zbog svojega mišljenja. Čovjeku iz usta ne ispadaju bomboni. Nedostaje na početku sezone. Da pod povećalo stavi Kranjčarov Dinamo, Pušnikov Hajduk, Zekićev Osijek i novu Kekovu Rijeku. Kek je dobio konkurenciju u Kranjčaru i Pušniku, a Zekić je od Osijeka napravio momčad koja će se boriti za vrh ljestvice, Europa League.


Bez obzira na brojne promjene, odlazaka je bilo više nego dolazaka, Matjaž Kek je na porinuću u Splitu razbio prvoklasni šampanjac. Jedna od onih utakmica koju trener mora dobiti taktikom i mudrošću, tako da iskoristi individualni kvalitet u kolektivu. Na Rujevici je protiv Istre 1961 bila druga priča. Nogomet kojemu bi kapu skinuo i Kekov kritičar, Joško Jeličić. Mašta na krilima brzine, obrana na sredini terena, četiri napadača, raskoš ideja i poteza. Uživali su svi, igrači, trener i gledatelji. Kek ima momčad za velika ostvarenja. Nije krio zadovoljstvo, ali i naglašavao da treba još puno raditi… U očekivanju da posudi Guardiolinu rečenicu: Moji igrači mogu hodati po vodi…




U četiri dana, od četvrtka do nedjelje, od Istanbula do Osijeka, na dva gostovanja Rijeka mora pokazati snagu karaktera, najaviti da u novoj sezoni može nastaviti tamo gdje je stala u svibnju ove godine, nastaviti potjeru za Dinamom, ali i izboriti skupnu fazu Europa League. Bez Europe prošle sezone, nakon škotskog brodoloma, sve je bilo bez soli i papra. Bljutavo. Kada je nestala iluzija o – naslovu prvaka.


Zdravko Mamić, za navijače Hajduka (i ne samo njih…), personifikacija svih zala u hrvatskom nogometu, otišao je u povijest. Zadao je težak udarac Splićanima, odsad se neće moći skrivati iza »Zdravkova prsta«. Za očekivati je da će svi ostali imati koristi od poštenije primjene »zakona i propisa« (suđenja, naravno), da će za sve vrijediti isti zakoni. Neće biti reketarenja… Je li Mamićeva ostavka prijevara, odnosno »padre padrone« hrvatskog nogometa neće nikada otići iz »zlatnog kokošinjca«, kako su uvjereni njegovi obožavatelji lika i djela, »lovci na divlje svinje«, tek ćemo vidjeti. Dugo su ga tjerali, progonili, ministri i navijači od Splita do Osijeka i Zagreba… Sam je izabrao trenutak – rastanka. Ima drugih većih problema od toga je li bio ili nije kazneni udarac za Hajduk… Treći puta iza rešetaka – značilo bi duži boravak u zatvorskoj ćeliji.


Čudna situacija. Kao da nitko ne vjeruje da Zdravko više nije član Šukerove vlade. Jamačno i dalje će ga spaljivati kao vješticu hrvatskog nogometa. Čim zatreba alibi za nečiji neuspjeh i nerad.


Politika mu je »došla glave«. Smeta onima koje je na prošlim izborima – financirao i plaćao im večere. Kod Zdravka nema sredine. Tko nije za mene, taj je protiv mene.