Otvorena kadrovska pitanja

Rezime priprema: Još traje potraga za Kramarićevim i Jajalovim nasljednikom

Ivan Volarić

Foto I. Volarić

Foto I. Volarić



BENAHAVIS » Suprotno najoptimističnijim očekivanjima i predviđanjima, trinaestodnevne pripreme u Benahavisu nisu donijele odgovore na sva otvorena kadrovska pitanja u riječkoj momčadi po odlasku ili ozljedama važnih karika poput Andreja Kramarića, Brazilca Moisesa, Zorana Kvržića i Mate Jajala. Sudeći po treninzima i utakmicama u Španjolskoj, trener Matjaž Kek i njegovi suradnici stigli su sedam dana prije prve utakmice u nastavku prvenstva točno na pola puta. Zoran Kvržić i Brazilac Moises vrlo vjerojatno su dobili zamjene u Marinu Tomasovu i Španjolcu Alexu.


Tomasov se nametnuo na krilnim pozicijama u rasporedu 4-2-3-1, odnosno na bočnim pozicijama u veznom redu u rasporedu 4-4-2, a Španjolac Alex je pokazao u ovih nekoliko treninga da mu ne manjka nogometnog znanja, Kek ga je isprobavao na mjestu središnje polušpice u rasporedu 4-2-3-1, odnosno srednjeg veznog igrača u sustavu 4-4-2. Iako bivši igrač »Espanyola« i »Real Madrida« nije Moisesov tip veznog igrača »teškaša«, mogao bi se, kada prođe kroz period adaptacije, nametnuti kao dobra zamjena za jedinog »Rijekina« Brazilca. Barem takav zaključak sugeriraju prvi dojmovi…



Andrija Filipović, napadač druge momčadi »bijelih«, koji je privremeno bio uključivan u rad prve momčadi barem privremeno napušta Kantridu. Filipović odlazi na posudbu u podmladak »Juventusa«.





  Puno neizvjesnija situacija vlada oko potrage za Kramarićevim, odnosno Jajalovim nasljednikom. Iako Osječanin Josip Mišić iskazuje vrlo zanimljiv potencijal, još uvijek se u postojećem kadru nije isprofilirao vezni igrač koji bi mogao i morao nadomjestiti Matu Jajala, odnosno zauzeti mjesto centralne figure u momčad od kojega polazi puno toga u igri ekipe. »Rijeka« treba lidera u srcu igre, a takve kvalitete (još) nije iskazao niti jedan od raspoloživih veznjaka. Slična situacija vlada i u vršku napada, gdje se tijekom španjolskih priprema sve svelo na jedno ime – Albanca Bekima Balaja. Ivan Krstanović »glavom« je na odlasku s Kantride, Josip Ivančić se silno trudi, ali ne iskazuje bitan napredak u odnosu na ono što je pružao jesenas.


Bugarski napadač Ventsislav Hristov nije ni doputovao u Benhavis, već odmah nakon potpisa ugovora krenuo u Varaždin na rehabilitaciju ozlijeđenog mišića. Kek tu praktički ima samo jedno rješenje u albanskom napadaču, koji pritom tek mora potvrditi da je – pojačanje. Kada se sve sumira nameće se logičan zaključak: »Rijeka« sigurno neće ući potpuno spremna i ekipirana u proljetni dio prvenstva. No, ne treba zaboraviti da je i prošle zime na startu drugoga dijela sezone bilo porođajnih muka pa se na kraju ipak sve završilo u idiličnim tonovima. (I. VO.)