EURO 2016

Rakitić: I protiv “furije” idemo na pobjedu; Strinić: Polemike su me motivirale

Hina

Ivan Rakitić / Reuters

Ivan Rakitić / Reuters

»Svi sve znamo. Španjolci su ušli u pravi ritam. Svi su opasni, a imaju imaju iskustvo s velikih natjecanja, mirnoću i znanje«, dodao je Rakitić



DEAUVILLE Protiv Češke je Ivan Rakitić odigrao jednu od najboljih predstava u ‘kockastom’ dresu, no nažalost izostala je pobjeda koja bi hrvatsku reprezentaciju sa sigurnošću odvela u osminu finala. Potvrdu prolaza ‘vatreni’ će sada tražiti protiv aktualnih europskih prvaka Španjolaca.


»Česi su iz jedne prilike zabili dva gola, nogomet nas je na toj utakmici kaznio previše. Međutim, sada se moramo okrenuti Španjolskoj. Bit će teško. Radi se o najboljoj reprezentaciji na svijetu, međutim važno je da razmišljamo o sebi, neka oni misle o nama«, kazao je veznjak Barcelone.


Rakitić je naglasio kako između ‘vatrenih’ i ‘furije’ nema velikih tajni.




»Svi sve znamo. Španjolci su ušli u pravi ritam. Svi su opasni, a imaju imaju iskustvo s velikih natjecanja, mirnoću i znanje«, dodao je Rakitić posebno izdvojivši svog klupskog suigrača.


»Iniesta je magija nogometa, što drugo reći. Uživam što igram uz njega i što mogu učiti od takvog majstora. Svi mi uživamo kada on igra. Nadam se da se ispucao u prve dvije utakmice i da će se protiv nas odmarati«, dodao je.


U sastavu ‘furije’ još su tri Rakitićeva suigrača: Gerad Pique, Jordi Alba i Sergio Busquets.


»Čuo sam se s dečkima, malo smo porazgovaraili«, kazao je.


Hrvatska je u prve dvije utakmice protiv Turske i Češke dominirala terenom i vodila igru. Pitanje je može li to i protiv Španjolske.


»Dokazali smo da se možemo nametnuti, siguran sam kako ćemo imati svoje prilike. Odlično se osjećam, jučer je bilo malo umora, no danas je već bolje. No sve ćemo staviti po strani«, poručio je.


Hrvatska bi pobjedom protiv Španjolske osvojila prvo mjesto, bod osigurava drugu poziciju, dok bi poraz zakomplicirao situaciju i možda nas spustio na treće mjesto.


Idemo po pobjedu


»Idemo odraditi Španjolsku pa ćemo vidjeti. Nije dobro kalkulirati. Idemo po pobjedu, premda znamo da nam je dovoljan i bod«, poručio je Rakitić.


Hrvatski reprezentativci su se u petak, prvi put otkako su stigli u Francusku, prošetali po Deauvilleu.


»Mjesto je zaista lijepo, podsjeća me na moju Švicarsku. Do sada smo bili samo u hotelu i na treninzima. Međutim, i da nismo malo izašli van ne bi bilo važno. Nismo ovdje zbog šetnji, već zbog nogometa«, poručio je na kraju.


Najviše polemika uoči Europskog prvenstva u Francuskoj vodilo se oko Ivana Strinića. Na koncu je izbornik Ante Čačić uvrstio braniča Napolija na listu putnika za EURO i otvorio mu vrata prvog sastava.


Strinić je na izbornikovo povjerenje uzvratio s dvije dobre predstave.


»Sve me to dodatno motiviralo, bio je to dodatan poticaj«, kazao je Strinić naglasivši kako je zadovoljan svojom, ali i igrom reprezentacije u susretima protiv Turske i Češke.


»Izuzev posljednjih 15-20 minuta dvoboja protiv Češke kada smo malo izgubili glavu.«


Strinić je istaknuo kako je situacija na tribinama stadiona Geoffroy Guichard, ali i činjenica da su ‘vatreni’ ispustili vodstvo 2-0, malo potrošila momčad.


 »Sve nas je to malo potrošilo, više psihički, jer smo imali vodstvo 2-0. Sada se što prije moramo ‘rekuperat’«, naglasio je.


Povratnik u reprezentaciju, nakon što je propustio SP u Brazilu zbog ozljede, smatra kako španjolska reprezentacija nema previše tajni.


Španjolci su vrhunski sastav


»Španjolci su vrhunski sastav i kod njih nema previše tajni. Dobro ćemo ih analizirati, premda ih dobro poznajemo.«


U utakmicama protiv Turske i Češke naša obrana nije imala previše posla izuzev zadnjih 15 minuta posljednjeg dvoboja. No, tek sada slijedi pravi izazov. Jeste li spremni?


»Vidjet ćemo na utakmici jesmo li spremni«, kazao je sa smiješkom.


Strinić je otkrio kako situacija s hrvatskim navijačima i strahovima o mogućoj kazni nije pokvarila atmosferu u taboru reprezentacije.


»Ništa se nije promijenilo. Svi razmišljamo pozitivno i jedva čekamo utakmice. Atmosfera u našim redovima je fenomenalna.«


Na pitanje strahuju li igrači od novih nereda hrvatskih huligana, Strinić je samo slegnuo ramenima.


»Ne bi se trebali zamarati stvarima na koje nemamo utjecaja. Protiv Češke smo previše razmišljali pa je ispalo kako je ispalo. Moramo se maksimalno koncentrirati na teren.«


Strinić je jedan od četvorice hrvatskih igrača koji imaju žuti karton i nova opomena značila bi utakmicu pauze. Preostala trojica su Marcelo Brozović, Domagoj Vida i Milan Badelj.


»Treba razmišljati i o tome, premda je kada utakmica krene i kada si vruć, teško razmišljati o kartonima. Izbornik će o tome voditi računa«, dodao je.


Strinić nije bio na SP-u u Brazilu, no bio je član reprezentacije koja je nastupila na zadnjem Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.


»Još sedam-osam igrača je bilo u Poljskoj, što je važno. To turnirsko iskustvo nam puno pomaže, dosta smo skupa svih ovih godina, a sve to pomaže.«


Za razliku od suigrača koji slobodno vrijeme krate igranjem stolnog tenisa i biljara, Strinić se najviše opušta uz karte.


»Sve bez previše zamora,« kazao je sa smiješkom dodavši. »No, u kartama treba puno razmišljati.«