Otvoreni trening

RIJEČKI DOČEK HEROJIMA Šteta što na Rujevici neće biti ovako protiv Engleza…

Marko Cvijanović

Zapadna rujevička tribina bila je dupke puna/V. KARUZA

Zapadna rujevička tribina bila je dupke puna/V. KARUZA

Rijeka i Rujevica sinoć su još jednom kliktali u čast hrvatskih nogometaša koji su na ruskoj smotri naciju učinili silno ponosnom. 



RIJEKA E, to se zove doček. Spontan. Topao. Srdačan. Euforičan. Kako i dolikuje »herojima nacije« koji su prije tri mjeseca oduševljavali hrvatski nogometni puk dok su marširali ruskim stadionima na putu do epohalnog dostignuća osvajanjem srebrne medalje na svjetskom prvenstvu. Rijeka i Rujevica sinoć su još jednom kliktali u čast hrvatskih nogometaša koji su na ruskoj smotri naciju učinili silno ponosnom. I doista, kolega Robert Ferlin nije trebao pretjerano animirati riječku publiku koja je ispunila zapadnu tribinu rujevičkoga stadiona. Onoga trenutka kad su na travnjak zakoračili najbolji nogometaši koje Hrvatska ima, riječkim se stadionom prolomio pljesak oduševljenja. Uz ovacije razdragana mnoštva, pogotovo onih najmlađih navijača koji su silno željeli uživo vidjeti svoje idole na djelu…


A Ferlin je na svoj način želio pojačati opći dojam pa je svakog igrača poimence prozivao kako bi istrčao na rujevički travnjak. Među prvima je, naravno, najavio izbornika Zlatka Dalića, koji se s nekoliko znakovitih rečenica obratio riječkoj publici koju zauvijek nosi u sjećanjima…


– Pobjeda 4:0 protiv »Hajduka« jedna je od najboljih u mojoj karijeri – poručio je »Dala« i dočekao pljesak na otvorenoj sceni.




Prisjetili su se Riječani i nagradili povratak njihova ljubimca i nemilosrdnoga golgetera Andreja Kramarića, još donedavno kapetana Filipa Bradarića, Mateja Mitrovića, ali i legendarnoga ekonoma »kockastih«, Mladena Pilčića, naravno, i sadašnjega vratara Simona Slugu, ali sigurno da su najveće zvijezde među »kockastima« pobrale najveće aplauze. Ivan Rakitić i Luka Modrić više od ostalih. A kapetan i najbolji igrač na svijetu posljednji se priključio treningu koji je taman trebao početi pa je izostalo obraćanje riječkoj publici. Nema veze. Nije ni važno. Luka ionako najbolje priča na terenu. Bit će tako valjda i u petak kada na rujevičkom travnjaku bude gostovala Engleska. Pritom, naravno, svi vjeruju u trijumf. Baš kao što se to dogodilo i u polufinalu Svjetskoga prvenstva u Rusiji.


Budući da je trening pred drugu utakmicu Lige nacija bio sve, samo ne revijalnog karaktera, oni koji su pažljivije promatrali mogli su razabrati neke Dalićeve zamisli kad su u pitanju prva jedanaestorica za sraz s Gordim Albionom. U markirnim majicama ispred Livakovića na vratima igrala je momčad u formaciji 4-2-3-1 s Jedvajem i Pivarićem na bokovima, Lovrenom i Vidom na stoperskim pozicijama, Rakitićem i Kovačićem u ulogama povučenih veznih igrača, Kramarićem (desno) i Perišićem (lijevo) na krilnim pozicijama, odnosno Modrićem na centralnoj poziciji iza jedinoga napadača Rebića. U određenom trenutku Kramarić i Rebić zamijenili su uloge, baš kao što je Kovačić prepustio mjesto Badelju kada je momčad neznatno promijenila raspored (4-3-3), a Modrić i Rakitić zatvorili trokut vezne linije. Iako je rezultat najmanje bitan, vrijedi istaknuti da je prva momčad slavila 2:0 dvama pogocima Perišića.


Na kraju treninga na svoje su došli najmlađi navijači koji su se natiskali uz ogradu dok su neumorni hrvatski reprezentativci potpisivali autograme dovoljno dugo da većina ne ostane kratkih rukava. Pritom su se među dječurlijom najviše zadržali Pjaca, Lovren i Vida. Svaka čast, dečki!


Uoči izlaska na teren među novinarima su se pojavili Josip Pivarić i Dejan Lovren.


– Start nije bio kakav smo očekivali i prvu utakmicu treba što prije zaboraviti. Pred nama je nova utakmica, novo dokazivanje, na žalost, pred praznim tribinama. Nije to najbolje, daleko je to onog ugođaja koji smo imali i u Rusiji, ali profesionalci smo i pokušat ćemo to na taj način odraditi i ponovno pobijediti – rekao je Lovren koji vjeruje da Englezi imaju dodatni motiv poslije poraza na SP-u.


– Bez obzira na to što neće biti gledatelja bit će to dosta teška utakmica za obje momčadi. Engleska je uvijek jedan od favorita u svakom natjecanju, sigurno će biti žustro, ali spremni smo na to. Dobro ih poznajem i znam da neće biti lako – uvjeren je Lovren koji se složio s kritikama koje je njegov trener u »Liverpoolu«, Jürgen Klopp, uputio na račun Lige nacija nazvavši je besmislenom.


– Složio bih se s njim. Nema razloga za ove utakmice. Mogli su ovo nazvati i nekako drugačije, mogle su ostati prijateljske, a ne Ligom nacija. Nisam baš zadovoljan, ali riječ je o reprezentaciji i meni je uvijek drago naći se s ekipom. Igrati za reprezentaciju. Nije to neko natjecanje u kojem moraš pobijediti obavezno, ali odradit ćemo to do kraja najbolje što možemo – najavio je Lovren i osvrnuo se na ambijent u Bjelovaru i na Rujevici.


– Prekrasno je vidjeti toliko ljudi koji su nas došli vidjeti i pozdraviti. To je sve plod naše igre i rezultata u Rusiji koji se sigurno neće zaboraviti sljedećih pedeset godina. Cijenimo to i drago nam je da imamo tu podršku.


– Na žalost, nećemo ovo imati za dva dana protiv Engleske. Bit će to otežavajuća okolnost, ali što je, tu je. Dat ćemo sve od sebe. Protivnik je jako dobar, znamo ga iz Rusije i čeka nas sigurno još jedna teška utakmica. Znamo da su brzi, okomiti, da se znaju zavući za leđa, ali nije to ništa novo. Uveli su neke nove igrače u reprezentaciju, ali mislim da to neće promijeniti njihov stil igre – uvjeren je Pivarić.