Ponajbolji igrač kluba

Prvi strijelac švicarskog Lugana Antonini Čulina: Smršavio sam osam kilograma i nikad se nisam bolje osjećao

Ivan Volarić

IGRAČKI PREPOROD – Antonini Čulina (Lugano)

IGRAČKI PREPOROD – Antonini Čulina (Lugano)



RIJEKA Antonini Čulina, Niko Datković i Domagoj Pušić. Riječka kolonija u švicarskom prvoligašu »Luganu«. Datković doduše jedini ima ugovor s »Rijekom«, Pušiću je istekao ugovor prošloga ljeta pa je otišao kod trenera Zdeneka Zemana kao slobodan igrač, a od Čulinina transfera »Rijeka« je nešto zaradila. Koliko? Poslovna tajna.


Ono što nije tajna, je Čulinin igrački preporod pod Zemanovim vodstvom. Krilni napadač rođen u Zadru (23 godine) odradio je kadetski i juniorski staž na Kantridi, debitirao je sa 17 godina za prvu momčad, a onda se dugo tražio. U ljeto 2013. godine posuđen je u »Speziju«, nakon toga i u B ligaša »Varese«.


Brojne ozljede sputavale su jednu obećavajuću karijeru, za koju je po svemu sudeći Švicarska obećana zemlja. Čulina je sa šest pogodaka prvi strijelac »Lugana«.




– Imam i četiri asistencije. Nije loše, posebno ako se uzme u obzir da sam šest pogodaka zabio u posljednjih osam utakmica! Zadovoljan sam, kako ne bih bio. Igram na poziciji desne polušpice, ali što je najbitnije, osjećam se stvarno OK – govori Čulina, koji će svoj svojevrstan igrački preporod usko vezati uz činjenicu da je konačno zdrav. Ozljede su ga počele zaobilaziti. Igor Budan, bivši sportski direktor »Spezije«, tvrdio je da je problem u nezdravim zubima. Pokušavao mu je pomoći, ali očito nije bila caka samo u tome.


Datković standardan


– Imao sam stvarno velikih problema s ozljedama posljednjih godina. Sada hvala Bogu to više nije slučaj. Ali, ništa nije slučajno, promijenio sam prehranu, ali i način rada. Zemanovi treninzi su stvarno zahtjevni, međutim pokazalo se da je to jedini ispravan put. Nikada nisam radio tako naporno u karijeri, međutim sada vidim da se isplati. Inače, smršavio sam osam kilograma!


»Čule« nikada nije djelovao kao igrač koji ima pokoji kilogram viška. Mora da majci krene suza svaki put kada vižljasti igrač spomene da je smršavio osam kilograma.


– I ja sam imao takav osjećaj, međutim činjenica je da sam smršavio osam kilograma i da se sada osjećam sjajno. Uostalom, najbitnije je da su me konačno ozljede počele zaobilaziti.Ako je Antonini smršavio osam kilograma, onda je Datković morao izgubiti barem dvostruko toliko.

– To ne znam, ali znam da  Datko stvarno igra dobro u kontinutetu. Pušić ulazi povremeno, vjerujem da će se s vremenom i on ustaliti u momčadi.


Navijam za Rijeku


»Lugano« je osmi sa 15 bodova u ligi od 10 klubova. Ispada posljednji na ljestvici.


– Glavni cilj je ostati u ligi, mislim da smo u tom smislu na dobrom putu, iako, bit će još borbe.


Švicarska liga dobra je odskočna daska prema atraktivnijim ligama. Vjerojatno ovi pogoci ne prolaze nezamijećeno.


– Ima dosta poziva, ali ne razmišljam o tome, trenutno su sve moje misli usmjerene prema igrama u dresu »Lugana«. Na zimu ili idućega ljeta ćemo vidjeti što i kako dalje. Ugovor mi traje još godinu  i pol dana.


Uz »Rijeku« više nije vezan ugovorom, ali naravno da prati sve što se događa u klubu u kojem je odrastao u nogometnom smislu  i afirmirao se.


– Naravno da pratim što se događa u »Rijeci«, pratim utakmice, čujem se s dečkima s kojima sam dijelio svlačionicu. Naravno da navijam da izdrže do kraja, da »Rijeka« konačno postane prvak. Što se mene i »Rijeke« tiče, nikad se ne zna, možda nam se u budućnosti opet putevi spoje… – rekao je Čulina.