Operacija Francuska

Prva pripremna utakmica za Euro: Kramarić pogodio za pobjedu

Ivana Vaupotić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Čak i bez Luke Modrića, Darija Srne, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Matea Kovačića Hrvatska je bila superiorna nedorasloj Moldaviji, no to je, na kraju krajeva, najmanje bitno. Jedino što se broji je pobjeda za pumpanje samopouzdanja. A da je bilo malo više koncentracije mogla je biti itekako uvjerljiva



KOPRIVNICA Prva provjera hrvatske reprezentacije uoči Eura navijačima iz Podravine je priuštila sasvim solidnu zabavu za petak navečer, a izborniku Anti Čačiću ono što je i htio, pobjedu i zadržavanje pozitivnog ozračja. Doduše, čak i bez Luke Modrića, Darija Srne, Marija Mandžukića, Ivana Rakitića i Matea Kovačića Hrvatska je bila superiorna nedorasloj Moldaviji, no to je, na kraju krajeva, najmanje bitno. Jedino što se broji je pobjeda za pumpanje samopouzdanja.



1


HRVATSKASubašić 6 Vrsaljko 6,5Ćorluka 6Vida 6(46′ Schildenfeld) 6Strinić 6Brozović 6(46′ Ćorić) 6Badelj 6,5 (46′ Antolić) 6Pjaca 6,5(46′ Halilović) 6,5Kramarić 7(46′ Rog) 6Perišić 7(46′ Čop) 6Kalinić 6,5 0MOLDAVIJACebanu 6Jardan 5,5Cascaval 6Epureanu 6Golovatenco 5,5Ionita 6 (75′ Mihaliov) –Carp 6(60′ Sidorenko) –Cebotaru 6 (87′ Ambros) –V. Andronic 6(60′ Cojocari) 5,5Spataru 5,5(76′ Ivanov) –Bugneac 5,5 (53′ Milinceanu) 5,5 Strijelac: 1:0 Kramarić (9′). Gradski stadion. Sudac: Ognjen Valjić (BiH) 6,5.Gledatelja: 3.974.Žuti kartoni: Golovatenco (Moldavija)




Samo devet minuta bilo je potrebno za probijanje obrane 156. reprezetacije na svijetu. Ivan Perišić povukao je s desnog krila u sredinu i servirao idealno dodavanje za Andreja Kramarića, kojeg su Moldavci pokušali uhvatiti u zaleđu. Međutim, pas je bio pravovremen i filigranski precizan, a Kramarić je pokazao da još uvijek ima nos za gol. Odmjereni prizemni udarac u malu mrežu suprotnog kuta bio je neuhvatljiv za vratara Illiea Cebanua – 1:0.


Moldavci na mukama


Niti tri minute kasnije stigla je još jedna akcija koja je podigla cijeli stadion na noge. Moldavski braniči još su jednom pokušali namještati zaleđe, a Milan Badelj izbacio ih je igre dugom loptom preko pola igrališta. Nikola Kalinić sam je izbio pred Cebanua i odlučio se za atraktivni pokušaj loba. Navijači su počeli slaviti gol, ali lopta je svoj put okončala na desnoj stativi.


Po svemu sudeći, dvije sjajne akcije u kratkom vremenskom razmaku izazvale su ležerno stanje duha kod Čačićevih izabranika. Igrala se 15. minuta kada su Moldavci zaprijetili preko desnog krila i izborili udarac iz kuta, nakon kojeg je Eugeniu Cebotaru ostao sam na skoku. Srećom po hrvatsku vrstu, njegov udarac glavom prohujao je iznad prečke.


U još nekoliko navrata Moldavci su pokazali da njihov izbornik Igor Dobrovoljski želi momčad koja se pokušava nadigravati. Naravno, u tom je segmentu individualna kvaliteta jako bitna. S druge strane, Čačićeve trupe na trenutke su djelovale impresivno. Obrana gostiju često je bila na mukama, a odgovaralo joj je traženje malonogometnih rješenja hrvatskih ofenzivaca. Bolje rečeno, u dva navrata nesebično je odigrano dodavanje prema golu, iako bi u toj situaciji udarac s desetak metara bio najbolja odluka.


Najmlađi na sceni


Drugi dio donio je pregršt promjena u redovima hrvatske reprezentacije. Čačić je u svlačionici ostavio čak šestoricu igrača, odnosno skoro svima je dao solidnu minutažu da pokažu imaju li ono što je potrebno za odlazak na Euro. Na klupi za pričuve ostala su tek dva golmana, Ivan Vargić i Dominik Livaković te Tin Jedvaj i Duje Ćaleta-Car.


Početak nastavka nije donio značajnu promjenu, a u 68. minuti konačno je odigrana akcija koja je podigla gledatelje na noge. Kalinić je odlično proigrao Duju Čopa koji se othrvao naletu svojih čuvara i uletio u kazneni prostor. Udarac je bio školski izveden prema suprotnom kutu, ali stativa je još jednom spasila Moldavce. Niti minutu kasnije na scenu su stupila dvojica najmlađih. Alen Halilović provozao je suparničkog igrača, odigrao dupli pas s Kalinićem i poslužio Antu Ćorića na rubu kaznenog prostora. Golobradi veznjak odmah je uputio udarac prema golu, a lopta je fijuknula nekoliko centimetara iznad prečke.


Do kraja utakmice Moldavci su pokušali iskombinirati akciju za gol koji bi im donio remi na gostovanju kod uglednog suparnika. Čačićeve trupe su, pak, djelovale kao da jedva čekaju zadnji zvižduk suca Ognjena Valjića iz BiH. Ipak, razlika u kvaliteti igračkog kadra bila je prevelika za remećenje Čačićevog plana o stvaranju pobjedničke atmosfere.


Snimio Denis LOVROVIĆ


Snimio Denis LOVROVIĆ



Snimio Denis LOVROVIĆ


Snimio Denis LOVROVIĆ