Hrvatski nogometaši porazili Bugarsku

Preobražaj kockastih: Perišić, Rakitić i Kalinić sačuvali nadu!

Ivana Vaupotić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je Bugarsku s 3:0. Za trijumf protiv neuvjerljivih Bugara sinoć je dovoljno bilo podignuti razinu trke i agresije u onolikoj mjeri da na vodom natopljenom maksimirskom travnjaku ispliva pojedinačna kvaliteta hrvatskih igrača i dočekati naklonost rana vodstva (Perišić 2’) poslije kojega se lakše bilo nositi s imperativom pobjede



ZAGREB  Hrvatska nogometna reprezentacija uvjerljivo (3:0) je sinoć svladala Bugarsku u pretposljednjoj utakmici osnovnog dijela kvalifikacijskoga ciklusa za Europsko prvenstvo iduće godine u Francuskoj, tijekom koje je za kormilom »kockastih« uspješno debitirao novi izbornik Ante Čačić i ostvario pobjedu kojom su »kockasti« zadržali teoretske izglede za izravan plasman na EURO. Uoči zadnjega kola situacija je kristalno jasna, Hrvatska će izbjeći nastup u dodatnim kvalifikacijama ako u utorak pobijedi Maltu, a Norveška u Rimu ne pobijedi Italiju.


Za trijumf protiv neuvjerljivih Bugara sinoć je dovoljno bilo podignuti razinu trke i agresije u onolikoj mjeri da na vodom natopljenom maksimirskom travnjaku ispliva pojedinačna kvaliteta hrvatskih igrača i dočekati naklonost rana vodstva (Perišić 2’) poslije kojega se lakše bilo nositi s imperativom pobjede.



Kada se zna da stadion Maksimir izgleda prilično žalosno čak i kada je pun do vrha, nije teško zaključiti na što je ličio u subotu navečer. Prazna hrpa željeza i betona odisala je depresivnim tonovima, a dodatnu dimenziju tuge dala je i ledena kiša, koja, doduše, nije smetala izborniku Bugarske Ivajlu Petevu. Mladi stručnjak bio je mokar kao miš nakon pet minuta utakmice, ali svejedno je cijelo vrijeme stajao na rubu tehničkog prostora. Za razliku od njega, izbornik Hrvatske Ante Čačić nije se micao s klupe, a tek je u dva navrata nakratko izašao na kišu, kako bi dao upute igračima.





Odnos prema igri


Hrvatska momčad, unatoč Kovačevu odlasku i Čačićevoj inauguraciji, očekivano nije doživjela korjenite rezove. Utakmicu protiv Bugarske počela su osmorica igrača koji su istrčali u posljednjoj utakmici protiv Norveške. Počeo bi i deveti (Mandžukić) da je bio zdrav.


Nova kadrovska rješenja u stručnom stožetu »kockastih« na svojoj su koži osjetili jedino Brozović i Pranjić, koji su završili na klupi, dvije personalne promjene (Kovačić/Brozović, Pivarić/Pranjić) nisu značajno utjecale na kompoziciju momčadi koja je tražila pobjedu i iskupljenje za posljednje debakle (Azerbajdžan 0:0, Norveška 0:2) zbog kojih je izravan plasman na EURO postao vrlo upitan.



SKUPINA H  Rezultati  9. kola: Azerbajdžan – Italija 1:3, Norveška – Malta 2:0, Hrvatska – Bugarska 3:0.ITALIJA   9   6   3   0   13:6   21NORVEŠKA   9   6   1   2   12:8   19HRVATSKA (-1)   9   5   3   1   19:5   17BUGARSKA   9   2   2   5   7:12   8AZERBAJDŽAN   9   1   3   5   7:16   6MALTA   9   0   2   7   3:15   2 Sljedeće kolo (13. listopada): Bugarska – Azerbajdžan, Malta – Hrvatska, Italija – Norveška.


Značajne promjene očitovale su se u prvom redu u odnosu prema igri i protoku lopte, osnovnim elementima što su silno nedostajali »kockastima« za gostovanja u Bakuu i Oslu.



SKUPINA A  Rezultati 9. kola: Island – Latvija 2:2, Kazahstan – Nizozemska 1:2, Češka – Turska 0:2. ISLAND   9   6   2   1   17:5   20ČEŠKA   9   6   1   2   16:12   19TURSKA   9   4   3   2   13:9   15NIZOZEMSKA   9   4   1   4   15:11   13LATVIJA   9   0   5   4   6:18   5KAZAHSTAN   9   0   2   7   6:18   2 Sljedeće kolo (13. listopada): Latvija – Kazahstan,  Nizozemska – Češka, Turska – Island.SKUPINA B  Rezultati 9. kola:  BiH – Wales 2:0, Izrael – Cipar 1:2, Andora  – Belgija 1:4. BELGIJA   9   6   2   1   21:4   20WALES   9   5   3   1   9:4   18BiH   9   4   2   3   14:10   14IZRAEL   9   4   1   4   15:11   13CIPAR   9   4   0   5   14:14   12ANDORA   9   0   0   9   4:34   0 Sljedeće kolo (13. listopada): Belgija – Izrael, Cipar – BiH, Wales – Andora.


U takvim okolnostima nadmoć hrvatskih nogometaša očitovala se u svakom pasu i duelu, a prilike pred vratima bugarskoga vratara Mitreva redale kao na pokretnoj traci. Hrvatska je u prvome poluvremenu postigla dva pogotka, stvorila pregršt izglednih (Vida/Kalinić 6’, Kalinić 20’, Pjaca 25’, Terziev 25’, Modrić 25’, Kalinić 29’) i dvije poluprilike (Rakitić 13’, Pivarić 15’) prije negoli je Rakitić u suradnji s Kalinićem postigao pogodak poslije najljepše akcije i u rezultatskom smislu prelomio utakmicu, konačan ishod koje ni u jednom trenutku nije bio upitan.



Uoči dvoboja s Bugarskom predstavnici organizirane navijačke skupine »Hajduka«, poznatije pod imenom Torcida, zatražili su od Darija Srne da se priključi bojkotu reprezentacije te na taj način pomogne u rušenju aktualnog vodstva HNS-a. Kapetan se navodno čak i sastao s njima u hotelu As, gdje reprezentracija boravi od ponedjeljka, ali nije dao pozitivan odgovor na njihov zahtjev.



Odmor za Modrića


U razdoblju rezultatske izvjesnosti Čačić si je mogao dozvoliti komociju i odmoriti važne igrače (Modrić, Pjaca), a pritom ne poremetiti balans momčadi koja je glavom bila »unutra« do posljednjega sučevoga zvižduka. Kalinić je poslije triptiha promašenih prilika (53’, 55’, 78’) dočekao pogodak i zasluženo stekao preduvjete da se u budućim utakmicama reprezentacije poremete neki hijerarhijski postulati u promišljanju napadačke igre »kockastih«. Činjenica da se Mandžukićev izostanak sinoć nije osjetio dovoljno govori u prilog tome.