Bit će to spektakl!

Predstavljamo protivnike hrvatske reprezentacije u Rusiji: Argentina nije samo Messi

Marko Cvijanović

foto Reuters

foto Reuters

Rusija je nova prilika. U Messijevu slučaju možda i posljednja. U Kataru 2022. imat će 35. Ne zbog godina, već zbog motiva. Jednom je Lionel već odustao od nacionalne momčadi pa se predomislio… I neka se predomislio. Ne zbog Hrvatske. Zbog nogometa.



RIJEKA – Za Hrvatsku će to vjerojatno biti utakmica generacije. Zlatne generacije hrvatskoga nogometa od koje se već godinama očekuju velike stvari. Dakle, Nižnji Novgorod, 21. lipnja 2018. u 20 sati: Hrvatska – Argentina. Argentina Lionela Messija. Najboljega nogometaša na svijetu svih vremena. Ima li većeg izazova za »kockaste«? Ima li veće poslastice za nogometne sladokusce? Doista, svaka utakmica u kojoj igra Lionel Messi je spektakl. U dresu »Barcelone« ili Argentine. Sasvim svejedno. Bit će i ona iduće godine u Nižnji Novgorodu. U to ne treba sumnjati.


Napadački arsenal


Messi će u Rusiji u svakom slučaju Argentinu još jednom povesti prema trofeju. Onome što mu nedostaje u bogatoj kolekciji osobnih i momčadskih ostvarenja. Onome zbog kojega ga mu mnogi ne priznaju da je najveći na svijetu svih vremena. Kao da se nogometno umijeće mjeri kolekcijom metala…


U Brazilu je bio blizu. Jako blizu. Snove su Messiju i Argentini ukrali Mario Götze i Njemačka. Nisu se ponovile 1978. i 1986. Argentine Marija Kempesa i velikog Diega Armanda Maradone.




Rusija je nova prilika. U Messijevu slučaju možda i posljednja. U Kataru 2022. imat će 35. Ne zbog godina, već zbog motiva. Jednom je Lionel već odustao od nacionalne momčadi pa se predomislio… I neka se predomislio. Ne zbog Hrvatske. Zbog nogometa.



Naravno da Argentina nije samo Messi, koliko god silan bio njegov doprinos u igri »gaučosa«. Uostalom, uzme li se u obzir samo napadački arsenal, nizanju velikim imenima nema kraja: Agüero, Higuain, Icardi, Di Maria, Dybala…


I dobro će, pola u šali, pola u zbilji reći vratar »kockastih« Danijel Subašić: “Ne znaš odakle udaraju, ha, ha, ha… Samo… Još da obranim penal Messiju i onda mogu u penziju!«.



528,5 – milijuna eura vrijedi nogometna reprezentacija Argentine


42 pobjede na SP


14 remija na SP


21 poraz na SP



Veliku momčad u Rusiji će voditi Jorge Sampaoli, čovjek koji je Messiju i društvu prije dvije godine za kormilom Čilea ukrao radost osvajanja Copa Americe. Argentinci sanjaju da će baš s njim u Rusiji otići do kraja. Uzimajući, doduše, u obzir nastupe Argentinaca u kvalifikacijama, Sampaolija ne čeka lagan posao. Argentinci su opasno visili, a onda je u odlučujućim utakmicama Messi vanserijskom klasom riješio sve tegobe i donio veliko olakšanje. Sampaoli je najvećih problema imao u zadnjoj liniji koja nije uspjela dostići potrebne automatizme u igri.


Sharbini strijelac


Kad su u pitanju međusobni susreti Hrvatske i Argentine, jedini natjecateljskoga karaktera dogodio se davne 1998. godine u skupini na Svjetskom prvenstvu Francuskoj. »Gaučosi« su slavili minimalnu pobjedu (1:0) u utakmici koja nije odlučivala ni o čemu važnome s obzirom da su obje reprezentacije izborili drugi krug natjecanja, a Hrvatska krenula u osvajanje povijesne bronce.



1930 drugo mjesto


1934 skupina


1938 bez nastupa


1950 bez nastupa


1954 bez nastupa


1958 skupina


1962 skupina


1966 četvrtfinale


1970 bez nastupa


1974 drugi krug


1978 prvak


1982 drugi krug


1986 prvak


1990 drugo mjesto


1994 1/16 finala


1998 četvrtfinale


2002 skupina


2006 četvrtfinale


2010 četvrtfinale


2014 drugo mjesto



Druga međusobna utakmica odigrala se 1. ožujka 2006. godine u Baselu, »kockasti« su bili uspješniji (3:2) u prijateljskoj utakmici koju je obilježio debitantski nastup u najjačoj hrvatskoj nogometnoj vrsti današnjega kapetana Luke Modrića.


Treći duel Hrvatske i Argentine dogodio se u Londonu prije tri godine (12. studenoga 2014.), kombinirana momčad »kockastih« upisala je minimalni poraz (1:2), ali istodobno ostavila sjajan dojam pod vodstvom Nike Kovača. Utakmicu će posebno pamtiti bivši prvotimac i kapetan »Rijeke«, Anas Sharbini, koji će se do kraja života moći hvaliti činjenicom da je zabio gol Messijevoj Argentini. Tko zna, možda to isto nekome uspije iduće godine u Nižnji Novgorodu.