Novo tržište

Postaje li Velika Britanija nogometni El Dorado za Hrvate? Naši klubovi mogli bi zarađivati i do 30 posto više

Ivan Volarić

REUTERS

REUTERS

Championship, dakle njihova druga liga, postat će nova niša za naše igrače. Premier liga ipak traži ekstra kvalitetu – tvrdi Damir Jozić, riječki menadžer sa zagrebačkom adresom



RIJEKA – Predstojeći ljetni prijelazni rok mogao bi biti specifičan za hrvatske nogometaše željne inozemnih angažmana pa i klubove koji su u visokom postotku prisiljeni živjeti od prodaje igrača. Zašto? Zato jer postoje opravdane pretpostavke da bi se nakon 30. lipnja tržište Velike Britanije moglo otvoriti za sve hrvatske radnike, analogno tome i nogometaše, koji bi u tom slučaju mogli bez posebne radne dozvole (do koje su do sada nogometaši dolazili na prilično komplicirani način) pronalaziti angažman u jednoj od tri profesionalne lige engleskog nogometa.


Podsjetnika radi, Velika Britanija je nakon ulaska Hrvatske u EU 2013. godine uvela ograničenje za zapošljavanje hrvatskih radnika. To je ograničenje najprije bilo uvedeno na dvije godine, ali je London po isteku tog roka produžio ograničenje na još tri godine, dakle do ljeta 2018. godine. Velika Britanija može od Europske komisije tražiti produženje tog roka na još dvije godine, ali mora ih uvjeriti da će ukidanje radnih dozvola za hrvatske radnike ozbiljno poremetiti tamošnje tržište rada što do sada nije učinila i što će vrlo teško dokazati. Osim toga, u međuvremenu se dogodio Brexit pa postoje realne šanse da će ovoga ljeta otvoriti otočko tržište rada za hrvatske građane pa i nogometaše.


Veliki prostor


Pod pretpostavkom da se 1. srpnja doista širom otvore vrata hrvatskim nogometašima na otoku, odnosno Velika Britanija ukine moratorij na hrvatsku radnu snagu, sigurno će to pokušati iskoristiti neki od 68 klubova triju engleskih profesionalnih klubova (Premier liga, Championship i League one), koji si zbog velikih prihoda od TV prava, gledatelja i marketinga mogu dopustiti investiranje u kvalitetne hrvatske igrače.





Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora »Rijeke«, smatra da će ukidanje radnih dozvola za hrvatske nogometaše na otoku donijeti samo korist hrvatskim klubovima.


– S obzirom na način na koji klubovi u Hrvatskoj žive i djeluju sigurno da bi to u neku ruku bilo dobro jer ipak su engleski klubovi financijski vrlo moćni s obzirom na njihova ogromna primanja od TV prava. Govorim o klubovima prve dvije lige. Kupovna moć tih klubova je velika, a na ovaj način njima će biti dostupni i hrvatski igrači koji nisu reprezentativne klase, ali su kvalitetni. Recimo, mi smo nedavno prodavali igrače koji bi od iduće sezone trebali biti dostupni i engleskom tržištu, a to znači i da će ti igrači imati i do 30 posto veću cijenu.


Mance ne vidi opasnost od engleske »otmice« mladih igrača – talenata.


– Englezi teško mogu uzeti klinca mlađeg od 18 godina jer moraju preseliti cijelu obitelj na otok.


Ali, mogu zaposliti roditelje, upisati dijete u školu, te na taj način »izigrati propise« što do sada nisu mogli.


– Tu je FIFA dosta stroga i po meni neće dozvoliti da se radi tako nešto. U svakom slučaju, ako dođe do ukidanja moratorija onda će to hrvatskim igračima otvoriti jednu novu primaljivu destinaciju što je u prvom redu Championship, a ne Premier liga. Definitivno će to klubovima dati šansu za dobar izlazni transfer i lakši život, a hrvatskom nogometu će samo odnijeti jer će otići još kvalitete – kaže Mance.



Do sada su mogli dovoditi isključivo standardne A reprezentativce Hrvatske, odnosno skupocjene mlade zvijezde i to pod uvjetom da su uspjeli dokazati da je riječ o igračkim potencjalima kakvih nema na otoku. Od ovoga ljeta engleskim klubovima mogli bi biti dostupni baš svi hrvatski igrači, neovisno o dobi ili reprezentativnom statusu. Brojni hrvatski menadžeri polako se pripremaju na takav scenarij, no ne misle svi da će takvo nešto izazvati jednake »poremećaje« na hrvatskom nogometnom tržištu.


– Ukidanje radne dozvole otvorit će sigurno veliki prostor za sve naše igrače da pronađu angažman u tri profesionalne engleske lige, po kapacitetima i plaćanju među najboljima na svijetu – tumači Damir Jozić, riječki menadžer sa zagrebačkom adresom, koji je sudjelovao u nekima od najvećih transfera hrvatskih igrača na otok. – Poznavajući njihovu drugu i treću ligu uvjeren sam da će dio hrvatskih igrača, koji imaju dobre fizičke predispozicije, dobiti prostor za igranje u tim ligama. Uvjeren sam da će dosta Hrvata otići na otok, kao što je svojevremeno u Veliku Britaniju otišao val slovenskih igrača kada su njima otvorili vrata. Po meni, igrači »Rijeke«, »Osijeka«, pa i »Hajduka« i »Dinama«, sigurno imaju prostora za plasman na to tržište. Igrače koje su naši klubovi prodavali za iznose od dva do četiri milijuna Englezi mogu platiti i do sedam milijuna. Championship, dakle njihova druga liga, postat će nova niša za naše igrače. Premier liga ipak traži ekstra kvalitetu.


Talijanski model


Tvrdi Jozić da će se otočki klubovi posebno fokusirati na mlade hrvatske igrače.


– Tu mislim prvenstvo na »Chelsea«. Svojevremeno su uzeli Pašalića i Delača, a zato jer nisu mogli dobiti radnu dozvolu oni su ih slali na posudbe po Europi. Sada će moći kupiti takvog igrača i dati ga na posudbu u niži rang u Engleskoj ili zadržati u svojoj mladoj momčadi – kaže Jozić.


Jedan od najpoznatijih hrvatskih menadžera Marko Naletilić smatra da će se ovoga ljeta dogoditi ono što se dogodilo kada se po ulasku Hrvatske u EU za naše nogometaše otvorilo talijansko tržište.


– Dogodit će se ista stvar kao s Talijanima kada su naši igrači izgubili status igrača izvan EU. Tada je puno naših mladih igrača otišlo u klubove Serie A ili Serie B. To se prvenstveno odnosilo na igrače iz juniora i kadeta. Teško će u Englesku neki igrač od 24 ili 25 godina. To će po meni biti više iznimke koje će potvrđivati ova pravila. To neće biti dobro za naše klubove jer će se ići na uzimanje mladih igrača, klubovi tu neće dobiti značajnija sredstva, osim ako ti igrači nisu pod ugovorima. Događat će se dosta odlazaka igrača kojima ističe stipendijski ugovor ili će se ići na raskidanje tih ugovora. To nam se dogodilo s Talijanima s time da su nam oni zemljopisno bliže, što nije nebitno. Neće se dogoditi ista kvantiteta odlazaka kao u Italiji, ali će po meni model ponašanja klubova biti jednak.


Primjer Benković


Naletilić ne vjeruje da će Englezi posegnuti u većem broju za afirmiranim igračima druge ili treće klase.


– Ne vjerujem da će doći do toga. Pogledajmo odlaske naših igrača u Italiju, nisu otišli igrači u poznijim godinama. Možda će se to odraziti na kvalitetne mlade igrače pod ugovorom, koji iz nekih razloga ne mogu trenutno ispuniti kriterije za dobivanje radne dozvole jer primjerice nemaju nastupe za reprezentaciju. Reći ću to na konkretnom imenu – Filip Benković iz »Dinama«. Međutim, mislim da će ipak dominantniji biti odlijevi iz omladinskih pogona.


Znani riječki menadžer Predrag Rački sumnja da će uopće doći do ukidanja radnih dozvola, a ako i dođe do toga smatra da to neće ostaviti dublji trag na hrvatskom tržištu igračima.


– Iskreno, skeptičan sam da će do toga uopće doći jer nisam još vidio da se to spominje u talijanskim ili engleskim medijima. Međutim, ako i dođe ne mislim da će to ostaviti previše posljedica po hrvatski nogomet jer Englezi traže vrhunsku kvalitetu. Do sada su zahvaljujući propisima dovodili standardne reprezentativce, odnosno velike potencijale i to će činiti i ubuduće. Dakle, premierligaši će i nadalje gađati vrhunske igrače. Možda ove niže lige mogu biti zanimljive za naše igrače, ali ni u tim ligama nije lako igrati kao što se možda misli. I ti klubovi će željeti dovesti kvalitetu jer su zahtjevi veliki – rekao je Rački.