Kvalifikacije za SP 2014.

Portugal pobijedio Švedsku, Ukrajina Francusku, Grčka Rumunjsku

Portal Novilist.hr



RIJEKA  U prvoj utakmici dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Brazilu Portugal je u Lisabonu svladao Švedsku sa 1-0 (0-0). 


Jedini pogodak postigao je Cristiano Ronaldo u 82. minuti kada je odlično reagirao na ubacivanje s lijevog krila, te glavom u padu poslao loptu u mrežu.


Portugal je bio opasniji tijekom čitavog susreta, te je propustio ostvariti i veću prednost uoči uzvrata koji se igra u Stockholmu 19. studenoga.




PORTUGAL: Rui Patricio, Bruno Alves, Pepe, Veloso, Coentrao, Cristiano Ronaldo, Moutinho, Meireles (Josue, 78), Nani, Joao Pereira, Postiga (Almeida, 66)


ŠVEDSKA: Isaksson, Lustig, Nilsson, M. Olsson, Elm (Wernbloom, 72), Larsson, Kallstrom (Svensson, 78), Ibrahimović, Elmander (Gerndt, 88), Antonsson, Kačaniklić


Grčka je u Ateni pobijedila Rumunjsku s 3-1, te stekla veliku prednost pred uzvrat u utorak u Bukureštu.  Pobjedu su Grčkoj donijeli Konstantinos Mitroglou (14, 66) i Dimitrios Salpingidis (20), dok je strijelac za Rumunjsku bio Bogdan Stancu (19). Domaćin je na Rumunje krenuo s trojicom napadača i to se vrlo brzo isplatilo – Mitroglou je na asistenciju Salpingidisa zabio za 1-0 u 14. minuti, a Rumunji su izjednačili već nakon pet minuta preko Stancua. U 20. minuti Salpingidis je iz solo-prodora opet doveo Grke u vodstvo, da bi Mitroglou u 66. minuti postigao svoj drugi zgoditak za konačnih 3-1. U sudačkoj nadoknadi isključen je igrač gostiju Costin Lazar.


Ukrajina je u Kijevu pred 70.000 gledatelja pobijedila Francusku 2-0 načinivši veliki korak prema Brazilu. Junak utakmice bio je napadač Dnjipra Roman Zozulija koji je u 61. minuti zabio za 1-0, a u 82. minuti izborio jedanaesterac kojeg je realizirao Andrij Jarmolenko. Do kraja utakmice obje su momčadi ostale s igračem manje. Prvo je u 90. minuti isključen francuski branič Laurent Koscielny, a tri minute kasnije ‘pocrvenio’ je i branič ukrajinske vrste Oleksandr Kučer. Ukrajina je kroz svoju nogometnu povijest tri puta igrala u dodatnim kvalifikacijama i sva tri puta je ispala. U ‘baražu’ za SP 1998. od Hrvatske, u dodatnim kvalifikacijama za SP 2002. od Njemačke, te u kvalifikacijama za SP 2010. od Grčke. Posljednje svjetsko prvenstvo koje Francuska propustila bilo je 1994. u SAD.


UKRAJINA – FRANCUSKA 2-0


KIJEV. Olimpijski stadion. Sudac: Cuneyt Cakir (Turska);


Strijelci: 1-0 Zozulija (61), 2-0 Jarmolenko (82-11m)


Crveni karton: Kučer (90+5) / Koscielny (90)


UKRAJINA: Pjatov – Fedetski, Khacheridi, Kučer, Ševčuk – Rotan, Stepanenko – Jarmolenko, Edmar (od 76. Bezus), Konopljanka (od 90+2 Gusev) – Zozulia (od 86. Seleznjov)


FRANCUSKA: Lloris – Debuchy, Koscielny, Abidal, Evra – Pogba, Matuidi, Remy (od 64. Sissoko), Nasri (od 80. Valbuena), Ribery – Giroud (od 70. Benzema)