Ozbiljne optužbe

Policija u Las Vegasu potvrdila da je otvorila istragu za silovanje protiv Cristiana Ronalda

Hina

Reuters

Reuters



Američki proizvođač sportske opreme Nike i tvrtka EA Sports, koja se bavi kreiranjem kompjuterskih igara, koji se nalaze među sponzorima portugalskog nogometaša Cristiana Ronalda, izrazili su duboku zabrinutost zbog optužbe za silovanje iz 2009. godine i obnovljene istrage u tom slučaju, izvjestio je Associtaed Press, a prenose brojni svjetski mediji.


Portugalac je optužbe 34-godišnje bivše američke učiteljice Kathryn Mayorge u srijedu je odlučno odbacio, poslavši poruku preko svog profila na Twitteru da je »njegova savjest mirna i da će mirno čekati rezultate bilo kakve istrage«. No, Nike koji s Ronaldom ima sklopljen ugovor vrijedan milijardu američkih dolara, nije tako lako spreman prijeći preko optužbi s kojima je 33-godišnji nogometaš Juventusa suočen.


»Duboko smo zabrinuti uznemirujućim optužbama i nastavit ćemo pozorno pratiti situaciju«, stoji u priopćenju jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača sportske opreme.




Sličnog je sadržaja i priopćenje tvrtke EA Sports:


»Budno pratimo razvoj situacije, jer očekujemo od istaknutih sportaša i naših ambasadora da se ponašaju u skladu s vrijednostima koje EA poštuje i zagovara.«


Za razliku od Portugalčevih sponzora, njegov novi poslodavac Juventus bio je vrlo blagonaklon u svom javnom obraćanju, dajući podršku svojoj najvećoj zvijezdi.


»Cristiano Ronaldo je u prošlim mjesecima pokazao visoku razinu profesionalizma i posvećenosti, što svi u Juventusu cijenimo«, piše u objavi na službenom profilu talijanskog nogometnog prvaka na Twitteru.


Priču o Kathryn Mayorgi i njezinim optužbama za silovanje koja je usmjerena protiv Cristiana Ronalda, objavio je njemački tjednik Der Spiegel. Mayorga je prijavila slučaj policiji istog dana koji se navodi u tužbi kao dan kad se incident dogodio, ali tada nije željela navesti ime napadača te se poslije izvan suda nagodila s Ronaldovim predstavnicima da neće izlaziti u javnost sa svojom pričom, za što je primila i 375.000 američkih dolara.


No, devet godina poslije, ipak je odlučila otkriti identitet napadača, a prema tvrdnjama njezina odvjetnika na to ju je ohrabrio pokret #MeToo, zahvaljujući kojem su već mnoge žene javno prokazale zlostavljače.


U optužbi protiv Ronalda Kathryn Mayorga detaljno je opisala događaje iz 2009., kad ju je prema njezinom iskazu Ronaldo silovao u svom ‘penthouse’ apartmanu u Palms Hotel and Casino u Las Vegasu. Policija iz Las Vegasa potvrdila je u utorak da je u lipnju 2009. pokrenula istragu prema prijavi, ali da nisu nikoga osumnjičili, jer im žrtva nije otkrila lokaciju incidenta, ni opisala sumnjivca. No, u rujnu ove godine istraga je ponovno otvorena, a istražitelji se vode novim informacijama, kojima sada raspolažu, izvjesitili su iz policijske uprave u Las Vegasu.