Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Scotland Yard

Policija istražuje 32 kluba i više od 100 slučajeva seksualnog zlostavljanja u engleskom nogometu

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 13. prosinac 2016. u 19:48 2016-12-13T19:48:26+01:00

»Plavci« nisu željeli otkriti o kojim se klubovima radi, no u ovom trenutku u elitnom razredu engleskog nogometa pet je klubova iz Londona – Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham i Crystal Palace.

Britanski Scotland Yard istražuje 32 londonska nogometna kluba, pri čemu su četiri iz Premiershipa, te više od 100 slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Policija istražuje 106 slučajeva navodnog zlostavljanja, a pod istragom su pojedinci iz četiri londonska premierligaša, dva kluba iz Championshipa, tri kluba iz League One i Two, dok su ostalo niželigaši.

»Plavci« nisu željeli otkriti o kojim se klubovima radi, no u ovom trenutku u elitnom razredu engleskog nogometa pet je klubova iz Londona – Arsenal, Chelsea, Tottenham, West Ham i Crystal Palace.

Istragu vode policajci jedinice za seksualne delikte, te jedinice za koja se bavi zlostavljanjem djece.
»Sve optužbe smo ozbiljno shvatili i posebno obučeni službenici će razgovarati sa 106 osoba koje tvrde da su žrtve zlostavljanja,« kazao je jedan od šefova istrage Ivan Balhatchet.

»Policija neće komentirati navode o imenima klubova ili o broju tužbi protiv svakog kluba,« dodao je Balhatchet.
Otkad je Andy Woodward, bivši igrač Crewe Alexandra kojemu su danas 43 godine, koncem listopada otkrio medijima da je bio žrtva pedofila, više od dvadeset igrača istupilo je javno s priznanjem da ih je, dok su bili djeca, spolno zlostavljao trener ili menadžer.

Među njima je bio i Gary Johnson koji je u razgovoru za Mirror kazao kako ga je bivši skaut i trener Chelsea Eddie Heath, koji više nije među živima, godinama seksualno zlostavljao, zbog čega mu je vodstvo kluba prošle godine platilo 50,000 funta kako bi o svemu šutio.
Heath je bio glavni skaut Chelsea od 1968. i 1979. godine, a Johnson nije bio prvi koji ga je optužio za seksualno zlostavljanje. Heath je navodno mlade igrače slao u londonski klub Senrab gdje ih je zlostavljao.

Besplatni telefon za žrtve seksualnog zlostavljanja, koji je pokrenut nakon što su se pojavile optužbe da je bivši nogometni trener Barry Bennell, koji je radio za klubove poput Crewea, Manchester Cityja i Stoke Cityja, seksualno napadao maloljetne igrače, do sada je zaprimio 860 anonimnih poziva, objavilo je Nacionalno društvo za zaštitu djece (NSPCC).

Bennell je već bio osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja maloljetnika za vrijeme turneje po Floridi 1994. i na devet godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja šestorice dječaka u Engleskoj 1998. Prošle je godine opet završio u zatvoru jer je seksualno napao jednog dječaka u nogometnom kampu u Macclesfieldu 1990., a sredinom studenog pojavile su se nove optužbe koje su pokrenule lavinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.