Danilo Butorović

Počašćen sam Bilićevim pozivom, ali prvo moramo dobiti Špansko

Marko Cvijanović

Danilo Butorović/Foto Arhiva NL

Danilo Butorović/Foto Arhiva NL

Mislim da je zaista bespredmetno raspravljati o Bilićevim trenerskim referencama i stručnosti, mogu samo reći da je privilegija biti u njegovoj blizini, pogotovo surađivati s njim. Bit će to veliki iskorak u mojoj karijeri - kaže trener Orijenta 1919 na odlasku u Al Ittihad



RIJEKA Slaven Bilić novi je trener saudijskoga prvoligaša »Al-Ittihada«. Nekadašnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije preuzima novi klub poslije jednogodišnje stanke uslijed prekida suradnje s engleskim premierligašem »West Hamom«, detalji ugovora što je potpisan u New Yorku još uvijek su nepoznati, ali nagađa se da će trajati najmanje jednu sezonu i biti »težak« tri milijuna američkih dolara. S Bilićem će put Saudijske Arabije i Riječanin i dosadašnji trener trećeligaša »Orijenta 1919«, Danilo Butorović, koji bi trebao njegov čovjek od povjerenja za analitiku.


Iskorak


Bilić nije slučajno u treneru trećeligaša s Krimeje prepoznao svoga novoga suradnika. Butorović je svojedobno usavršavao svoje trenersko znanje u Londonu na treninzima »West Hama« u Bilićevu mandatu. Slaven je očito u darovitom riječkom stručnjaku prepoznao potencijal za nešto više.


– Počašćen sam činjenicom da je Slaven Bilić prepoznao moj rad i ukazao mi priliku surađivati s njim. Bio bih sretan da me se samo spominje u tom kontekstu, kamoli ne biti dio Bilićeva stožera. Nadam se da će zadovoljstvo biti obostrano – kaže Danilo Butorović, koji se na treninzima »West Hama« iz prve ruke mogao upoznati s Bilićevim metodama rada.




– Mislim da je zaista bespredmetno raspravljati o Bilićevim trenerskim referencama i stručnosti, mogu samo reći da je privilegija biti u njegovoj blizini, pogotovo surađivati s njim. Bit će to veliki iskorak u mojoj karijeri, ali i veliki izazov. No, prije toga želim još s »Orijentom« odraditi utakmicu protiv »Španskog«, za sada mi je samo ona u mislima – zaključio je Butorović.


Što se »Al-Ittihada« tiče, Bilića i Butorovića dočekat će posrnula momčad koja zauzima pretposljednje mjesto na prvenstvenoj ljestvici, a koju uglavnom čine domaći igrači, izuzev nekolicine Brazilaca, među kojima i bivši »dinamovac« Jonas, Srbin Aleksandar Pešić, Australac Matthew Jurman…


Guinness


Zanimljivo je da su u »Al-Ittihadu« svojedobno igrali slavni Bebeto, Donadoni, Witschge…, ali i dvojica hrvatskih igrača: Anas Sharbini koji je u Saudijsku Arabiju stigao iz »Hajduka«, odnosno Mario Carević. U »Al-Ittihadu« je jedno (pre)kratko vrijeme proveo i sadašnji trener »Rijeke«, Matjaž Kek. Kekova avantura trajala je samo tri mjeseca, od prosinca 2011. do veljače 2012. godine. Što Kek savjetuje Biliću?


– Ma, nemam ja što njega savjetovati, mogu samo reći da je otišao u veliki klub s nevjerojatnim, fanatičnim navijačima i da će mu u Jeddahu biti jako dobro za živjeti. Vjerujem da će Bilić sa svojom ogromnom karizmom biti uspješan u »Al-Ittihadu«, iako mora biti svjestan da će raditi pod velikim pritiskom, jer je riječ o jako velikom klubu. Što se tamošnjeg nogometa tiče, Saudijska Arabija u posljednje vrijeme jako puno ulaže, u njihovoj ligi igra sve više stranaca i to vrlo solidnih stranaca, financijska ulaganja su ogromna i to se mora osjetiti na kvaliteti natjecanja – rekao je Kek.


Zanimljivo, »Al-Ittihad« je svojedobno ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda i to u svibnju 2015. godine kao prvi i jedini saudijski klub nakon što je osvojio 232 lokalna i regionalna prvenstva u utakmicama za vrijeme predsjednikovanja šeika Mansoura Albalawija od 2002. do 2008. godine. U tom je razdoblju osvojio i dvije uzastopne azijske Lige prvaka (2004. i 2005. godine), kao jedini azijski klub koji je to napravio.