Opatiji dvostruka kruna

Pobjedom nad Grobničanom Opatija potvrdila titulu u 3. HNL zapad

Ivan Volarić

Grobničani su zbog nedavnog poraza u finalu županijskog Kupa cijeli tjedan spremali osvetu, no na kraju su morali gledati kako Opatijci slave osvajanje dvostruke krune



Zbog nedavnog poraza u finalu županijskog Kupa cijeli tjedan spremali osvetu i neizravnu pomoć »Novigradu« u utrci za naslovom prvaka, no na kraju su morali gledati kako na njihovu travnjaku Opatijci slave osvajanje dvostruke krune.


Vlatkovićev gol


Povjerenik za natjecanje Treće HNL zapad Branko Kajfeš uručio je po okončanju susreta igračima »Opatije« pobjednički pehar nakon čega je počelo veliko slavlje na Mavrincima gdje su otprilike polovicu gledatelja činili gostujući navijači. Opatijcima je za potvrdu prvoga mjesta trebala pobjeda koja se mogla nazrijeti u 25. minuti kada je nakon »zicera« Krešića (4′) i pokušaja Ercega (15′) kapetan Niko Vlatković s desetak metara zakucao loptu u mrežu – 0:1.



MAVRINCI Stadion »Grobničana«. Gledatelja: 300. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) 7,5. Pomoćnici: Mađarić (Vrsar) i Skender (Rijeka). Strijelci: 0:1 Vlatković (25′), 0:2 Kolić (75′). Žuti kartoni: Ćufta (Grobničan), Mance, Lazić, Vlatković (Opatija). Crveni karton: Bogolin (trener Opatije u 76. minuti).GROBNIČAN:  Milić 5,5, Jukić 5,5, Nenadić 5,5, Vukelić 6, Miculinić 6, Glavaš 6 (od 46′ Prelčec 6), Poropat 5,5 (od 73′ Conjar –), Cianci 5,5 Sertić 5,5, Ćufta 6, Sobotinčić 5,5 (od 61′ Prenjača 5,5).OPATIJA: Peterfai 7,5, Brozović 6,5, Krešić 7, Mance 6,5 (od 81′ Radomir –), Rudan 7, Žgomba 6 (od 46′ Gnip 6), Smolić-Ročak 6 (od 60′ Tkalčević 6,5), Lazić 6,5, Kolić 7,5, Vlatković 7, Erceg 6,5.




Prethodno je Krešić gurnuo loptu uz lijevu aut liniju, Mance pobjegao svojim čuvarima, a njegov oštar poluvisoki ubačaj na prvu vratnicu zakratko zaustavio vratar Milić. Grobnička jedinici, međutim nije uspjela zadržati loptu, ispala je iz ruku i stigla ravno na noge budnom Vlatkoviću. Nakon vodstva gosti, iako vidno u grču s nedovoljno brzim i točnim  protokom lopte, održavali su minimalnu prednost, a domaći tek povremeno prijetili. Većina njihovih pokušaja završavala je negdje na dvadesetak metara od vratara Tomislava Peterfaija koji se u 56. minuti prometnuo u jednu od ključnih figura završnog opatijskog bala.



Peterfajeva obrana


Miculinić je izveo slobodan udarac, Prelčec očešao loptu na vrhu peterca glavom, a vratar »Opatijaca«  refleksnom reakcijom poput rukometnog golmana čudesno loptu skrenuo u korner. Ispostavilo se da je to bio jedini veliki krizni trenutak gostiju koji su nakon toga predvođeni brzonogim Rudanom počeli nizati prilike za drugi pogodak i konačnu potvrdu pobjede. Vlatković (63′) i dvaput Rudan (65′ i 73′), nisu uspjeli napraviti ono što je uspjelo Koliću u 75. minuti. Mance je izveo udarac iz kuta, a loptu iz drugog pokušaja Kolić glavom od grede poslao u mrežu – 0:2. Trener Bogolin nije mogao suspregnuti svoju radost utrčao je u travnjak proslaviti pogodak i zaradio isključenje. Nakon Kolićeva gola više ništa se nije bilo sporno, čekalo se samo da sudac Vidulin označi početak velikog slavlja igrača i navijača »Opatije«. Grobničanima za utjehu ostaje da se druge godine zaredom na njihovu travnjaku slavio naslov prvaka.